Gündem
02 Tem 2014 11:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:23

Taraf Bakan Şimşek'e fena yüklendi: Sen Dalga mı Geçiyorsun?

Maliye, aynı fatura için Taraf'a verilen 5.5 milyonluk cezaya "müfettişin görüşü" dedi Taraf sert çıktı: Sen Dalga mı Geçiyorsun?

Sabah'ın hurda kağıt satışında yüzde 0 gösterdiği vergiyi "mevzuata uygun" bulan Maliye, aynı fatura için Taraf'a verilen 5.5 milyonluk cezaya "müfettişin görüşü" dedi.

İşte Taraf'ın sürmanşetinden sürdürdüğü o haber:

Sabah'ın "sıfırlaması" rutin işlemmiş

Taraf Gazetesi'ne, hurda kağıtları yani iade edilen gazetelerin satış bedelini mevzuata uygun olarak yüzde "0" gösterdiği için yaklaşık 5.5 milyon liralık vergi cezası kesen Maliye Bakanlığı, aynı uygulamayı yapan Sabah Grubu için, "rutin işlem" yorumu yaptı. Maliye Bakanı Şimşek, hurda kağıttaki vergi cezası konusunda ise suçu örtülü olarak denetim elemanlarına attı.
Şimşek, bu kez Maliye Bakanlığı adına bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Sabah ve ATV Grubu'na ait hurda kağıt satışında KDV'nin yüzde 0 olarak gösterilmesi mevzuata uygun bulundu. Açıklamada, Sabah Gazetesi'nin kestiği ve KDV'nin yüzde 0 olarak gösterilen fatura ile ilgili olarak, "Tüm mükelleflerin bu şekilde (sıfır KDV'li) belge düzenlemelerinin yasa gereği zorunlu olduğu aşikardır" dendi.
Aynı açıklamada, Taraf Gazetesi'ne kesilen vergi cezası konusunda ise top denetim elemanlarına atıldı. Açıklamada, hurda malzemelerdeki KDV'nin sıfır olarak uygulanması konusunda denetim elemanlarının ortak görüşü bulunmadığı belirtilerek, söz konusu uygulamanın denetim elemanlarınca eleştiri konusu yapıldığı kaydedildi. Yani Maliye Bakanlığı; bu açıklaması ile Taraf Gazetesi'ne kesilen vergi cezasının denetim elemanının yorumu olduğunu, denetim elemanlarının bile aralarında anlaşamadığı bir konuda haksız yere ceza kesildiğini dolaylı olarak itiraf etmiş oldu.
Taraf'ın dünkü sayısında yayınlana Sabah Grubu'na ait hurda kağıt satış faturası, Maliye Bakanlığı'nda yeni bir tartışmaya yol açtı. Maliye Bakanlığı müfettişleri, söz konusu faturanın ihbar kabul edilerek inceleme başlatılması gerektiğini bildirdiler. Maliye Bakanlığı denetim elemanları, Sabah Grubu'nun bilançoları baz alınarak yapılan hesaplamaya göre, sıfır KDV'den dolayı Sabah Grubu'na vergi cezası kesilmesi halinde cezanın boyutunun 500 milyon lirayı geçebileceğini dile getirdiler.