Gündem
21 Ara 2021 22:42 Son Güncelleme: 22 Ara 2021 00:04

Suriyeli Ali Hemdan'ı öldüren polisin cezası belli oldu

Adana'da, 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle 17 yaşındaki Suriyeli sığınmacı Ali El Hemdan'ı kalbinden vurarak öldüren polis memuru Fatih Karaca’ya “kasten öldürme" suçundan verilen müebbet hapis cezası 25 yıla indirildi. Mahkeme başkanı ceza indirimine şerh düştü.

Adana'da sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında yapılan polis kontrolü sırasında, dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülen Suriyeli Ali Hemdan'ın hayatını kaybetmesine sebep olan Fatih Karaca hakkında açılan davanın 7’nci duruşması Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 Sanık polisin tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinde katıldığı duruşmada, sanık avukatları, Hemdan'ın babası Adnan el Hemdan’ın geçtiğimiz aylarda vekalet verdiği avukatları ve Adana Barosu, İHD, ÇHD avukatları ile Af Örgütü takip etti. Hemdan'ın ailesi duruşmada yer almadı.

 AVUKATLAR, 'GÖRÜNTÜLER NET' DEDİ, AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEDİ

Evrensel'in haberine göre; Adnan el Hemdan'ın avukatı, kamera görüntüsü çok açık ve net olduğunu belirterek, polis memurunun görevdeyken göstermesi gereken özen ve yükümlülüğü yerine getirmediğini, kamu görevini yerine getirirken eylemde bulunduğu için de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

 SANIK AVUKATLARI: ÖLDÜRME KASTI YOK

Sanık avukatları ise, olayda sıcak takip olduğunu iddia etti. PVSK'ya göre en ufak bir kimlik kontrolünde dahi kişi hakkında gözaltı yetkisi tanıdığından yola çıkan sanık avukatları, gözaltı şartlarının oluştuğu iddiası ile silah kullanma yetkisinin de olduğunu, öldürmede kasıt olmadığını iddia etti. Avukatlar taksirle öldürmeden ceza verilmesi gerektiğini söyledi.

 MÜEBBET VEREN MAHKEME İNDİRİME GİTTİ

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık polis memuru Fatih Karaca hakkında “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti geçmişteki hali ve olaydan sonraki davranışları ve verilen cezanın geleceği üstündeki olumsuz etkileri nedeni ile indirim yaparak 25 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme başkanı ceza indirimine şerh koydu. Karar 1'e karşı 2 oyla alındı.

 Kararla, "Dur ihtarına uymadığı" iddiası ile polisin öldürme eylemini gerçekleştirdiği bir davada ilk kez bir polis memuru kasten öldürme suçundan ceza almış oldu.

 MUSA ORHAN DA DA AYNI GEREKÇE KULLANILMIŞTI

Batman'ın Beşiri ilçesinde intihar eden İpek Er'e (18) cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla Siirt 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce 10 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Uzman Çavuş Musa Orhan'a verilen cezanın indirim gerekçesinde de 'sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri' öne sürülmüştü. Orhan, tutuklanmamıştı.