Gündem
29 Ağu 2011 04:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:44

SURİYE'DE GAZETECİLER ARTIK HAPSE GİRMEYECEK!

Basın özgürlüğü konusunda Suriye Türkiye'yi geride bıraktı. Esad yönetimi bakın ne yaptı...

Resmi SANA Ajansı’nın haberine göre Esad, “Medya yasasıyla ilgili kanun hükmünde bir kararname” çıkararak bu yönde bir açılım yaptı. Haberde detay verilmese de, Suriye’nin mevcut medya yasaları, gazetecilerin mesleklerinden dolayı hapsedilmesine imkan sağlıyor. “Devletin itibar ve saygınlığı ile ulusal bütünlüğe ve ordunun moraline” zarar vermek gibi suçlamalarla özellikle muhalif gazeteciler mahkum ediliyor.

Son gelişmeyi AFP’ye değerlendiren Suriye Gazeteciler Birliği Başkanı Elias Murad, “Birliğimiz gerçeğin ortaya çıkarılması ve topluma hizmet edilmesi yolunda Suriye medyasının daha fazla rol oynamasına imkan sağlayacak modern bir basın yasası için uzun süredir çalışıyordu. Yeni yasanın en önemlisi maddesi, gazetecilerin hapsedilmesini yasaklaması. Ayrıca devlet görevlililerine gazetecileri bilgilendirme zorunluluğu getiriliyor” dedi.

TV kurma hakkı

Murad, yasanın sadece “millet, düşman ve ulusal bütünlük” ile ilgili olarak gazetecilere getirilen kısıtlamaları koruduğunu, bunun da “doğal” olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Vatandaşlara gazete veya televizyon kurma hakkı veriliyor. Hükümet yetkilileri ve devlet kurumları gazetecilere bilgi vermekle mükellef kılınıyor. Bu arada ulusal zorunluluklar da dikkate alınıyor.”

Gazetecileri cezaevinden kurtaracak açılıma rağmen 21 bin dolara kadar tazminat ödemelerine neden olan “iftira” davaları bitmeyecek.