Polemik & Kulis
24 Mar 2013 09:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:05

STAR'DAN HÜRRİYET'E TEPKİ; "DAHA AHMET KAYA'NIN KANI KURUMADI"

Star Gazetesi'nde bugün yayınlanan "Star Analiz" başlıklı yazıda Hürriyet ve Ertuğrul Özkök'e ağır eleştiriler yapıldı

Türkiye'de barış rüzgarlarının estiği bu günlerde Hürriyet gazetesinde yer alan Ertuğrul Özkök'ün yazısı tepki çekti.

Dünkü yazısına 'Yuh artık, bu kadar mı' başlığını atan Özkök, halkın yüzde 45'inin 'Kürtleri sabun yapalım' dediğini ileri sürdü. Özkök ayrıca halkın yüzde 75'inin Kürt komşu istemediğini ifade etti. Ankette binde bir oranında çıkan ve anket raporunda gösterilmeyen bu durumu Özkök'ün halkın yüzde 45'i 'Kürtleri sabun yapalım" diyor şeklinde vermesi oldukça dikkat çekti.

Türkiye'nin barışa kilitlendiği bir dönemde anket şirketinin bile kamuoyuna duyurmadığı tartışmalı bir anketi oldukça tahrik edici bir şekilde gündeme getiren Özkök'ün yazısı süreci baltalamaya yönelik bir hamle olarak algılandı.

Daha ellerinden Ahmet Kaya ve Hrant Dink’in kanı silinmemiş olan Hürriyet gazetesi bütün yazı işleri kadrosunu toplayarak herkesten önce Diyarbakır’a kurulmuş ve ‘Hürriyet dünyası’ olarak ‘Diyarbakır’ın nabzını’ tutarken Özkök işi gücü bırakıp ‘provokatif toplum mühendisliği’ne geri dönmüş.

Ertuğrul Özkök'ün yazısına kaynak olan KONDA'nın araştırması Meral Tamer'in köşesinde gündeme getirilmişti.

Milliyet gazetesinde Meral Tamer, KONDA araştırma şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın belli aralıklarla periyodik olarak aynı zamanda bir ‘beyin jimnastiği’ olan Pera Toplantılarına katılmış.

KONDA periyodik olarak 6 ayda bir yaptığı anketi Milliyet yazarı da takip etmiş ve ‘Özellikle Kürtler konusunda kutuplaşmanın tavan yaptığını… Türklerin %72’sinin Kürt komşu istemediğini hatta Kürtlerden sabun yapalım diyenlerin oranının ise %45 olduğu’ verilerini Bekir Ağırdır’ın dilinden köşesinden yazdı.

Aslında Milliyet yazarının sadece yazdığıyla kalacak bu tehlikeli satırları Ertuğrul Özkök Ahmet Kaya’ya ne yaptıysa, Hrant Dink’i nasıl hedef gösterdiyse şimdi de ‘dehşete düştüm’ sözünün arkasına sığınarak yine süreci provoke etmeye çalıştı.

Star yazarı Elif Çakır'a konuşan Bekir Ağrıdır işin gerçek yüzünü anlattı:

Ağırdır "Bu medya hiç ama hiç değişmeyecek!” hayıflanmasından sonra ‘Bakın bizim 2010 yılında yaptığımız Kürt Meselesi’nde Algı ve Beklentiler Araştırmamız var. Bu araştırma aynı zamanda kitap olarak da yayınlandı. KONDA’nın sitesinden de rapora ulaşabilirsiniz. Biz belli periyotlarla bu hazırladığımız raporlar üzerinden Kutuplaşma Endeksi yapıyoruz. Çözüm sürecindeki hassasiyeti ve çözüm sürecinde atılan somut adımlarla birlikte sürecin hassasiyetini anlatmak için toplumun bakış açısını ve algısını anlattığımız bir toplantı yaptık. Orada rapora koyma ihtiyacı dahi hissetmediğimiz Türklerin, Kürt sorununa bakışını ve çözüm olarak ne düşündüğünü bazı anketlerimizde cevabı şıklar olarak değil –açık uçlu- dediğimiz şekilde direk ne düşünüyorsa cevapladığı bölümler vardır. Biz de raporlarımızda bunları ‘yakıcı-yıkıcı’ çözümler başlığında gruplarız. Bu ‘sabun yapalım’ da böyle bir şey. Yani biz ‘Kürt sorunu nasıl çözelim’ diye ‘açık uçlu’ soru sormuşuz ve 1000%1 birisi kalkıp böyle bir şey söylemiş. Bunu da toplantıda sadece dile getirdim. Şimdi Ertuğrul Özkök güya düzeltmeye çalışmış ama yazdığı ortada ben ne yapayım?’ dedi.

Ertuğrul Özkök'ün köşesi üzerinden toplum mühendisliği yapmaya çalışan Hürriyet gazetesi ne yapmaya çalışıyor?