Gündem
08 Haz 2022 12:30 Son Güncelleme: 08 Haz 2022 12:33

'Tahıl krizi'nin çözümü için kritik toplantı sona erdi! Çavuşoğlu ve Lavrov'dan açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı ile görüşmesi sona erdi. Çavuşoğlu, Ankara’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan da görüşmenin çok verimli olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları: 

Bölgesel konulardaki gündemimizin başında Ukrayna geliyor. Savaşta 3,5 ayı geride bıraktık. Savaşın yol açtığı insani kayıpların ve yarattığı tahribatın giderek arttığını üzülerek görüyoruz. Türkiye'nin savaşın başından bu ayna ortaya koyduğu ilkeli tutum herkesin malumu. Savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesine yönelik yoğun çaba harcadık ve harcamaya devam ediyoruz. 29 Mart'ta İstanbul'daki görüşmelerde anlamlı ilerleme sağlanmıştı. Ancak ardından yaşanan gelişmeler müzakereleri ikinci plana itti. 

Biz hala bu tutumumuzu Türkiye olarak koruyoruz. Savaşın bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesi tüm bölgemizin ve insanlığın yararına olur. 

Biz Rusya veya Ukrayna’yı memnun etmek için hareket etmiyoruz. Bizim yaptırımlara katılmamamız, örneğin Ukrayna’yı memnun etmemiş olabilir, sonuçta biz dengeli bir politika üstleniyoruz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyoruz. Hangi ülke ne diyecek diye hareket edecek değiliz. Duygusal tepkiler yerine savaşı sonlandıracak adımlara atmayı daha doğru buluyoruz.

Hem Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden hem bize yönelik tehditlerini artıran terör örgütlerinin bu ülkeden temizlenmesi gerekiyor.

LAVROV: ÇOK VERİMLİ BİR GÖRÜŞMEYDİ

Lavrov'un açıklamaları şöyle: 

Çok verimli bir görüşmeydi. Türkiye ile olgun partnerlik döneminden geçiyoruz. 

*Ülkeler arasındaki ilişkilerimiz olgun bir partnerlik döneminden geçiyor. Karşılıklı saygı ve yarar temellerine dayanıyorlar. Elbette ilişiklerimizin bu kadar hızlı gelişmesinin lokomotifi liderlerimiz arasındaki diyalogdur. Liderlerimiz 9 defa telefon görüşmesi yaptılar.

Batı tahıl meselesini facia olarak görüyor ama Ukrayna'nın piyasadaki payı sadece yüzde 1. Açtığımız koridorlardan tüm gemiler yük taşıyabilir.

Ukrayna tarafı, mayınsızlaştırma faaliyetlerine başlamaya hazırsa, biz de buna hazırız. Türk askeri makamlarıyla da bu sürecin detaylarını görüşüyoruz. Bu çok ufak bir problem, bizim tarafımızdan herhangi bir engel yok, biz engel oluşturmuyoruz. Gemilerin çıkışına engel oluşturmuyoruz.

Terör tehdidini ortadan kaldırmak için bir belge imzaladık, fakat bu belgelerde yazan tüm hedefleri, tüm maddeleri paylaşıyoruz. Ayrıca Türk dostlarımızın dış güçler tarafından sınırlarında oluşturulan tehditler için hassasiyetini dikkate alıyoruz. ABD, gayri meşru bir şekilde bir takım örgütü besliyor. Biz buradaki hassasiyetinizi anlıyoruz. Dolayısıyla Suriye meselesiyle ilgili iş birliğimize devam edeceğiz.

Tahılların limanlardan çıkması için Zelenski’nin sadece talimat vermesi gerekiyor o kadar.