Gündem
16 Mar 2011 07:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:08

TARAF WIKILEAKS BOMBASINI PATLATTI! WIKILEAKS BELGELERİ ASSANGE'DAN NASIL ALINDI? BELGELERDE NELER VAR?

Taraf, büyük gizlilikle yürüttüğü görüşmeler sonunda, ABD'nin peşinde olduğu Julian Assange ile Britanya'da buluştu ve 24 bin sayfalık 11 bin gizli belgeyi yayınlamak için anlaştı.

Taraf’ın merakla beklenen bombası açıklandı! Taraf, büyük gizlilikle yürüttüğü görüşmeler sonunda, ABD’nin peşinde olduğu Julian Assange ile Britanya’da buluştu ve Wikileaks belgelerinin Türkiye ile ilgili 24 bin belgenin gazetede yayınlanması için ilke anlaşması yaptı. Anlaşmayı yapmak için Brintanya’ya giden isim ise Yasemin Çongar...

Görüşme, Wikileaks’in sahibi Julian Assange’ın isteği üzerine gerçekleşti. Aracılar vasıtasıyla Taraf yönetimine ulaşan Assange, bir dizi gizli yazışmanın ardından tepe yöneticilerden birisiyle yüz yüze görüşmek istedi. Bunun üzerine hazırlık yapıldı ve Yasemin Çongar, Britanya’ya uçtu. Burada alınan özel telefon numarası ve internetten yürütülen şifreli yazışmalarla Assange’ın karargahına ulaşıldı. Burada yapılan görüşme sonunda çoğunluğu ABD’li diplomatlara ait olan belgeler Yasemin Çongar’a teslim edildi.

IRAK’TAN SONRA EN ÇOK BELGE TÜRKİYE’YE AİT

Gazeteye göre; Julian Assange, Yasemin Çongar ile olan görüşmesinde, ellerindeki diplomatik yazışmaların Irak’tan sonra en büyük bölümünün Türkiye’ye ait olduğunu söyledi ve bu belgelerin yayınlanması için Türkiye’den yayıncı bir ortak aradıklarını ifade etti. Assange, Türkiye’de aradıkları güçlü ortağı bulduklarını ve Taraf ile ilke anlaşması yaptıklarını söylerken; Taraf, konuyla ilgili haberini manşetten "Julian Assange’la Top Secret buluşma" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Bu arada gazete, Türkiye’ye ait olduğu belirtilen belgeleri Assange’dan para karşılığı alınmadığını duyurdu.

TARAF DEĞİL ASSANGE ONLARI BULDU

Yürütülen çok gizli görüşmeleri köşesinden duyuran Ahmet Altan ise, belgeler için Wikileaks’e gitmediklerini, onların Türkiye’den bir ortak aradıklarını ve "en korkusuz gazete olarak Taraf" gördükleri için kendilerini tercih ettiklerini yazdı. 

İşte Altan’ın kaleminden o çok gizli ve şifreli yazışmalarla yürütülen görüşme:

"Biz, Wikileaks’e gitmedik, doğrusu böyle bir şeyin olabileceğini hiç düşünmedik, onlar bize geldiler. Ellerindeki Türkiye’yle ilgili 24 bin sayfalık 11 bin gizli belgeyi yayınlatmak için bir Türk gazetesi aradıklarında araştırma yapmışlar, Assange’ın sözleriyle "en korkusuz gazete" olarak Taraf’ı gördükleri için de bize geldiler.

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, ağır bir baskı ve saldırı karşısında olduğu için zor günler geçiriyor ve haklı olarak "olabileceklerden", birlikte çalıştıklarının başına geleceklerden de çekiniyor.

ŞİFRELİ YAZIŞMALARLA YER TAYİNİ

Altan, Assange ile yürütülen zorlu görüşmenin detaylarını açıklarken temkinli davrandı. İşte şifreli yazışmalarla yürütülen o çok ilginç buluşmanın öyküsü:

"Bu yüzden, önce "aracılarla", daha sonra şifreli yazışmalarla temas kuruldu. Assange’ın, "anlaşmayı imzalamadan önce" bir fara/yöneticisiyle yüz yüze görüşmek istemesi üzerine Yasemin Çongar İngiltere’ye gitti. Bu biraz maceralı bir yolculuktu. Assange’ın güvenliği nedeniyle bütün ayrıntıları söylemeyeceğim, sadece şu kadarını söyleyeyim, değişik bir telefon numarası alınarak ve internet üzerinden şifreli görüşülerek buluşma tarihi ve yeri belirlendi.

Wikileaks para talep etmedi, istedikleri tek şey, bu belgelerin çarpıtılmadan, sansür edilmeden ama korunaksız insanlara zarar verilmesini de önleyerek dürüstçe yayınlanmasıydı. Bir anlaşma imzaladık. Şu anda 2000-2010 dönemini kapsayan 11 bin gizli Amerikan belgesi bizde. Bunları yarından itibaren yayınlamaya başlayacağız

Peki Taraf’ın Assange’dan aldığı belgelerde neler var? Altan, bunları ipuçlarını verirken, yakında kopacak kıyameti de şimdiden duyurmuş oldu. İşte Altan’ın kaleminden ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’den Başbakan Erdoğan’a uzanan o çok gizli belgelerin listesi:

"Fethullah Gülen’den Erdoğan’a, ordudan medyaya, Hrant Dink cinayetinden Ergenekon’a, Balyoz’dan generaller arası sürtüşmelere, PKK’dan Türk siyasetçilerinin portrelerine, iş dünyasından gizli savaş pazarlıklarına kadar akla gelecek ve gelmeyecek her türlü konu var.

Biz bunların hepsini teker teker taradık. Sadece ham belgeler olarak koymayacağız gazeteye. O belgelerin yayınlandığı dönemdeki siyasi durumları, ilişkileri, bağlantılı başka olayları, bazen bir "telgrafta" geçen bir sözün nasıl başka bir olayı açıklayan bir ipucu olduğunu okuyucuların bir bütünlük içinde kavrayabilmesini sağlayacak bir anlatımla yayınlayacağız.

Her belgenin "işlenmesi", hazırlanması belli bir zaman aldığı için, yayınlarda bir "önem" ve kronoloji sıralaması olmayacak. Ama her belgede sizi şaşırtacak bilgilere, ilişkilere, ayrıntılara rastlayacağınıza, her okuduğunuz belgede yeni bir şeyler öğreneceğinize, sonunda da Amerika’nın Türkiye’ye bakışını, değerlendirişini, Türkiye’nin kendi iç çatışmalarının Amerika’ya nasıl yansıdığını bütünlüklü olarak kavrayacağınıza emin olabilirsiniz. Bu yayın, heyecanlı bir gazetecilik lunaparkının hiç bitmeyen sürprizler zinciri olacak. Sanırım, uluslararası medyanın da dikkatini çekecek olan bu yayın, Türkiye’deki gazetecilik için tarihi kavşaklardan biri. Dünyayla Türkiye’nin kesiştiği nokta aydınlanacak."

ABD’NİN EN BÜYÜK KABUSU ASSANGE KİM?

Avustralyalı Julian Paul Assange, 3 Temmuz 1971’de, Avustralya’nın kuzeydoğusunda Queensland eyaletinde Büyük Okyanus’a bakan Townsville kentinde dünyaya geldi. Anne ve babasının tiyatrocu olması nedeniyle çocukluğu değişik yerlerde geçen Assange’ın annesi halen bir kukla tiyatrosu işletiyor.

20’li yaşlarında uzman bir bilgisayar programcısı olarak ün yapan Assange, 15 yıl önce "bilgisayarların güvenlik şifrelerini kırarak, bilgisayar korsanlığı yapmak suçundan" hüküm giydi. Mahkemeyle anlaşma yoluna giden Assange suçunu kabul etti ve aynı suçu bir daha işlememek şartıyla para cezasını ödemekten kurtuldu.

30 yaşına doğru matematik ve fizik okumak için Melbourne Üniversitesi’ne giden Assange, sırtında çantasıyla İzlanda’dan Kenya’ya durmadan dünyayı dolaşan bir gezgin olarak tanındı.

Ağzı genellikle sıkı olarak tanınan, birkaç cep telefonu taşıyan ve bir keresinde yakınlarına takip edildiğine inandığını söyleyen Assange zamanının çoğunu geçirdiği İsveç’te, ağustos ayında Wikileaks’te çalışan iki gönüllü kadına cinsel tacizde bulunmakla suçlanıyor.
Londra’da, hakkında suçlamaların bulunduğu İsveç’teki yetkililere iade edilmek üzere bugün tutuklanan Assange hakkında, Londra Büyükşehir polisince yapılan açıklamada, kendisi hakkında tamamı 2010 yılında olmak üzere ’’kanunsuz cebir uygulamak’’ fiiliyle ilgili 1 suç, ’’cinsel taciz’’ fiiliyle ilgili 2 suç ve ’’ırza geçme’’ fiiliyle ilgili 1 suç işlediği gerekçesiyle dava açıldığı belirtiliyor.

İsveç’teki savcılık Assange hakkındaki iddialarla ilgili ilk önce soruşturma açmış, sonra düşürmüş, daha sonra yeniden soruşturma açmıştı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Assange’ın avukatı, müvekkilinin iadesine ilişkin girişimlere karşı mücadele edeceğini belirterek, "yabancı güçlerin İsveç’i etkilediğini" savunuyor.

Assange’ın avukatı önceki gün BBC’ye yaptığı açıklamada da, İsveç’te müvekkili aleyhinde yürütülen cinsel taciz soruşturmasının "siyasi içerikli" olduğunu ve Assange’ın İsveç’e iade edilmesi durumunda, ABD’ye gönderilebileceğini ileri sürmüştü.

WIKILEAKS

Assange’ın 2006’da kurduğu Wikileaks adlı internet sitesinin tam gün çalışan 5 elemanının yanısıra onlarca aktif gönüllüsü ve tüm dünya ülkelerinde yarım gün çalışan 800 gönüllüsü bulunuyor. Wikileaks’in topladığı yüzbinlerce belgeyle araştırmacı gazetecilikte "klasik medyayı" tamamlayacağını düşünen Assange, "Hiçbir zaman bir kaynağa taviz vererek, anlaşmadık" diyor.

Hükümetlerin ve diğer kuruluşların "etiğe aykırı, yasal olmayan görev ihlallerine ilişkin" sızan belgeleri kamuoyuna duyuran Wikileaks’in, daha önce yayımladığı ABD’nin Irak ve Afganistan savaşıyla ilgili gizli belgeler de dünyada büyük bir yankı bulmuştu.
Facebokk ve Twitter’da "zehir zemberek" sözleriyle tanınan Assange’ın kurduğu WikiLeaks’in sayfalarının, dünyada 300-400 bin sadık takipçisi bulunuyor.