Teknoloji
08 Nis 2022 14:40 Son Güncelleme: 08 Nis 2022 14:44

Tarihin ilk tweeti NFT olarak yeniden satışta

Geçtiğimiz yıl Jack Dorsey'in attığı tarihin ilk tweetini NFT olarak satın alan Sina Estavi, bu tweeti yeniden satışa çıkardı. Tarihin ilk tweetinin fiyatı dudak uçuklattı.

Son zamanlarda fazlaca popüler hale gelen NFT tabirini duymayan kalmadı. Dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birimi şeklinde açıklanabilecek bu tokenler, artık hayatın her alanında karşımıza çıkmaya başladı.

ShiftDelete'de yer alan habere göre, geçtiğimiz yıl da Twitter kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey'in 21 Mart 2006'da attığı ilk tweet, NFT olarak satılmıştı. Kısa süre önce bu tweet yeniden satışa çıktı.

JACK DORSEY'İN TWEETİ NFT OLARAK YENİDEN SATIŞA ÇIKARILDI

Twitter kurucusu Jack Dorsey'in 2006'da attığı, aynı zamanda tarihin ilk tweeti ünvanına sahip "just setting up my twttr" mesajı, geçtiğimiz sene NFT olarak 2.9 milyon dolara Bridge Oracle'ın CEO'su Sina Estavi'ye satıldı. Aynı zamanda Türk asıllı olan Estavi, bir süre önce bu tweeti yeniden satışa çıkardığını duyurdu.

Estavi, tarihin ilk tweetini ünlü NFT alım satım platformu OpenSea'de satışa çıkardı. CEO'nun NFT için talep ettiği ücret ise 14.969 Ethereum, güncel fiyatıyla 48 milyon dolar seviyelerinde. NFT'nin satışa çıktığı fiyatı göz önüne alındığında bir yılda yaklaşık 16 kat değerlendi.

Geçtiğimiz yıl Jack Dorsey'in yaptığı gibi Sina Estavi de elde edilen gelirin bir kısmını hayır kuruluşlarına bağışlayacağını duyurdu. Estavi, satışın gerçekleşmesi durumunda gelirin yüzde 50'lik bölümünü Give Directly'ye (Doğu Afrika'da faaliyet gösteren ve aşırı yoksulluk içinde yaşayan ailelere cep telefonu aracılığıyla koşulsuz nakit transferi yaparak kar amacı gütmeyen kuruluş) bağışlayacak.

Sina Estavi'nin gelirin yarısını hayır kuruluşuna bağışlama duyurusuna Jack Dorsey'den de bir soru geldi. Dorsey, Estavi'ye neden yüzde 99'unu bağışlamadığını sordu. Estavi ise Dorsey'e şu ifadelerle yanıt verdi;

"Gerisini kendim için istemiyorum. Geri kalanını Bridge Oracle'da blockchain projeleri için kullanmayı ve insanlara yardım etmeyi tercih ederim. Ancak senin önerin benim için değerli. İstersen, tamamını da hayır kuruluşlarına bağışlayabilirim. Söylemen yeterli."