Gündem
25 Mayıs 2013 12:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:11

TARKAN VE AVŞAR'A TÜRK KALP VAKFI ŞOKU! KANDIRILDILAR MI?

Başbakanlık Vakıflar Müdürlüğü'nin Türk Kalp Vakfı araştırması sonucu: Tarkan'ın sahne kostümlerini, Hülya Avşar'ın tenis raketi açık arttırmaya satıldı.

Vakfın kötü yönetildiği için borç batağında olduğu, personelin maaşlarını, tazminatları ödeyemeyecek hale geldiği belirlendi. Bağışların kasaya girmediği, aralarında magazin gazetecilerinin de olduğu birçok kişiye hediye alındığı tespit edildi. Vakfın 2005-2009 yıllarında yöneticiliğini yapan Avukat Çetin Yıldırımakın ve Hakan Akşit ile yönetim kurulu üyeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması önerildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü de raporla ilgili suç duyurusunda bulundu. İşte Türk Kalp Vakfı’nda yapılan soruşturmadan çıkan tespitler:


VAKIF KÖTÜ YÖNETİLİYOR
- Vakfın mal varlığı kötü yönetiliyor, mali yapısı kaygı verici, yabancı kaynak kullanmadan personel ücretleri dahi ödenemeyecek derecede zayıf. Kişi ve kurumlardan alınan borçla ayakta duruyor. Özkaynakları tükenme noktasında.
- Vakıf bağış veya vasiyet yoluyla ele geçen 4 gayrimenkulü, ’gelir elde etme’ gerekçesiyle 758 bin TL’ye sattı. Paranın yatırıma dönüşmediği, eriyip gittiği tespit edildi.
- Vakfın işletmesinin, öz kaynaklarını tükettiği, işletmenin tasfiyesi halinde mali yapı Vakfı ağır borç yükü altına sokacak.
- Vakıf yemek, konser gibi aktiviteler düzenledi. Vergi mevzuatına aykırı vergi ziyaına neden olundu. Sağlanan gelirleri ısrarla ’bağış geliri’ olarak göstermesinin sebebinin bilerek vergiden kaçınma olduğu değerlendirildi. Belgelerin Vergi Dairesi Başkanlığı’na gönderilmesi önerildi.


MERKEZE BAŞVURANI BAĞIŞÇI YAPTILAR

Temmuz 2008- Ağustos 2009 dönemine ait kayıtları inceleyen müfettişler, bağış alınan kişilerin tamamının merkeze başvuran kişiler olduğunu ve adlarına faturalar düzenlendiğini tespit etti. 2008’de 330 bin 561 TL, 2009’da 338 bin 798 TL’lik tahsilatın bağış olmadığı, başvuran kişilerden SGK’nın belirlediği limitler üzerinde alınan ücretler olduğu, bu şekilde 669 bin 354 TL’nin vergi matrahı dışı bırakıldığını ve vergi ziyaına sebep olduğunu saptandı.


TARKAN’IN KOSTÜMLERİ, AVŞAR’IN RAKETİ GİTTİ

Vakıf bağış toplamak için 3 Haziran 2003’de büyük bir otelde gece düzenlendi. Vakfa destek için geceye katılan sanatçılardan Tarkan sahne kostümlerini, Hülya Avşar da tenis raketini açık artırmayla satışa çıkardı. Tarkan’ın kostümlerinden biri Antikacı Uğur B. tarafından 15 bin TL’ye, diğer sahne kostümü dönemin Vakıf Başkanı Çetin Yıldırımakın tarafından 7 bin TL’ye, Avşar’ın raketiyse dönemin vakıf heyet üyesi olan Ömer Aydın tarafından 4 bin 750 TL’ye alındı. İncelemede paraların Vakfın kasasında olmadığı tespit edildi. Müfettişler paraların Vakfa ödenmesi için çağrıda bulundu. (habertürk)