Ekonomi
31 Oca 2023 22:32 Son Güncelleme: 31 Oca 2023 22:35

Süte zam geliyor! Üretici en az 11 lira istiyor

Ulusal Süt Konseyi Gıda Komitesi’nden fiyat bekliyor. En son Ekim ayında toplanan ve çiğ süt fiyatını 8.50 TL olarak belirleyen Konsey'in bugün alması beklenen karar 1 Şubat itibarıyla geçerli olacak. Üreticiler, 11 liranın altına düşülmemesini istiyor.

Ulusal Süt Konseyi (USK) 1 Şubat’ta geçerli olacak çiğ süt fiyatlarını belirlemek için bugün toplandı. Toplantıdan henüz bir karar çıkmadı. Gıda Komitesi’nden gelecek zam miktarı bekleniyor.

ÜRETİM MALİYETİ 9.64 OLARAK HESAPLANDI

Diğer yandan Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt üretim maliyetini 9.64 lira olarak belirlediği ifade edilirken, çiğ süt referans fiyatının da bu maliyet hesabına göre açıklanacağı vurgulanıyor.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, sürdürülebilir bir fiyat açıklanmasını arzu ettiklerini açıkladı.

11 LİRANIN ALTINA DÜŞMEMELİ

En son 14 Ekim’de toplanan Konsey, çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 8,50 TL olarak açıklamıştı. Ancak, damızlık ineklerin kesimleri nedeniyle süt krizi yaşanırken serbest piyasada fiyatlar 11 TL’ye kadar çıkmıştı.

Sencer Solakoğlu, 12 sene önce Ulusal Süt Konseyi’nin üreticinin zararına üretime son vermek için kurulduğunu ancak çiftçiyi koruyan bir mekanizma olmak yerine hükümetin fiyatları belirleme “enstrümanı” olarak kullanıldığını söyledi.

Solakoğlu, “Bugün dünyada gıda enflasyonu düştüğü halde Türkiye’de gıda enflasyonu en çok artan 5. ülke konumunda. Panikle ve bilgiden yoksun bir şekilde alınan kararlar. Bu biyolojik mekanizmayı bozduğu içim Türkiye’nin 2-3 yılı çok karanlık gözüküyor" dedi.

Önümüzdeki süreçte üreticinin çiğ süt satışında serbest piyasa koşullarının geçerli olacağını belirten Solakoğlu, “Soğutma tankı olmayan üreticilerin ellerine yaklaşık 11 TL eline geçiyor. Yeter mi? Şu aşamada çok fazla para kazandırmamakla beraber, en azından kıt kanaat geçimini sağlayacak bir fiyattayız ama bu fiyatların daha aşağıya düşmesi et fiyatlarının yüksek seyrettiği dönemde daha hızlı bir inek kesimine sebep verir. O yüzden şu anda dengeleri bozmamak en doğru kararmış gibi gözüküyor” dedi.