Gündem
02 Ara 2014 12:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:57

Taraf gazetesinin davalarında ilginç tesadüf!

Savcılar, Taraf gazetesinden Aysun Yazıcı, Murat Şevki Çoban ve Hüseyin Özay’a aynı gün dava açtı. Mahkeme, iki davayı da ikinci yolsuzluk operasyonunun yıldönümüne, 25 Aralık’a bıraktı.

Türkiye Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın yolsuzluk operasyonları sonucunda tutuklanmasıyla ilgili yayınlar nedeniyle Taraf gazetesi adliye muhabiri Aysun Yazıcı, sorumlu müdür Murat Şevki Çoban ve Ankara temsilcisi Hüseyin Özay hapis istemiyle yargılanıyor.

Taraf gazetesinin, hükümeti sarsan ve Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin üç bakanının istifasıyla sonuçlanan 17 Aralık 2013 yolsuzluk sürecinde yaptığı yayınlara, “soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “adil yargılamaya etkileme” iddiasıyla dava konusu oldu.

Bianet'in haberine göre gazetenin 17, 18 ve 19 Aralık 2013 tarihli sayılarında çıkan haberler nedeniyle Yazıcı, Çoban ve Özay’ın her biri için 8,5 yıl hapis cezası isteniyor.

İKİ DAVA DA AYNI GÜN AÇILDI

“İşte rüşvetin konuşmaları”, “Çağlayan’ın kod adı: CAG”, “Üç ayaklı soruşturma”, “Rüşvet görüntüsü iddiası”, “Kara Para ve Altın Kaçakçılığı” ve “Üç kurul müdür ve raportör gözaltında” şeklindeki haberlerle ilgili Yazıcı, “Halkbank genel Müdürü’nün evinden çıkan 4,5 milyon doların 'karapara aklama'nın karşılığında alınan rüşvet olduğu düşünülüyor”, “Altınlar aranmadı”, Müdür parayı sisteme sokmuş” gibi haberlerden Özay, “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk”, “Faiz değil caiz lobisi” haberlerden de Çoban suçlanıyor.

Davalar, Cumhuriyet Savcısı Sıddık Ilgar ve Cumhuriyet Savcısı Ömer Solmaz’ın aynı gün (14 Nisan) kaleme aldıkları iki ayrı iddianameyle açıldı.

30 Eylül’de bir davadan yargılanmaya başlayan Yazıcı, suça gerekçe yapılan haberlerin zaten haber sitelerinde yer almış, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mecliste düzenlediği basın toplantısına da konu edildiğini söyledi.

KAMUOYUNU AYDINLATTIK

Radikal gazetesi muhabiri Fatih Yağmur hakkında benzer haberler nedeniyle soruşturma yürütüldüğünü ancak takipsizlik kararı verildiğini bildiren Yazıcı, yaptıkları haberlerin soruşturmaya konu edilmiş olaylar olduğunu vurguladı; “Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmedik, kamuoyunu aydınlattık. Haber kaynağımızı açıklamak zorunda değiliz. Gizlilik ihlal edilmiş olsa dahi bunu biz değil bilgileri basın veren kişidir” sözleriyle kendini savundu.

Gazeteci, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. maddesinin uygulanmasını isteyip istemediği sorulunca, “Öncelikle beraat kararı verilmesini istiyorum. Mahkumiyet halinde uygulanmasını kabul ediyorum” dedi.

DAVALAR OPERASYONUN YIL DÖNÜMÜNDE GÖRÜLECEK

Mahkeme, her iki davanın ikinci duruşma tarihleri olarak, 2013 yolsuzluk soruşturmalarının ikinci ayağı olarak gösterilen 25 Aralık’ı tercih etti