Gündem
28 Nis 2023 00:30 Son Güncelleme: 28 Nis 2023 00:32

Sudan'daki Türk vatandaşları yurda dönüyor

Sert çatışmalarda yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği Sudan'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi sürüyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK'ya ait 5 uçağın vatandaşları yurda getirmek üzere yolda olduğunu duyurdu. bakan Akar, tahliye işlemlerinin yarın sona ereceğini açıkladı. Öte yandan ordu ile HDK arasındaki ateşkesin 72 saat uzatılması için karar verildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, çaışmaların sürdüğü Sudan'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi konusunda açıklama yaptı. Akar tahliye için TSK'ya ait 2'si A400M olmak üzere 5 nakliye uçağını görevlendirdiklerini bildirdi.

Akar, "Port Sudan'a inen uçaklardan biri birazdan vatandaşlarımızı yurda getirmek için havalanacak. Yarın akşama kadar vatandaşlarımızın Türkiye'ye tahliyesi tamamlanmış olacak" açıklaması yaptı.

ATEŞKES 72 SAAT DAHA UZAYACAK

Öte yandan Sudan ordusu, Suudi Arabistan ve ABD'nin çabalarıyla mevcut ateşkesi 72 saat daha uzatma kararı aldığını duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, "Silahlı Kuvvetler Komutanlığı, Suudi Arabistan ve ABD taraflarının, yabancıların tahliyesi için uygun koşulların oluşturulması ve Sudanlıların insani yönlerinin kolaylaştırılması için ateşkesin 72 saat daha uzatma kararı aldı." ifadesi kullanıldı.

Ateşkesin, mevcut ateşkesin biteceği gece yarısından itibaren geçerli olacağı bildirilen açıklamada, "Silahlı kuvvetler, (çatıştığı Hızlı Destek Kuvvetleri'ni kastederek) isyancıların, geçen ateşkeslerde olduğu gibi güçlerimize ait askeri kurum ve yerleri bombalayarak, hayati tesisleri sabote ederek, can ve vatandaşların mülkü tehdit ederek bu kez ateşkesin gereklerine ihlal etmemelerini umuyoruz." denildi.

25 Nisan'da ABD’nin arabuluculuğu ile 72 saatlik ateşkes ilan edilmişti. Bu ateşkes, bu gece yarısı itibarıyla sona erecekti.

SUDAN'DA NE OLUYOR?

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda düne kadar 512 kişinin öldüğünü, 4 bin 193 kişinin yaralandığını bildirmişti.