Gündem
26 Mayıs 2022 11:16 Son Güncelleme: 26 Mayıs 2022 11:18

Suriye’deki operasyonda Kılıçdaroğlu detayı! Tam 7 yıl sonra…

Türkiye’nin terör örgütü PKK’ya karşı Suriye’de sinyalini verdiği harekât şekillenmeye başladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidara geldikleri takdirde ilk iş olarak eski yerine taşıyacaklarını açıkladığı Süleyman Şah Türbesi'nin de operasyon kapsamına alınması bekleniyor.

Türkiye, Suriye’deki PKK terör tehdidine karşı harekât planını hazırlarken, yedi yıl önce sınıra taşınan Süleyman Şah Türbesi’nin de eski yerine nakledilmesi hedefleniyor.

Ayn İsa, Ayn el-Arab, Menbiç ve Tel Rifat’ta konuşlu PKK varlığını sona erdirmesi planlanan harekâta Suriye Millî Ordusu (SMO) ile birlikte 50 bin kişilik güç katılacak. Yaklaşık 15 bin kilometrekarelik alanı kapsaması planlanan harekât alanında Suriye’nin en büyük barajı Set Tişrin, Minnig Havalimanı, Haleb’e açılan kapı niteliği taşıyan Tel Rifat şehri gibi kritik noktalar bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu terör operasyonu ile 7 yıl önce medfun olduğu Karakozak’tan Eşme bölgesine nakledilen Süleyman Şah Türbesi’nin taşınma ihtimali de belirdi.

KILIÇDAROĞLU VADETMİŞTİ

Yapılacak olan harekatın detayları akıllara CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun vaatlerini getirdi. Kılıçdaroğlu CHP iktidara geldiği taktirde ilk iş olarak Süleyman Şah için harekete geçeceklerini belirtmişti. Kılıçdaroğlu "Halkın iktidarında ilk bir hafta içinde Süleyman Şah Türbesi ve bayrağımız oraya gidecek, bedeli ne olursa olsun" ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Şah Fırat operasyonu ile 22 Şubat 2015'te Türk Silahlı Kuvvetleri Türkiye toprağı sayılan Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personeli ülkeye geri getirmek için Suriye'ye girdi. Operasyonda 572 asker ve 20. Zırhlı Tugay’a bağlı M-60 A3 tipi 50 adet tank ile birlikte sınırda devriye görevi yapan F-16 uçakları görev aldı. Türbede bulunan Süleyman Şah'ın naaşı ve diğer manevi değeri bulunan eşyalar alındıktan sonra Süleyman Şah Türbesi ve yakındaki karakol patlayıcılarla havaya uçuruldu. Türbe imha edildikten sonra bölgedeki Türk askerleri, Şanlıurfa üzerinden Türkiye'ye girdi. Operasyonda bir asker kaza sonucunda şehit oldu.