Gündem
04 Nis 2013 22:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:07

TAHA AKYOL'DAN AKİL ADAMLARA TAVSİYELER!

Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Taha Akyol, Akiller Heyeti'ni yorumladı, heyette yeralması için yapılan teklifi neden reddettiğini anlattı.

Habertürk’te Akşam Raporu’na konuk olan Hürriyet yazarı Taha Akyol, Akil İnsanlar Komisyonu ve çözüm sürecini değerlendirdi. Ece Üner’in sorularını yanıtlayan Akyol, hem heyetin misyonunu yorumladı hem de heyette yer alması için yapılan teklifi neden red ettiğini anlattı.

HEYET İSTİŞARE YAPMALI YOKSA HÜKÜMET MEMURU OLURLAR

"Akil adamların kendilerinden beklenenleri yapabilmesi ancak istişare kavramıyla anlatılabilir. Hükümetin memuru gibi davranırlarsa hem işlerini yapamazlar hem de itibar kaybederler. Başbakan’ın konuşması çok dengeliydi orada da istişare ön plandaydı. Akil adamların hükümet memuru ve propagandacısı gibi görülmesi ve gösterilmesi yanlıştır. Akil adamlar görüşlerini söyleyebilmelidir. Kürtler böyle hissediyor, Türkler böyle hissediyor diyebilmelidir. Yoksa yazık olur."

YAZILARIMIN GAZETECİ KİMLİĞİMLE OKUNMASINI İSTİYORUM

"Ben yazılarımın gazeteci Taha Akyol ne yazmış diyerek okunmasını isterim. Akil adam ne demiş diye okunmasını istemem. Ayrıca Lozan belgeseline büyük önem veriyorum, yoğunluğumu oraya vermek istiyorum."

GAZETECİLERDEN AKİL OLUR MU?

"Bu heyette gazeteci arkadaşlar da var. Ben onlara akıl vermek istemem. Ben yazılarımın gazeteci kimliğimle okunmasını isterim. O nedenle teklifi kabül etmedim. Bu heyette yer almayı gazetecilik ilkeleriyle taban tabana zıt görmüyorum, benim bakışım bu sadece."

AKİLLER KÖŞELERİNDE HÜKÜMETİ ÖVMEMELİ

"Ben bu süreci destekliyorum ve bunu deklere ettim. Sadece bugün de değil rahmetli Özal zamanında da demokratik kanalları açmak gerektiğini düşünüyordum. Heyetteki arkadaşlar köşelerinde AK Parti’yi övebilirler, bu haklarıdır. Ancak bu sıfatı taşıdıkları zaman hükümetin propagandasını yapıyor olurlar. O nedenle sürecin gerektirdiği dil ile konuşmalılar."

DAMAT FERİT BENZETMESİ ÇOK ÇİRKİN!

"Heyeti Nasiha’ya benzetilmesini çok ayıp buluyorum. Damat Ferit’in gönderdiği heyetlerden söz ediliyor. Bu tür şeyler çirkin ve önyargılıdır. En azından bunlar ne yapacak diye iki üç gün beklemek gerekmez mi? Hemen bunlar yanlıştır, yandaştır dememek lazım. Bunları iktidar seçti o zaman heyeti nasiha’dır denemez. Bunlar Sevr’i kurtarmak için değil Lozan’ı kurtarmak için çalışıyorlar."