Gündem
21 Oca 2014 15:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:53

Takvim'in haberine ABD'den sert yalanlama: Cahilce!

Takvim gazetesinin ABD'nin düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nü 'Hizmet Hareketi’nin bir kuruluşu' olarak gösterdiği haberi hakkında açıklama yapıldı.

Takvim gazetesinin ABD'nin düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nü 'Hizmet Hareketi'nin bir kuruluşu' olarak göstermesi, Brookings'te çalışan Türkiyeli uzmanlar tarafından yalanlandı.

Enstitüde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Kemal Kirişçi, Brookings'in 2 yıl sonra 100. yılını kutlayacağını hatırlatırken, Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Ömer Taşpınar, haberi "Hükümetin Hizmet Harketi'ne yönelik komplocu yaklaşımına malzeme taşımak" olarak değerlendirdi.

Washington merkezli Brookings Enstitüsü, birçok Türkiyeli akademisyen ve politikacı tarafından yakından tanınıyor. Düşünce kuruluşunun ağırladığı isimler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel da bulunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Brookings'in ağırladığı Türkiyeli siyasilerin başında geliyor.

"CEMAATİ KARIŞTIRACAK BELGE"

Takvim, 'Cemaat'i karıştıracak belge!' başlığıyla verilen haberde Brookings'ten, 'Cemaat'in, mensuplarından topladığı bağışlarla kurduğu enstitü' olarak bahsediyordu. Ancak haberde söz konusu düşünce kuruluşunun 1916 yılında kurulduğu detayı verilmemişti.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Brookings Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Kemal Kirişçi, Brookings'in 2 yıl sonra 100. yılını kutlayacağını hatırlattı. Köklü kurumun ABD'nin en 'yerleşik ve prestijli' düşünce kuruluşlarından biri olduğunu ifade eden Kirişçi, "Brookings’e verilen tüm fonlar özellikle şeffaftır ve bu konudaki bilgilere web sayfasından rahatlıkla ulaşılabilir" dedi.

Brookings'in Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Ömer Taşpınar ise yapılan haberin kesinlikle yalan ve 'çok cahilce' olduğunu söyledi. Haberin ciddiye alınacak bir tarafı olmadığını dile getiren Taşpınar, hükümete yakın gazetelerde Hizmet Hareketi'ne yönelik komplocu yaklaşıma destek haberlerinin yapıldığını ifade etti.

Türkiye'de "Batılılar bizim güçlü olmamızı istemiyor, güçlendiğimiz anda bizi yıkmaya çalışıyorlar. Şer güçler, dış mihraklar…" benzeri argümanların hâlâ alıcı bulduğunu belirten Taşpınar, Hizmet Hareketi'nin Amerika güdümlü bir hareket olduğunu söylemek ve bunu belgelendirebilmek adına bu ve benzeri haberlerin yapıldığını dile getirdi. Taşpınar, "Bu şekilde kamuoyu oluşturmayı amaçlıyorlar" şeklinde konuştu.