Dünya
19 Oca 2023 22:55 Son Güncelleme: 19 Oca 2023 22:59

Taliban yönetimi skandal yasaklara devam ediyor! Son yasak dünyayı ayağa kaldırdı

Kadın öğrencilerin üniversite eğitimi almasını, kadınların çalışmasını yasaklayan Taliban yönetimi yeni bir skandal karara daha imza attı. Afganistan genelinde kadınların erkek doktora gitmesi yasaklandı.

Afganistan’da Taliban’ın kadınlara yönelik baskı günden güne artıyor. İslam İş Birliği Teşkilatı dahil hemen her ülkenin ve hak örgütlerinin büyük tepkisine neden olan Taliban yönetimi yeni bir skandala daha imza attı.

KADINLAR ÖLÜME MAHKUM EDİLİYOR

Taliban, ülkedeki kadınların erkek doktorlara gitmesini de yasakladı. Karara sosyal medyadan tepki veren yurtiçi ve yurtdışındaki kadın hakları aktivistleri, “Kadınların üniversitede okuyup doktor olmaları yasak. Şimdi erkek doktora gitmeleri de yasaklandı. Bu durumda kadınlara sadece ölmek kalıyor. Kadınlar ölüme mahkûm ediliyorlar” diyerek isyan etti.

GÜZELLİK SALONLARINA KİLİT VURULUYOR

Taliban’ın açıkladığı yasaklar kapsamında kadın güzellik salonları da 10 gün içinde tamamen kapatılacak. Baglan eyaletinde, Taliban’ın mülk sahiplerine, kadın güzellik salonlarına dükkân kiralamalarını yasakladığı, halihazırda işleyen salonların ise kapatıldığı belirtildi.

Benzer şekilde, Kunduz, Takhar ve Badakşan’daki güzellik salonları da kapatıldı. Kapatılan salonlar kadınlar tarafından işletilirken, böylece kadınlarla ilgili bir sektörde kendi işlerini yapan kadınların çalışması da engellendi.

VİTRİNLERDE KADINLARIN YÜZÜ KAPATILDI

Yasaklar bununla da sınırlı kalmadı. Kadın kıyafetleri satan dükkanların vitrinlerdeki cansız kadın mankenlerin de yüzleri kapatılıyor.

Amerikan Associated Press (AP), abiye kadın kıyafeti satan mağazalarda, elbiselerin sergilendiği mankenlerin yüzlerinin kapatıldığı kareleri servis etti.

Haberde, Taliban yetkililerinin esnaftan bu mankenlerinin kafalarını kesmelerini istediği, ancak esnafın yüksek maliyetli olması nedeniyle bu mankenlere zarar vermek istemediği ve yüzlerini kapama şeklinde çözüm bulduğu aktarıldı. Bazı mağaza sahiplerinin mankenlerin kafasını alimünyum folyo ile kapladığı görüldü.

 YASAK ÜSTÜNE YASAK GELDİ

Taliban’ın Geçici Hükümeti Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık'ta Afganistan'daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimatla kadın öğrencilerin yükseköğrenim alma hakkını yasaklamıştı.

Çalışma hayatında da kadınlara yasak üzerine yasak getiren Taliban son olarak kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarını yasaklamıştı. Bu yasağın gerekçesi de “örtünme kurallarını uygulamıyor” şeklinde olmuştu.