Gündem
23 Tem 2020 11:36 Son Güncelleme: 23 Tem 2020 11:40

Sultanahmet’teki o bina yeni Ayasofya Müzesi olacak

Milliyet yazarı Melih Aşık, Ayasofya'daki kimi eşyaların Sultanahmet’teki Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’ne taşınacağını, bu binanın artık Ayasofya müzesi olacağını yazdı.

Milliyet yazarı Melih Aşık, Sultanahmet’teki Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’ne geçen hafta taşınacaklarının bildirildiğini, 24 Temmuz tarihine kadar süre verildiğini kaydetti:

Tapu ve Kadastro Mühendisleri Odası’ndan canhıraş bir feryat var.

Sultanahmet’teki Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’ne geçen hafta emir gelmiş. Genel Müdürlük Binasının (Defter-i Hakani Nezareti Binası) 24 Temmuz tarihine kadar yani bir hafta içinde boşaltılması istenmiş. Binaya Ayasofya Müzesi’ndeki kimi eşya ile idari birimler gelecekmiş. Burası yeni Ayasofya Müzesi olacakmış. İstanbul Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü şu sırada telaşla, Asya yakasında alelacele bulunan kimi binalara taşınıyor.

Bina 1743 yılında ahşap olarak inşa edilmiş, 1881’de beton yapıya dönüştürülmüş, o gün bugün aynı işlevi görüyor. Kadastro Mühendis Odası Başkanı Mehmet Hışır’la konuşuyoruz:

"Binada çok önemli bir arşiv var. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin tapu kayıtları, haritalar, belgeler bu arşivde yer alıyor. Yüzlerce yıllık Osmanlı dönemi hafızası, 277 yıllık tapu kadastro hafızasıdır bu. Biz taşınma sırasında bu belgelerin zarar görmesinden hatta kaybolmasından korkuyoruz. Üstelik taşınacağı yerlerin fiziki koşullarının arşive uygun olması gerekiyor ki bunun da mümkün olacağını sanmıyoruz."

Bir haftada üç odalı evinizi taşıyamazsınız. Böylesi değerli bir arşivin hiçbir hazırlık yapılmadan bir haftada taşınması nasıl mümkün olur? Bunu biz soruyoruz ama kararı verenler sormamış kendilerine. Emir demiri kesmiş. Yazıktır.