Gündem
09 Ara 2013 09:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:48

Taraf'tan Erdoğan'a yargıyı etkileme suçlaması!

Taraf'ın avukatı kendilerini ‘Vatan’a ihanet’le suçlayan Başbakan Erdoğan’a cevap verdi

Taraf Gazetesi’nin avukatı Veysel Ok, 2004 MGK kararları ve fişleme belgelerini yayınladıkları için kendilerini ‘Vatan’a ihanet’le suçlayan Başbakan Erdoğan’a cevap verdi. Suç işlemediklerini söyleyen Ok, Başbakan’ın bu konuda yargıyı etkilemeye çalıştığını ifade etti.
 
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, 2004 MGK kararları ve fişleme belgeleriyle ilgili “Bu belgeleri sızdırmak vatana ihanettir.” suçlamasına, Taraf Gazetesi’nden tepki geldi. Gazetenin avukatı Veysel Ok, yürütme organının başında yer alan Başbakan’ın, açık bir şekilde adil yargılamayı etkileme suçu işlediğini belirtti. Ok, “Yargıya üstü kapalı talimat veriyor. Bu yaklaşım, evrensel hukuk kurallarına aykırı.” dedi
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2004 MGK kararları ve fişleme belgelerine ilişkin yaptığı, “Bu belgeleri sızdırmak düpedüz bu ülkeye, bu vatana ihanettir.” suçlamasına söz konusu haberlerin yayımlandığı Taraf Gazetesi’nden tepki geldi. Gazetenin avukatı Veysel Ok, yürütme organının başında yer alan Başbakan’ın, açık bir şekilde adil yargılamayı etkileme suçu işlediğini belirterek, “Meydanlardan yaptığı konuşmada yargıya üstü kapalı talimat veriyor. Bu tarz bir yaklaşım, evrensel hukuk kurallarına aykırı. Başbakan’ın yargılamaya yönelik söylediği her söz kendisini bağlar, yargıyı bağlar.” diye konuştu.
 
Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı ve MGK’nın gazete hakkında yaptığı suç duyurusunu da değerlendiren Avukat Ok, şu açıklamayı yaptı: “Süreci yakından takip ediyoruz. Henüz İstanbul Adliyesi’ne dosya ulaşmamış. Gazete olarak ne ile suçlandığımızı net olarak bilmiyoruz. Fakat buna benzer şekilde, daha önce de devletin suç unsuru sayılacak belgelerini yayımlamaktan yargılandık ve beraat ettik. Bu kararların emsal teşkil edeceğini düşünüyorum. Suç unsurlarının yer aldığı belgeleri yayımlamak gizliliği ihlal değildir.”
 
Taraf Gazetesi, MGK’nın 25 Ağustos 2004 tarihindeki toplantısında, “Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirler” başlığıyla aldığı kararları içeren belgeler ile, sonraki yıllarda süren fişlemeler konusunda belgeleri yayımlamıştı. Yine gazete 2011-2013 döneminde fişlemeler yapıldığını, bunun MİT tarafından Başbakanlık’a arz edildiğini ortaya koymuştu. İlk günlerde, konuyla ilgili açıklama yapan hükümet yetkilileri, söz konusu MGK kararlarının hayata geçirilmediğini ileri sürmüştü. Taraf’ın daha sonra yayımladığı haberlerde ise 2013 yılına kadar süren fişleme belgeleri ortaya konulmuştu.
 
Bunun üzerine AK Parti, Taraf Gazetesi tarafından yayımlanan 2013 yılına ait fişlemelerin varlığını kabul etmişti. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, 4 Aralık’ta yaptığı basın toplantısında, MİT’in fişleme belgelerini doğrulamıştı. Çelik, bu belgenin hiçbir zaman uygulamaya sokulmadığını vurgulayarak, “MİT’in başına Hakan Fidan da gelse eski alışkanlıklarını sürdürenler var.” demişti. Başbakanlık, MİT ve MGK, devletin gizli belgelerini yayımladıkları gerekçesiyle Taraf Gazetesi ile muhabirleri Mehmet Baransu ve Hüseyin Özkaya hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık da soruşturma başlatmıştı.