Televizyon
21 Eki 2010 22:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:44

SÜRYANİLER'DEN ATV'YE BÜYÜK ÖFKE!

Atv televizyonunda yayınlanan "Aşk Bir Hayal" adlı dizisi Süryaniler'i öfkelendirdi!

Atv televizyonunda yayınlanan "Aşk Bir Hayal" adlı dizisinde canlandırılan Süryani karakterlerin "ahlaksız, seks düşkünü" gösterilmesine Türkiye ve Avrupa’da bulunan Süryani kurumlarından tepki geldi. Atv televizyonunu kınayan Süryani dernekler, toplanan imzaları Atv yönetimine gönderme kararı aldı.

Atv’de yayınlanan "Aşk Bir Hayal" adlı dizide, Süryanileri aşağılayan karakterlere ve diyaloglara yer verildiğini belirten Türkiye ve Avrupa ülkelerindeki Süryani kurumlar televizyon yetkililerine kınama mektubu gönderdiler.

Atv yönetimine gönderilen mektupta şunlara yer verildi: "Biz aşağıdaki kurum, kuruluş ve aktivistler olarak ‘Aşk Bir Hayal’ dizisinde canlandırdığınız Süryani karakterlerinin (Süryani kadınlarını ahlaksız ve seks düşkünü, Süryani ruhani liderlerini para düşkünü ve Yunan papazları gibi gösterip aynı anda iki halkı vuran) şahsında bu toprakların en kadim halkı olan Süryanileri ve yine bu toprakların en kadim dini olan Hıristiyanlığı; aşağılayıcı, namussuz ve ahlaksız gibi karakterlere bürüyerek göstermeniz, çok acılar çekmiş ezilen bir halk olan Biz Süryani halkını derinden yaralamıştır.

Bu tip diziler ülkede inşa edilmekte olan barışa, kardeşliğe, en temel insan hakkı olan din özgürlüğüne yapılmış büyük bir darbedir. Süryani halkının hoşgörüsünü, sabrını taşıran bu tip ırkçı, ötekileştirici, belden aşağıya vuran dizileri protesto ediyor, barıştan, kardeşlikten, insanca ve onurluca bir yaşamdan yana olan herkesi protestoya davet ediyoruz. Atv yönetimini uyarıyor ve bu dizinin bir an evvel yayından kaldırılmasını talep ediyoruz. Hakları ve dinleri aşağılayan bu diziyi ınıyoruz."

Ortak gönderilen mektuba İzmir Süryani Platformu, Mardin Turabdin Kalkındırma Dernekleri Federasyonu, Mardin-Midyat-Kafro Köyü Kalkındırma Derneği, Mardin-Midyat-Enhil (Yemişli) Köyü Kalkındırma ve Uzlaştırma Derneği, Meryem ana Manastırı ve Kiliseleleri Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği, İstanbul Mezo-Der, Almanya ve Orta Avrupa Asur Federasyonu, Almanya Asur Demokratik Örgütü, İsviçre Mardin-Midyat-Enhil Köyü Dernekler Federasyonu, Mezopotamya Asuri Kültür Derneği, Niniva Asuri Cemiyeti, Almanya Arami Dernekleri Federasyonu, Wiesbaden-Mainz Çevreleri Demokratik Forumu, İmece-Halkevi Wiesbaden, Almanya Gutersloh-Mesopotamya Asur Derneği ve Suryaniler.com sitesi ilk imzalarını attı.

Süryani dernekleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu metni destekleyen kişilerin iletisim@atv.com.tr adresine mail yoluyla atarak bu televizyonun Süryanilere yönelik aşağılayıcı programını protesto edebilecekleri belirtildi.