Gündem
17 Tem 2015 12:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:44

Taraf'tan Zafer Çağlayan'a 5000 TL saat tazminatı!

Çağlayan'ı haklı bulan mahkeme, Taraf'ı beş bin lira tazminat ödemeye mahkûm etti.

Ekonomi eski bakanı Zafer Çağlayan, hakkındaki haberlerden dolayı Taraf'a dava açtı. Çağlayan'ı haklı bulan mahkeme, Taraf'ı beş bin lira tazminat ödemeye mahkûm etti.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay, haberi Saatin üstüne bir de tazminat başlığı ile duyurdu. İşte  Taraf'ın sürmanşetinde yer alan o haber:

Milyonlarca liralık rüşvetin havalarda uçuştuğu 17 Aralık yolsuzluk dosyasında fatura yine medyaya kesildi. Operasyon sırasında evlerinden para kasaları çıkan AKP'li eski bakanlar, yargının bu konuda takipsizlik kararı vermesini dayanak göstererek, gazeteciler hakkında tazminat davaları açmaya başladı. Bu isimlerin başında ise Reza Zerrab'tan 700 bin liralık saat alan ve 105 milyon lira da rüşvet aldığı öne sürülen Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan geliyor.

Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi Bülent Katar, Çağlayan'ın Taraf Gazetesi hakkında açtığı bir tazminat davasında, "Çağlayan'ın haberlerle itibarının zedelenmesini" gerekçe göstererek, 5 bin lira ödenmesini hükmetti. Katar'ın bu kararının, dört eski bakana ve 17 Aralık bürokratlarına "ek gelir" kapısı hâline gelmesinden endişe ediliyor. Hâkim Katar'ın verdiği kararın ayrıntıları şöyle:

"SAAT KAÇ" HABERİ RAHATSIZ ETTİ

Çağlayan'a ailesi ile gittiği yemeklerde, "Zafer Bey saat kaç" sorusunun yöneltildiğine yönelik haberler, Zarrab'tan 700 bin liralık saat alan Çağlayan'ı rahatsız etti. Bu haberler, Taraf Gazetesi'nde 2014 yılının Haziran ve Temmuz aylarında yayımlanmıştı. Çağlayan, aynı tarihlerde yayımlanan "Prostat için ABD'ye gitti" başlıklı haber için tazminat davası açtı. Ancak dava dilekçesinde ise, dava konusu olan haberden çok, 17 Aralık yolsuzluk operasyonuna ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Dilekçede, 17 Aralık'ın dönemin Başbakanı Erdoğan ve ailesine yönelik "hukuk tsunamisi" olduğu öne sürüldü. Çağlayan, dava dilekçesinde, "tarafsız yargı önünde aklanmak için, bakanlığı bıraktığını" söylemesi de dikkat çekti.

ZAFER BEY'E JET MAHKEME

Zafer Çağlayan'ın, Taraf Gazetesi'ne yönelik açtığı 30 bin liralık tazminat davası Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, yaklaşık altı ayda davayı sonuçlandırdı. Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi Bülent Katar, Çağlayan'ın itibarının zedelendiğine öne sürerek, Taraf'ı 5 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti. Katar, gazete avukatlarının savunmalarını ve belgelerini ise dikkate almadı.

ÖRNEK KARAR OLACAK

Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi Bülent Katar'ın verdiği karar, 17 Aralık dosyasında örnek olma niteliği taşıyor. Söz konusu dosyada ismi geçen AKP'li bakanlar, bakanların çocukları, bürokratlar, o dönemde haklarında yazılan haberlerle ilgili gazeteciler hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve tazminat davaları açmıştı. Katar'ın kararı ile birlikte, söz konusu davaların da gazeteciler aleyhinde sonuçlanmasının yolu açıldı.

Katar'ın kararı ile birlikte, Reza Zarrab, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar ile çocukları, "tazminat davaları" ile ek gelir imkânı da elde etmiş olacaklar. Ayrıca, bu karardan, evindeki ayakkabı kutusunda 4.5 milyon dolar saklayan Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Arslan da, yararlanacak. Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanı Bülent Katar, 2011 yılından bu yana aynı mahkemede görev yapıyor. Katar, geçmişte de AKP'li yöneticilere yönelik verdiği tazminat kararları ile tartışma konusu olmuştu.