Kitap
21 Nis 2014 11:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:06

Süleyman Seba'nın hayatı kitap oldu

Kitap, Seba'nın 88. doğum günü olan 5 Nisan'da okurları ile buluştu.

CNN TÜRK'teki Hayatın Tanığı ve Habere Dair programlarının yapımcısı Rıdvan Akar, "Mutluluğun resmini yap deseler, herhalde kendi lisemin bahçesinde siyah-beyaz bayrağın altında 'Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba'yı resmederdim" dedi.

Akar, Beşiktaş'a ömrünü vermiş, hayatını adamış, büyük başarılara imza atmış efsane başkan Süleyman Seba'nın hayatını "Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba" kitabıyla kaleme almıştı.

Kitap, Seba'nın 88. doğumgünü olan 5 Nisan'da okurları ile buluştu.

88 senelik bir ömrünün 70 senesini siyah-beyazlı renklere veren Süleyman Seba'nın özel hayatının anlatıldığı kitapta, ailesi ve 40 yıl boyunca hizmet ettiği Milli İstihbarat Teşkilatı'ndaki görevi, sevinçleri, üzüntüleri anlatıldı.

Başarılarla dolu 88 yıllık bir ömrün hikayesi, Beşiktaş'ın yaşayan tarihi okurlarıyla bu kitapta buluşuyor.

Kabataş Erkek Lisesi mezunu olan Süleyman Seba, daha önce çekilmiş olan belgeselin ve Rıdvan Akar tarafından yazılan bu kitabın gelirlerinin Kabataşlılar Derneği'nde adına kurulacak olan burs fonuna bırakılmasını arzu etti.

Belgeselin DVD'sinden ve kitaptan elde edilecek gelir Kabataşlılar Derneği tarafından adına oluşturulacak olan "Süleyman Seba Burs Fonu"na aktarılacak. Bu fon ihtiyacı olan başarılı Kabataşlı öğrencilerin yetişmesine imkan sağlayacak.



Akar: "Seba bu onuru bana verdi"

"Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba" kitabını yazarı Rıdvan Akar, yazdığı kitap ile ilgili olarak verdiği röportajda, kendisinin Süleyman Seba gibi bir insanın hayatını anlatan bir kitap yazmaktan dolayı yaşadığı gururdan bahsetti.

Rıdvan Akar, "Bu kitabı yazmak büyük bir onurdu benim için. Bu kitabı yazmak isteyen birçok insan vardı ancak sağ olsun Seba bu onuru bana verdi. Mutluluğun resmini yap deseler, herhalde kendi lisemin bahçesinde siyah-beyaz bayrağın altında bu kitabı resmederdim. Ben sadece kitapta anlatılanları yansıtma imkanı buldum. Keşke ben de Beşiktaş için onunla bir şeyler yapsaydım diye geçirdim içimden. Bir kulüp düşünün, Beşiktaşlılık duruşuyla başkanını özdeşleştirebiliyor. Bu, Beşiktaş'a özgü bir durum" dedi.

Rıdvan Akar, kitabın içeriği hakkında ise, "4 yıllık çabanın bir ürünü olan bu kitabın aynı zamanda Süleyman Seba'nın yaşamına paralel olarak Beşiktaş tarihini de anlattıyor. Kitap için  9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den Hikmet Çetin'e, Rahmi Koç'tan MİT kökenlilere, Beşiktaş'a değer katan futbolculardan, ezeli dost kulüplerin başkanlarına kadar 100'e yakın isimle söyleşi gerçekleştirdik ve en ince detaya kadar indik" şeklinde konuştu.

"Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba" kitabının tüm gelirinin Kabataşlılar Derneği tarafından adına oluşturulacak olan "Süleyman Seba Burs Fonu"na aktarılacağını söyleyen Rıdvan Akar, "Bu kitabın gelirinin Kabataş Erkek Lisesi'nde okuyan öğrencilere de burslu olarak verilmesi de Sayın Başkan Süleyman Seba'nın özenle istediği konulardan biriydi. Emeği geçen herkese çok teşekkürler, umarım beğenirsiniz" dedi.

Kabataşlılar Derneği Başkanı Anıl Cansızoğlu da, "Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba" kitabının gelirinin Kabataş Lisesi'nde okuyan öğrencilere burs olarak dönmesinden dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Beşiktaş Kulübü Başkanı olduğu dönemlerde Süleyman Seba'nın sık uğradığı yerlerden biri olan Bordo Cafe'nin de sahibi olan Anıl Cansızoğlu, "Süleyman Ağabey buraya sık sık uğrardı. Özellikle seçim önceleri bu mekan çok yoğun olurdu. Adeta bir seçim ofisi gibiydik. Yönetici olmak isteyenler Süleyman Seba'ya ulaşmak için buraya gelirlerdi. Süleyman Seba'da kendi üslubu ile gelenleri ağırlardı" diye konuştu.