Dünya
11 Eyl 2020 15:40 Son Güncelleme: 11 Eyl 2020 15:43

Tabuları yıkan kadın hayatını kaybetti

'Hite Raporu: Kadın Cinselliği Hakkında Ulusal bir Araştırma' başlıklı çalışması 1976 yılında yayınlandığından bu yana 50 milyonu aşkın satan feminist akademisyen-yazar Dr Shere Hite, 77 yaşında, Londra'da hayatını kaybetti.

ABD'de 3 bin 500 kadınla yapılan kapsamlı görüşmelere dayanan Hite Raporu, bir çok kadının erkek cinsel organının penetrasyonuyla orgazm olmadığını ortaya koyarak, egemen erkek varsayımlarına meydan okuması bakımından bir dönüm noktası sayılıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre o dönem ABD'de çok satan erkek dergisi Playboy tarafından "erkek düşmanı" diye tanımlanıp, kelime oyunuyla Hite değil "Hate (Nefret) Raporu" diye anılan çalışma, kadınları, cinsel hayatlarının kontrolünü kendi ellerine almaya ve neden zevk aldıklarını ya da almadıklarını özgürce keşfetmeye çağırıyordu.

Shere Hite 2011 yılında Guardian gazetesine verdiği bir mülakatta "O dönem cinsellik konusunu inceleyen tek feminist araştırmacı bendim. Cinsel faaliyet kavramını, kadın orgazmını ve mastürbasyonunu da kapsayacak şekilde genişletmeye çalıştım" demişti.

Hite'ın eşi Paul Sullivan, eşinin Çarşamba günü Londra'nın Tottenham semtindeki evlerinde yaşama veda ettiğini doğruladı.