Gündem
14 Haz 2010 12:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:22

SÜMELA'YI İBADETE AÇTIRAN GAZETECİ KİM?

Yunan gazetesi kimin için "Sümela Manastırı'nda yeniden dini ayin düzenlenmesi için mücadele veren Türk gazeteci" dedi?

Yorgo Kırbaki'nin bugün Hürriyet gazetesindeki haberi, Ertuğrul Özkök ile ilgili bir bilinmeyeni de ortaya çıkarttı.

Yunanistan'da yayınlanan To Vima Gazetesi'ndeki açıklamasında Özkök, Trabzon'daki Sümela Manastırı'nın 88 yıl sonra 15 Ağustos'da yeniden ibadete açılacak olması hakkında "Türk Hükümetini, Trabzon halkını bu tarihi karardan dolayı kutluyorum. Biz Türklere yakışan tavrın bu olduğuna bütün kalbimle inanıyorum" dedi.

Özkök'ün açıklamasına gazetede tam sayfa yer verildi. Özkök, "Trabzon'un geçmişte bazı trajik olayların acısını yaşayan bir şehir olduğunu, Trabzon'da kaldığı iki gün içinde bu şehirde birçok insanın bu imajı değiştirmek için samimiyetle gayret ettiğini gözlemlediğini" belirtti.

İNSANLIĞIN ORTAK ÜRÜNÜ

Manastırın ibadete açılacağını Trabzonspor yöneticilerinden öğrendiğini kaydeden Özkök "Sümela Manastırı Ortodoks dünyanın önemli bir mabedi olması yanı sıra önemli bir estetik eserdir. Bu eserler insanlığın ortak ürünüdür. Bunlarla birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. TC vatandaşı olarak topraklarımızdaki Yunan medeniyeti eserleri ile iftihar ediyorum. Başka ülkelerde de Türk ve İslam eserleri için aynı duyguların olmasını diliyorum" dedi.

CESARETE İHTİYAÇ VAR

"İçinde hayat ve inanç olmayan mabetler bana hep hüzün verir. Bu ayin, Sümela'ya, asırlar önce kaybettiği ruhu geri verecektir. O ruhun bugünkü versiyonu, halklarımızın refahı, dostluğu için edilen dualara dönüşecektir" diyen Özkök, sözlerini, "Trabzon'a gittiğimde ilk işim, Sümela'ya gidip bir mum yakmak ve dua etmek olacaktır. Biz Türkler ve siz Yunanlıların artık bu tür cesaretlere, adımlara ihtiyacı var. Sevinerek görüyorum ki, bu adımları atmaya başladık" diye sürdürdü.

To Vima, Özkök'ü "Sümela Manastırı'nda yeniden dini ayin düzenlenmesi için mücadele veren Türk gazeteci" diye tanıttı.

Gazete, Yunanistan'ın tanınmış söz yazarı ve gazeteci Lefteris Papadopulos'un "Haberi duyduğumda son derece duygulandım ve hatta heyecanlandım" sözlerine de yer verdi. Yunanlı milletvekili Savvas Anastasiadis ise "Sümela Hellehizmin Mekke'sidir." dediğini yazdı.