Güncel
24 Kas 2022 14:51 Son Güncelleme: 24 Kas 2022 14:52

Sultanahmet Cami’nin 600 yıllık kapısı restore ediliyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Sultanahmet Camisi'nin 600 yıllık kapısı restore ediliyor.

Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, 1609-1617'de Mimar Sedefkar Mehmed Ağa'ya yaptırılan caminin restorasyonunun planlanan şekliyle sürdüğü, Temmuz 2017'de başlatılan ve etaplar halinde devam eden koruma ve restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığı belirtildi.

"EVLİYA ÇELEBİ'NİN BABASI KUYUMCU ZILLİ'DEN GÜNÜMÜZE ARMAĞAN"

Açıklamada, 600 yıllık caminin kapısının da restore edildiği belirtilerek, konuyla ilgili Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy'un görüşlerine yer verildi.

Ersoy, caminin revaklı avlusuna 3 yönden bronz kapılarla girildiğini, bu kapıların geometrik geçmeleri dışında, ajurlu demir menteşe klapalarının bile kazıma tekniğiyle işlendiğini, kapılarda rumi desenlere yer verildiğini aktardı.

Ersoy, "Müthiş bir sanat eseri olan kapı kanatlarını, diğer avlu yan kapıları gibi, ünlü vakanüvisimiz Evliya Çelebi'nin babası, kuyumcu Zılli yapmıştır." bilgisini verdi.

Altı minareli cami olma özelliğiyle öne çıkan eserin restorasyonunun titizlikle devam ettiğini vurgulayan Ersoy, "İhtişamlı ve özellikli kapılarının yanı sıra genel restorasyonu 2023'ün ilk çeyreğinde tamamlamış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.