Kültür Sanat
02 Oca 2019 10:07 Son Güncelleme: 02 Oca 2019 10:45

Tarihi dergi yayın hayatına son verdi!

The Weekly Standard, Aralık 2018 itibarıyla mali, ideolojik ve şahsi sebeplerden dolayı kapandı...

1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni muhafazakâr hareketin (neoconservatism) sesi olarak yayınlanmaya başlayan The Weekly Standard, Aralık 2018 itibarıyla mali, ideolojik ve şahsi sebeplerden dolayı yayınına son verdi.

Yahudi cemaatinin yayın organı Şalom’dan Umut Uzer’in yazısında yer alan bilgilere göre baş editörlüğünü Stephen Hayes’in yaptığı neocon dergi, muhafazakâr olmakla beraber aynı zamanda iktidarlardan bağımsız olmakla da övünüyordu.

Derginin editörü ise, aynı babası Norman Podhoretz gibi, yeni muhafazakâr akımın önemli şahsiyetlerinden biri olan John Podhoretz idi. Derginin kurucularından olan William Kristol’ın babası ise Amerikan “yeni muhafazakârlığının vaftiz babası” olarak tanımlanan Irving Kristol idi ki entelektüel dönüşümü sosyalizm ile başlayıp zamanla Amerikan Cumhuriyetçi Partisinin saygı gören ideologları arasına girebilmişti.

Umut Uzer ise ünlü derginin kapanmasının nedenleri arasında yazısında özetle şunları yazdı:

“Ilımlı muhafazakâr veya merkez sağ olarak tanımlanabilecek Weekly Standard günümüzdeki popülist, yabancı düşmanı hatta ırkçı yönleri gittikçe artan Amerikan sağı ve hükümeti için pek de hoş karşılanmayan bir medya kuruluşu olarak belirli bir rahatsızlık yaratıyordu.

Temel sorun aslında Cumhuriyetçi Parti’den gelmeyen Donald Trump’ın bu partiden, önce başkan adayı, sonra başkan olmasıyla başladı. Trump’ın Anayasa Mahkemesi adaylarını ve vergiler konusundaki adımlarını olumlu bulan dergi, yabancı devletlere uygulanan gümrüklerden ve ABD’nin global sorumluluğundan kısmen geri çekilmesine karşı çıktı. Dolayısıyla dergi topyekûn Trump karşıtlığı veya destekçiliği yapmadığı gibi doğru bulduğu politikalarını destekledi. Fakat entelektüel yönü de güçlü olan edebiyat ve film gibi çok farklı alanlarda yazılar barındıran bir dergi baştan sona anti-entelektüel bir kişi olan Trump ve yönetimi ile uyuşamıyordu.