Dünya
14 Eki 2023 20:15 Son Güncelleme: 14 Eki 2023 20:17

Suudi Arabistan’dan flaş İsrail kararı! Süreci ‘askıya aldı’

Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi için yürüttüğü müzakereleri durdurdu.

Fransız haber ajansı AFP, Suudi Arabistan'ın İsrail'le ABD arabuluculuğunda yürüttüğü normalleşme görüşmelerini durdurduğunu yazdı.

Görüşmelere dair bilgi sahibi olan ve kimliğinin açıklanmamasını isteyen bir yetkili, AFP'ye "Suudi Arabistan muhtemel normalleşme görüşmelerini durdurma kararı aldı ve ABD'li yetkilileri bilgilendirdi" dedi.

Suudi Arabistan yönetimine yakın olan ve adlarının gizlenmesini isteyen iki yetkili de Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a görüşmelerin askıya alındığını doğruladı.

Yetkililer, görüşmelerin yeniden başlaması durumunda Filistin meselesinin daha öncelikli hale geleceğine de dikkat çekti.

Kaynaklar ayrıca Washington yönetiminin, Hamas saldırılarını kınaması için Riyad'a baskı yaptığını fakat Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın buna karşı çıktığını söyledi. Kimliğinin gizli tutulmasını isteyen ABD'li bir yetkili de olayı doğruladı.

Reuters'ın haberinde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın geçen hafta cumartesi sabahı başlayan savaştan bu yana Suudi yetkililerle defalarca görüştüğü belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kimliğini açıklamayan bir yetkili, Washington'ın "Hamas'ın saldırılarının durdurulmasını, rehinelerin serbest bırakılmasını ve Hizbullah'la İran'ın çatışmaların dışında tutulmasını" sağlamak için yoğun diplomasi trafiği yürüttüğünü söyledi.

AFP ise Blinken'ın bugün Suudi mevkidaşı Faysal bin Ferhan'la görüşeceğini aktardı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de iki gün önce telefonda görüşmüştü.

Reuters'a konuşan ve kimliğini paylaşmayan üst düzey bir İranlı yetkili, Reisi'nin Selman'ı telefonla arayarak, Filistin'e verdiği desteği ilettiğini ve savaşın büyümesini istemediğini söylediğini belirtti.

İki lider arasındaki konuşma, Çin arabuluculuğunda Riyad-Tahran ilişkilerinin nisanda normalleştirilmesinin ardından gerçekleşen ilk görüşmeydi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu haftaki açıklamasında Riyad ve Tel Aviv arasındaki normalleşme görüşmelerinin askıya alınmadığını fakat savaştan ötürü farklı meselelere odaklanıldığını savunmuştu.