Röportaj
19 Mayıs 2012 17:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:40

SUÇ ORTAĞIM LA FONTAINE'E DE DAVA AÇILACAK MI? BEKİR COŞKUN SÖZCÜ'YE KONUŞTU!

Bekir Coşkun, “Benim hakkımda suç duyurusunda bulunanlar, suç ortağım La Fontain'i unutmuş"

Bekir Coşkun, “Benim hakkımda suç duyurusunda bulunanlar, suç ortağım La Fontain’i unutmuş. La Fontain, insanlar ders alsın diye bu masalları yazmış. Aslında yazılan hayvanlardır ama insanların ders alması için yazılmıştır. Benim o yazımdan gazete patronları, köşe yazarları, sendikacılar, iş adamları, dekanlar, rektörler, bilim adamları da kendilerine pay çıkarması mümkün” dedi.

Saygı ÖZTÜRK/ SÖZCÜ

Türk basının ünlü ismi Bekir Coşkun, hayatının en sıkıntılı günlerini yaşıyor. Askere hakaret edenlerin tutumlarını sürekli eleştiren ve bu yüzden  belli çevrelerde “askere yakın” diye eleştirilen Bekir Coşkun, yazdığı bir yazıdan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulması ve linçe tabi tutulmasının üzüntüsünü yaşıyor.

Bekir Coşkun, “Benim hakkımda suç duyurusunda bulunanlar, acaba suç ortağım La Fontain’i niçin unuttu? Hakkımda dava açılırsa benimle birlikte La Fontain’in de yargılanması gerekir. Eğer ceza alırsam, Başbakan şiirden cezaevinde yatmış olacak ben de hikayeden yatmış olacağım” dedi.

Ders alsınlar diye
Genelkurmay Başkanlığı’nın Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusundan sonra talimatla Ankara Adliyesinde ifadesi alınan Bekir Coşkun, suçlamaları reddetti. Coşkun, SÖZCÜ’nün sorularını şöyle cevaplandırdı:

- Bir daha yazılarınızda paşa yazacak mısınız?
- Le Fontain bana kazık attı. O yazıyı yazdım ama ifadeye ben çağrıldım, La Fontain ifadeye çağrılmamış olacak ki ifadeye gelmedi. Açıkçası La Fontain bana kazık attı. Bir dava açılacaksa, yargılanacak olan yalnız ben değil, La Fontain de yargılanmış olacak. Böyle bir dava da sanıyorum dünyada ilk olacak. r.
- O yazınla kime ne mesajı vermek istediniz?
- Yazdığım evrensel bir hikayedir. Eğer, bu yazımdan dolayı ceza alırsam Türkiye’de Başbakan şiirden, ben de hikayeden yatacağım. Yazdığım bir masaldır. Hikaye, masal niçin yazılır, insanlar ‘alınsın’ diye ylazılır. La Fontain bu masalları yazarken, insanların ders alması için yazmıştır. Aslında yazılan hayvanlardır ama insanların ders alması içindir. Benim o hikayemden gazete patronları, köşe yazarları, bazı iş adamları, sendikacılar, dekanlar, rektörler, bilim adamlarının da kendine pay çıkartması mümkün.
- Şikayetçi olmduğuna göre sadece Genelkurmay Başkanlığı mı ders çıkardı?
- Ders çıkarsın demedik ki. Ben askerci miyim, asker karşıtı mıyım diye şaşırdım. Şimdiye kadar ‘askerci, darbeci’ diyorlardı. Şimdi de  ‘askere hakaret etti’ deniliyor. Ben ikisini de kabul etmiyorum. Ne darbeci, ne de asker karşıtı oldum. Bu ülkede yaşayan insanları, hayvanları  seven birisiyim. Kimseye kıyamam.
- Asker gördüğünüzde duygularınız nasıl oluyor?
- Ben ulusal duyguları yüksek bir insanım. Bayrağımızı gördüğümde, askerimizi gördüğümde, ulusal marşımız çalındığında, söylendiğinde tüylerim diken diken olur. Bu sevgimi ve duygularımı kimse değiştiremez.

AKP, dinimi elimizden aldı


- Ne değişti de, birden linç edilmeye başlandınız?
- AKP iktidarı döneminde bizim bir çok şeyimiz elimizden alındı. Her şeyden önce kendi aramızdaki hoşgörüyü elimizden aldı. Cumhuriyeti, devrim yasalarımızı, Atatürk’ü, en önemlisi neyi aldı biliyor musunuz dinimizi elimizden aldı. Şöyle oldu: dinimiz istismar edildiği için dinimiz kötü niyetli insanlar tarafından sahiplenildiği için din tartışılır oldu.
- Ordu Sevgimizi de aldılar
- Yine elimizden alınanlardan birisi de ordu sevgimizdir. Eskiden böyle değildi. Hangi görüşte görüşde olursa olsun, inanan inanmayan, sağcı-solcu çağdaş –çağdışı herkes askerimize toz kondurmazdı.
- Askere hakaret suçlamasını nasıl karşıladınız?
- Öyle bir durumdayım ki, sanki askere hakaret etmişim, aşağılamışım gibi berbat bir pozisyona sokuldum. Dolayısıyla bu duruma çok üzüldüm, çok üzülüyorum. Şundan dolayı: hak etmediğim bir suçlama altındayım. İkincisi : aynı siyasi iktidarın oyununa, dolduruşuna gelmiş bir şikayet ve buna bağlı başlatılan bir soruşturma var. Ama diliyorum ki  Cumhuriyet savcıları, yargıçlar buna izin vermezler. Çünkü ‘La Fontain yargılandı’ diye dünyaya rezil olmak da var. La Fontain’in mahkum olduğunu düşünebiliyor musunuz? Dünyanın her tarafında bir yazarın duygularını ifade etmesi için yazması en doğal hakkıdır. Aksi halde yazar olamazsın, yazar değilsin.
- Bu soruşturmayla ilgili dileğiniz ne?
- Yargının beni aklamasını diliyorum. Ben aklanırsam La Fontain de kurtulmuş olur. Aksi halde, Başbakan şiirden hapis yatmış, ben de hikayeden cezaevinde yatmış olacağım.
- Çevreniz olup bitenleri nasıl yorumluyor?
- Bir defa sevinçten etekleri zil çalan bir kesim var. ‘İnşallah içeriye atarlar’ diye beklentide olanlar var. Ama tabii ki inanılmaz bir de destek var. Halkın büyük bir desteği var. 
- Suç duyurusunda bulunduğu için Genelkurmay’a kırgın mısınız?
- Ben Genelkurmaya kırgın değilim. Ama bu hale getiren ve siyasi iktidarın, başbakanın dolduruşuna gelen bazı subaylara kırgınım. Silahlı Kuvvetlerimize televizyonlarda, gazetelerde küfürler, hakaretler edildiğinde, askerimiz aşağılandıkça sinirlenir, bunları yazanlara, söyleyenlere yaptıklarının doğru olmadığını ortaya koyan yazılar yazan birisiyim.
- Öğle bir ağrıma gidiyor ki
-  Bugüne kadar askerimiz için söylenmedik laf kalmadı. Onları söyleyenlere ‘ordu bizim ordumuz, yapmayın, etmeyin’ diye hep karşı durdum. O zaman da TSK’ya hakaret edildikçe cevap verenlerden birisi Emin Çölaşan, birisi ben, Melih Aşık ve birkaç meslektaşımız daha. Yani sayımız azdı. Şimdi, silahlı kuvvetlerimize hakaret etmiş duruma sokuldum. Bu durum öyle bir ağrıma gidiyor ki… Silahlı kuvvetlerimize bu kadar ağır hakaretlerde bulunmuş olanlara asla ses çıkartılmayıp, haklarında suç duyurusu bulunulmkazken, benim yazdığım bir masaldan dolayı hakkımda suç duyurusunda bulunulması ve linç edilmem açıkçası çok ağrıma gidiyor.
- Yasamıza göre ‘paşa” unvanı kullanmak yasak. Bundan sonra Paşa diyecek misiniz?
- Tövbe . O ismi de ben koymadım.
- ------ 




Emlakeki.com’a gelin evinizi seçin

Ali Ağaoğlu: İşini Doğru Yapan 2012′yi Rahat Geçirir

Home Aves’te 412 bin TL’ye 3+1!

Dumankaya IQ Ev Sistemi ile içiniz rahat!

ByConcept Sultanbeyli’de 800 daireye ulaşacak!

Kavaklı Konut Projesi’nde 36 Ay Sıfır Faizle 295 Bin TL’ye 3+1

Anadolum Mini Point’te 5 bin lira peşinatla! 24 ay sıfır faizle!

Bağcılar Ege Yapı Batışehir Projesinde 1.710 TL Peşinatla

Rings İstanbul Evleri’nde 60 Ay Sıfır Faizle

Yalçınlar Göl Mahal’de Sıfır Saizle 1 Milyon 295 Bin Dolara

Papatya Sitesi 3′te 30 ay sıfır faizle! 113 bin 900 liraya!

Ritim İstanbul Projesinde 242 Bin Liraya 1+1