CineRadar
22 Ara 2016 23:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:17

Tapınak şövalyelerine karşı tek başına bir suikastçı!

2016 biterken sinema salonları en hareketli günlerini yaşıyor. Yeni filmler seyirciyle buluşuyor, iddialı yapımlar seyirci karşısına çıkıyor. Bu hafta oyunseverlerin favorilerinden olan Assasin’s Creed’in sinema uyarlaması karşımızda!

Video oyunlarından uyarlanan filmler büyük bir PR dalgasıyla seyircinin üzerine salınır ama sonuç genellikle hayal kırıklığı olur. Bunu en son Warcraft filmiyle tecrübe etmiştik ancak bir kez daha aynı şeyi düşündürtecek bir yapımla karşı karşıyayız; Assasin’s Creed.
 
Assasin’s Creed filmi tam anlamıyla bir hayal kırıklığı, zorlama bir senaryo ile kotarılmış, kendini gereğinden fazla ciddiye alan bir film var karşımızda ve bunun Michael Fassbender hayranlığıyla falan savuşturulacak bir tarafı yok. Aksiyon sekansları filmden bağımsız olarak izlendiğinde keyif veriyor ancak filmin tamamı sıkıcı ve boş bir seyirlikten ibaret. Bolca akrobasi içeren bir Da Vinci Şifresi izlemek istiyorsanız siz bilirsiniz.
 
Geçtiğimiz hafta Beyazperde sitesi için yılın en’leri listesi yaptım, yakında genişletilmiş haliyle burada da yayınlayacağım ve o listede “yılın en kötü filmi” olarak seçtiğim Adam mısın! filmine rakip olacak kadar kötü bir film daha giriyor bu hafta vizyona; Hasret Bitti.
 
2016 yılında hala neden böyle kötü fikirlerden film yapılır ve müsamere tadında oyunculuklarla kotarılıp karşımıza çıkartılır, anlamak mümkün değil! Sinema biletinin 25-30 TL’yi bulduğu günümüzde seyircinin hakkı iyi filmler izlemek ancak Hasret Bitti’nin yerli film sempatisini sömürmekten başka bir numarası yok. Gişede batacak bir komedi filmi daha…
 
Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri… Bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…
 
Assassin’s Creed
 
Justin Kurzel’in yönettiği ve Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons ile Brendan Gleeson’ın oynadığı Assassin’s Creed, da The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Devrim yaratan yepyeni bir teknoloji ile genetik hafızası ortaya çıkarılan Callum Lynch, 15. yüzyıl İspanya’sında atalarından olan Aguilar’ın maceralarını deneyimler. Callum Lynch, gizemli bir topluluk olan Suikastçi soyundan geldiğini keşfeder ve günümüzde de var olan güçlü Templar organizasyonunu alt etmek için geçmişindeki genetik bilgilerini ve soyundan gelen uzun yılların tecrübesini kullanır.
 
Dönerse Senindir
 
Erol Özlevi’nin yönettiği ve Murat Boz, İrem Sak, Yasemin Allen ile Uraz Kaygılaroğlu’nun oynadığı Dönerse Senindir, TAFF Pictures tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Mehmet uzun süredir birlikte olduğu sevgilisi Selin’e deliler gibi aşık olan genç bir adamdır. Selin ise şarkıcı olma hayalleri kuran genç bir kadındır. Selin’in dileği gerçek olur ve bir yapım şirketi Selin’le anlaşma yapar. Ancak Selin ve Mehmet, ayrılırlar. Mehmet ayrılığı etmez ve arkadaşı Defne’nin de yardımıyla Selin’i geri kazanmaya karar verir. Mehmet’in Selin’i geri kazanabilmek adına birbirinden komik ve zorlu yollarda yürümesi gerekecektir.
 
Gizli Güzellik
 
David Frankel’in yönettiği ve Will Smith, Edward Norton, Keira Knightley ile Michael Pera’nın oynadığı Gizli Güzellik (Collateral Beauty), Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Bir reklam yöneticisi yaşadığı trajedi üzerine hayattan elini ayağını çeker. Kaygılanan arkadaşları umutsuzca onunla bağlantı kurmaya çalışırken, o Aşk, Zaman ve Ölüm’e mektuplar yazarak evrenden yanıtlar ister. Bu olguların dolu dolu yaşanmış bir hayatla nasıl iç içe geçtiğini ve en derin kayıpların bile anlam ve güzellik anları ortaya çıkarabildiğini anlamaya başlaması ise ancak mektuplarının kendisine kişisel yanıtlar getirmeleriyle gerçekleşir.
 
Kaçış
 
Kenan Kavut’un yönettiği ve Ali Suliman, Jale Arıkan, Muhammed Cangören ile Mustafa Avkıran’ın oynadığı Kaçış, K2 Film Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Savaştan kaçan Suriyeli Cabir, Edirne’ye kadar gelmiştir. Grup, Yunanistan’a geçmek üzereyken güvenlik güçlerinin baskınına uğrar. Cabir, kaçar ve bir bölgede birkaç gün saklanır. Aliye ve Sadık’ın çocukları olmadığı için araları bozuktur. İnsanlar çevrede göçmen görmeye alışkın olduğundan sıkıntılar yaşandığını bilmektedirler. Aliye, Cabir’e yardım elini uzatır. Bu iki yalnız ve mutsuz insan, birbirlerine yakınlık duymaya başlarlar.
 
Meçhul Kız
 
Jean Pierre Dardenne ile Luc Dardenne’nin yönettiği ve Adele Haenel, Olivier Bonnaud, Jeremie Renier ile Louka Minnella’nın oynadığı Meçhul Kız (La Fille Inconnue – The Unknown Girl), Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Jenny, hekimdir. Bir akşam, mesai saatinden sonra çalan kapısını açmaz. Ertesi gün ise polislerden akşam gelenin genç bir kız olduğunu ve kapıyı çalmasından bir süre sonra nehir kenarında ölü bulunduğunu öğrenir. Polisin, kızın kimliğini bir türlü teşhis edemediğini söylemesi üzerine Jenny, genç kızın kim olduğunu öğrenmek ve unutulmamasını sağlamak ister.
 
Siyah Karga
 
Tayfur Aydın’ın yönettiği ve Şebnem Hassanisougi, Aziz Çapkurt, Murat Toprak ile Sedat Culum’un oynadığı Siyah Karga, MTA Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Fransa’da yaşayan Sara’nın, oynadığı açık sahnelerden dolayı İran’a girmesi rejim tarafından yasaklanmıştır. Beklenmedik bir anda babasından aldığı bir mektupla İran’a gitmek zorunda kalan Sara, illegal yollarla ülkesine donmeye karar verir. Türkiye’ye gelir ve turizm rehberi Yılmaz’dan yardım alır. Hem İran hem de Türk askerleri tarafından yakalanma korkusuyla süren tedirgin ve sabırlı yolculuk boyunca onları bir karga takip eder.
 
Hasret Bitti
 
Ayhan Özen’in yönettiği ve Ceyda Ateş, Kemal Uçar, Ferdi Sancar ile Yüksel Ünal’in oynadığı Hasret Bitti, Dip Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Yıllarca Almanya’da gurbetçi işçi olarak yaşayan Halim Bitti, çok sevdiği kızlarına sık sık kesinlikle Alman damat istemediğini, yabancılara gönül vermemelerini söylemiştir. Zaten bir müddet daha Almanya’da kalıp para biriktirdikten sonra özlem duydukları Türkiye’ye döneceklerdir. Ne var ki Halim’in bu hayaline kendisinden başka hiç kimse katılmaz. Alıştıkları düzende yaşayıp gitmekten çok memnunlardır. Ta ki Halim bir gün Özlem ve Andreas’ı sokakta el ele görene dek.
 
Florence
 
Stephen Frears’ın yönettiği ve Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg ile Rebecca Ferguson’un oynadığı Florence (Florence Foster Jenkins), Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
20. yüzyılın son çeyreğinden günümüze kadar gelen dönemin belki de en iyi oyuncusu Meryl Streep, bu kez bir opera şarkıcısı oluyor. Daha doğrusu operayı çok seven ama müzik konusunda en ufak bir yeteneği olmayan Amerikalı zengin Florence Foster Jenkins’i canlandırıyor. Yakın zamanda oynadığı Sıradışı Anne filminde bir rock müziği sanatçısını canlandıran Streep, bu filmle koleksiyonuna yepyeni bir karakter daha ekliyor.
 
Kartopu Savaşları
 
Jean François Pouliot’nun yönettiği ve Angela Galuppo, Marioup Wolfe, Lucinda Davis ile Sophie Cadieux’un seslendirdiği animasyon film Kartopu Savaşları (La Guerre des Tuques – Snowtime), Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Küçük bir köyde yaşayan bir grup çocuk, kış tatilinde eğlenmek için bir kartopu savaşı yapmaya karar verirler. 11 yaşındaki Luke ve Sophie, iki ayrı grubun lideri olurlar. Sophie ve arkadaşları korunmak için bir kale inşa ederler. Tatil bitiminde kaleyi kim ele geçirirse, savaşı kazanan taraf o olacaktır. Ancak eğlenceyle başlayan masum savaş ciddi bir kavgaya dönüşür.
 
MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com
 
CİNERADAR köşesi sinema eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmıştır.