Gündem
10 Tem 2010 21:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:27

''ŞU DÖNEMDE GAZETECİLERİN BİRLİKTE HAREKET ETMESİ GEREKİYOR''

TFMD Başkanı Rıza Özel, ''Bugün duruma baktığımızda medya daha da kötüye gidiyor" dedi..

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkanı Rıza Özel, ’’Bugün duruma baktığımızda medya daha da kötüye gidiyor. İşten çıkarmalar arttı. Şu dönemde gazetecilerin birlikte hareket etmesi gerekiyor’’ dedi.

Özel, TFMD ile Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından ’’Mehmet Tan Eğitim Seminerleri’’ kapsamında Trabzon Sanatevi’nde düzenlenen, ’’Türkiye’de Foto Muhabirliğinin Dünü, Bugünü’’ panelinde yaptığı konuşmada, haber fotoğrafının gazetelerin yanı sıra internet medyasında kullanıldığına işaret etti. Rıza Özel, ’’Önceden haber için kullanılacak fotoğrafı gün içinde geçmeye uğraşıyorduk. Şimdi fotoğrafı geçtiğiniz anda o gazetenin internet sayfasında fotoğraf manşet oluyor. Artık hız en önemli şey’’ diye konuştu.

Türkiye’de gazetelerde yer alan fotoğrafların, fotoğraf editörleri yerine sayfa sekreterleri tarafınadn seçildiğini belirten Özel, ’’Önce gazetenin şekli çizilip sonra o sayfaya göre fotoğraf konmaya çalışıldığı için ki yurt dışında tam bunun tersidir, Türkiye’de basın fotoğrafçılığı komik bir duruma geliyor. Yani basın fotoğrafçılığında iş gazete fotoğrafçılığına dönüyor’’ dedi.

Özel, foto muhabirlerinin bu durumda kendilerine bir çıkış yolu bulduğunu dile getirerek, ’’Çoğu foto muhabirinin kendi internet sitesi var. Hepsi bakıyorsunuz 1 veya 2 yıl süren hatta 26 yıl süren projeler yapıyorlar. Ben çok basit bir palyaçonun hikayesini anlatabilmek için 4 ay bir palyaçoyla birlikte yaşadım. Ne yaptım, fotoğrafları kendi internet sitemde sundum’’ dedi.

Bugün duruma bakıldığında medyanın daha da kötüye gittiğinin görüldüğünü belirten Özel, şunları söyledi:

’’İşten çıkarmalar arttı. Bizlerin, gazetecilerin birbirine sahip çıkması lazım. Sadece foto muhabirlerinin değil. Bugün bakıyorsunuz işten çıkarma listelerinde merkezlerde foto muhabirleri üst sıralarda. Bunun karşısında durabilmemiz için bir arada, birlik olmak, parçalanmamak gerekiyor. Bir seçim kaybediliyor, yeni bir kuruluş kurulmaya çalışılıyor. Bu çok yanlış. Önemli olan birlikte hareket etmek. Şu dönemde gazetecilerin birlikte hareket etmesi gerekiyor.’’

Panelistlerden gazeteci-yazar Uğur Kavas ise Türkiye’de basın fotoğrafçılığının Osmanlı’dan 1960’a görsel tarihini anlatan bir sunum yaptı.

AA foto muhabiri Erhan Sevenler ise haber fotoğrafçılığı ve gelişimi ile haber fotoğraflarının diğer fotoğraflardan ayrılan yönlerini örneklerle anlattı.

Panelin sonunda Rıza Özel ile Erhan Sevenler’in fotoğraflarından oluşan birer slayt gösterisi sunuldu.

Panele Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ergun Ata ile Yönetim Kurulu üyeleri ve gazeteciler katıldı.

ETİKETLER
#TFMD #rıza özel