Gündem
25 Ara 2015 14:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:15

Takvim’in ‘fotomontaj’ canlı bomba manşetine dava

Takvim gazetesinin sekreter D. T.’yi fotomontaj yöntemiyle canlı bomba ilan ettiği manşetine dava açıldı. Gazetenin iki yazıiişleri müdürüne ikişer yıl isteniyor.

Odatv’nin ulaştığı iddianameye göre Şefik Çalık ve Abdullatif Öztürk, ‘Zincirleme biçimde hakaret, kişisel verileri hukuka aykırı olarak yaymak’la suçlanıyor.

‘Fotoşop‘la montajladı, bir de hikaye yazdı

Takvim gazetesi 26 Ağustos tarihli manşetine manşetine D.T.’nin fotoğrafını taşıyarak kendisinin silah zoruyla canlı bomba yapıldığını iddia etmişti. Söz konusu ‘haberde‘, “PKK ağabeyini rehin aldı, ölüm tehtidi yağdırdı. Genç kızı uyuşturucu hap verip silah zoruyla canlı bomba yaptılar” ifadeleri kullanılmıştı.

Ancak haberde kullanılan fotoğrafın montaj olduğu ortaya çıktı. DİHA’ya ait fotoğraf, 18 Ağustos’ta Dersim-Pülümür karayolunda PKK’nın yol kesme eyleminde çekilmişti. Canlı bomba olarak gösterilen genç kadın da otobüsteki yolculardan biriydi.

Takvim ise DİHA’ya ait dört ayrı fotoğrafı ‘fotoşop‘la montajlayıp üzerine bir de hikaye yazdı.



İddianameden: Fotomontajla bombalı yelek giydirildiği…

Haberin yayınlanmasının ardından, gazetenin  ‘canlı bomba’ olduğunu öne sürdüğü D.T., suç duyurusunda bulunurken, savcı da soruşturma başlattı.

Soruşturma sonucunda Cumhuriyet savcısı Emin Aydinç imzasıyla hazırlanan iddianamede, “Müşteki fotoğrafının kendisinden izin alınmaksızın kullanıldığı, bunun yanında üzerine fotomontajla bombalı yelek giydirildiği, öte yandan haberde müştekinin örgüt militanı olarak çalışan zorla da olsa suç işleyen biri gibi gösterildiği anlaşılmıştır” denildi.

Savcılık Çalık ve Öztürk’ün ‘Zincirleme biçimde hakaret, kişisel verileri hukuka aykırı olarak yaymak’ suçlarından iki yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.