Gündem
09 Mar 2014 11:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:59

Tapeler dilimize neler kattı? İşte o ünlü deyim ve kavramlar!

17 Aralık operasyonuyla birlikte tape savaşları başladı. Tape takipçileri, sosyal medyada her akşam, dizi saati bekler gibi tape bekler oldu. Alo Fatih, ananas gibi kelimeler dilimize pelesenk oldu.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla birlikte hayatımızın vazgeçilmezi tapeler oldu. Tapelerin mecrası da bu defa sosyal medya. Kimi yasal dinleme olup fezlekelere giren, kimi de yasal olmayan dinlemeler. Spor tutkunları Şampiyonlar Ligi maçlarının başlangıç saatinin nasıl 21.45 olduğunu biliyorsa, tape takipçileri de yeni tapelerin çıkış saatine o denli vakıf. Saatler 21.00’i gösterdiğinde 10 dakika aşağı veya yukarı sosyal medyadaki hesaplardan yeni bir tape mücadelesi başlıyor. Sonra da tapelerle birlikte hayatımıza giren yeni deyimler ve kavramlar. İşte tapeler bağlamında gündelik dilimize yerleşen o deyimler ve kavramlar.

Alo babacığım
Konu: 17 Aralık operasyon sabahı ve sonrasında Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği ileri sürülen görüşme kaydıyla kavram kullanıma girdi. Kayıtta Erdoğan oğlu Bilal’e operasyon olduğunu haber verir. Erdoğan, ‘montaj’ dediği kayıt içeriğinde, oğlu Bilal’e evde ve yakınlarının evinde bulunan paraları sıfırlamasını söylüyor. Anahtar kelime Alo babacağım ve paraları sıfırla.
Son çıkan ve Başbakan’ın ‘doğru’ dediği tapelerden. Konuşanlar Başbakan Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin. Kayıtlarda Başbakan, Adalet Bakanı

Hâkim Aleviymiş
Ergin’e Aydın Doğan’ın bir davasının duruşması olduğunu ve yakından takip etmesini söyler. Başbakan, Adalet Bakanı Ergin’e beraat kararı çıktığını ifade eder. Adalet Bakanı Ergin, Başbakan’a “hâkimin de Alevi olduğu bilgisi vardı” diye cevap verir.

Bu milletin a... koyacağız
İki işadamı Mehmet Cengiz ile işadamı Celal Koloğlu arasında geçtiği ileri sürülen bir kayıtta Mehmet Cengiz, Koloğlu’na “Bu milletin a.. koyacağız, sen merak etme” diye cevap verir.

Birkaç kuruş, 1 trilyon kadar
17 Aralık operasyonu sabahında İçişleri Bakanı Muammer Güler ve oğlu Barış Güler arasında geçtiği ileri sürülen telefon görüşmesinde Muammer Güler, “Ne var oğlum senin evinde?” diye soruyor. Barış Güler, “Hiçbir şey yok baba” der. Muammer Güler, “Para ne var?” diye sorunca Barış Güler, “Kendi param üç beş kuruş kalan param” yanıtını verir. Güler tekrar sorar, “kaç para?” Barış Güler: “1 trilyon civarı param var o kadar…”

Alo Fatih
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gezi eylemleri sırasında Fas’ta iken Habertürk yönetiminden Fatih Saraç’ı arar ve son dakika olarak verilen KJ ile kayan yazıların kaldırılmasını ister.

Namus fukaraları
Başbakan, Fatih Saraç’ı arıyor ve gazetede çıkan bir sağlık haberi için Saraç’ı azarlıyor. Bu görüşmeden sonra Saraç ile Fatih Altaylı arasında geçen telefon görüşmesinde Saraç, Fatih Altaylı’yı arayarak “Beni Başbakan aradı bayağı sert konuştu” diyor. Ardından haberin yayımlandığı sayfanın editörü ve sekreterleri “Namus Fukaraları” olarak adlandırılarak işlerine son veriliyor.

Urla villaları
Latif Topbaş, Erdoğan’a Urla’da yapılacak villalarla ilgili konuştuğu iddia edilen tapeler. Topbaş’ın Erdoğan’a villalardaki tuvaletlerin nasıl olması gerektiğini sorar. Topbaş, Başbakan’a yanına da birer tane ‘bide’ olsun dedin değil mi? diye sorunca Başbakan “Bide ney” diye cevap verir.

Zekât mı diğer türlü mü?
Fatih Saraç ile Bilal Erdoğan ile geçtiği iddia edilen bir ses kaydında Saraç, Erdoğan’dan TÜRGEV’in hesap numarasını istiyor. Ses kaydındaki iddialara göre, kendisinden hesap numarası istenen Bilal Erdoğan hesap numarasını verirken “Zekât mı, diğer türlü mü?” diye soruyor.

Ananas
Fethullah Gülen’e ile görüşen kişi, “Bu dostlarımıza Uganda’dan ananas falan gelmiş. İşte efendim onlara göndermiştim” diyor. Erdoğan da ananası seçim meydanlarında sıkça kullanır. Bunun bir şifre olduğunu iddia eder.

Trol’lerimize söyle
Başbakan Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank ile görüşen Sümeyye Erdoğan #Erkeksen projesi için Varank’tan destek istiyor. Varank’a kampanyalarıyla ilgili haber yapılmasını istediğini söyleyen Erdoğan, Varank’a AKP ’nin sosyal medya ordusunu kastederek, “Bizim trollere söylesene, TT kampanyamıza destek versinler. Esprili ama güzel şeyler yazsınlar” diyor.

Vay namussuz
Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtları Fenerbahçe Olağanüstü Genel Kurulu’na müdahale yapıldığı konularını içeriyor. Kayıtlarda Mehmet Ali Aydınlar’ın seçimi kazanma adına işlemesi gereken konulara değinen Erdoğan, Yıldırım’ın borcu varken FenerBank kurma ve AVM yapma gibi vaatlerini eleştiriyor. Aziz Yıldırım’ın listesine giren bir isim için de ‘vay namussuz’ nitelemesi yapılıyor.

Bahşişi önce verin
01.03.2013 tarihinde Rıza Sarraf ile Rüçhan Bayar arasındaki görüşmede bir bürokrata verilecek rüşvet iddiası yer alıyor. Rıza Sarraf, dedesinin her zaman söylediği ‘O…spu ile memurun bahşişini başında verin’ cümlesini Bayar’a söylüyor.

Havuza perde
Latif Topbaş ile Sü­mey­ye Er­do­ğan ara­sın­da geç­ti­ği öne sü­rü­len görüşmede Erdoğan, an­ne­siy­le vil­la plan­la­rı­na bak­tık­la­rı­nı, bi­ri ön­de di­ğe­ri ar­ka­da 2 vil­la­yı be­ğen­dik­le­ri­ni ve plan­la­rda de­ği­şik­lik­ler yap­mak is­te­dik­le­ri­ni­ sö­ylü­yor. Er­do­ğa­n’­ın, bu gö­rüş­me­de, “seç­tik­le­ri vil­la ya­kı­nın­da­ki ha­vu­zu per­de­le­mek için et­ra­fı­na set çe­kil­me­si­ni­” de is­ti­yor.

Himmetinizi beklerim
Abdullah Tivnikli’nin bir işlem karşılığında İbrahim Kalın’ın kızının okul masraflarını SETA Vakfı’na yatırdığı paralar aracılığıyla karşıladığı öne sürülüyor. Kalın’ın Tivnikli’ye ‘Benim kızın okul taksitleri var. Himmetinizi beklerim. Hayırlı Cumalar’ şeklinde mesaj gönderdiği ileri sürülüyor.

Şefkat Tepe
Telefondaki ses uzun dakikalar boyunca Fethullah Gülen’e Şefkat Tepe dizisinin senaryosunu okuyor. Senaryoyu Gülen’in onaylamasını istiyor. Dizi aynı zamanda Hz. Muhammed’in bir nur şeklinde kamyona bindirilmesiyle gündemin merkezine oturuyor.

Bi vurayım mı eşşek herife?
Mustafa Varank ile Fatih Saraç arasında geçtiği ileri sürülen bir ses kaydında YÖK başkanının Radikal’de yayımlanan açıklamasına kızan Saraç, “Neden rahatsız oluyormuş? Hayatında YÖK Başkanlığı mı görmüş eşek herif!” ve “Ben buna bi vurayım mı ya” ifadeleri yer alıyor.

Uçağıma almam
Erdoğan, İmralı tutanakları haberinin üzerine Erdoğan Demirören ile telefonda görüşüyor. Habere oldukça kızan Erdoğan Milliyet’ten kimseyi artık uçağına almayacağını anlatıyor. Haberden dolayı Erdoğan’ın hakaret etmesi üzerine Demirören, ‘kimin için girdim bu işe’ diyor.

MİLGEM
Başbakan Erdoğan ile işadamı Metin Kalkavan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydında Erdoğan, Metin Kalkavan’a MİLGEM (Milli Gemi) projesinin ihalesini alması için BİMER ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’na ihalede haksızlık yapıldığı yönünde ihbarda bulunmasını istiyor. Koç Grubu’nun aldığı ihale iptal ediliyor. Erdoğan da bu konuşmayı yaptığını ve Başbakan olarak müdahale hakkının olduğunu açıklıyor.

Sigaraya başladım
Mehmet Cengiz, Şaban Cemil Kazancı olduğu öne sürülen kişi ile konuşuyor. Konuşmanın içeriğinde Mehmet Cengiz, yaptığı iyiliklere karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan yediği fırçaları anlatıyor. Cengiz yediği fırçalar nedeniyle yeniden sigaraya başladığını anlatıyor.

En iyi malı götürdün
Mehmet Cengiz ile SKY ve Akşam Grubu’nu alan Ethem Sancak arasında geçtiği ileri sürülen kayıtta, Sancak, “SKY bana kalacak” dedikten sonra “En iyi malı aldın götürdün. Kakaladığın bana kalacak.” ve “Ana yemeği sen kaptın, öbürü bana kalıyor anlaşırsak” diye konuşuyor.

MHP’den BDP’ye ekleyeyim
Konu bu kez anket manipülasyonu. Fatih Altaylı, Saraç’a MHP’den ve ‘Kararsızlar’dan BDP ve AKP’ye oy aktarımı konusunda fikir alması ve bunun Erdoğan’a iletilmesini talep ediyor. Altaylı kayıtta ‘MHP’den aktarırım, manipülasyon yapayım’ diyor. Altaylı daha sonra söz konusu anket üzerinde oynama yapmadığını söyledi.