İki Lafın Beli
22 Şub 2013 09:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

STAR TV'NİN SEVİLEN EKRAN YÜZÜ NAZLI ÖZTARHAN: ZİRVELERDE RÜZGAR SERT ESER!

Türkiye'nin en başarılı kadın habercilerinden biri olan Nazlı Öztarhan, Medyaradar'dan Alev Gürsoy Cimin'e konuştu. İşte hiç bilinmeyenleriyle Star Haberin büyük emektarı Nazlı Öztarhan.

Hem çok güzel hem de işini layığıyla yapan; parmakla gösterilecek bir isim o. Nazlı Öztarhan… Ekranların en sevilen yüzlerinden biri ama sadece ekran değil, bir de ekran arkası var; Türkiye’nin en büyük medya kuruluşlarından biri olan Doğuş Grubu için önemli bir isim... Star Haber merkezinin kadın patronu. Aslında Türkiye çok da alışkın değil böyle bir duruma, çünkü bir kere çok varlıklı bir ailenin kızı. Ayrıca çok da iyi bir ailenin geliniydi. ama soyadının arkasına sığınmayacak kadar takdire şayan bir başarı öyküsü onunki. İyi eğitim, iyi bir fakülte ve yıllarca sahada koşturan; deyim yerindeyse canavar bir muhabir.
Yıllarca sıcak haberin tam ortasındaydı. Gün oldu saatlerce soğukta takip etti toplumsal olayları, gün oldu eylemlerde gaz bombaları, tazyikli su yedi. Beline kadar kanalizasyon sularının içinden yaptığı yayınlar hâlâ akıllarda.Yıllarca en sık karşılaştığı soru kuşkusuz ki bu kadar varlıklı olan, iyi yaşam koşullarına sahip biri neden sokaklarda savaşarak bu merdivenleri tırmanır? Tırmanmadan da pekala olabilirdi hem de çok rahat. Cevabı belli aslında. O torpille değil, mücadele ederek bir yerlere gelmenin taraftarı, zoru seviyor. Herkesin eşit olduğuna inanıyor.  Bugün geldiği nokta da bunu doğruluyor.
Star televizyonunun kapısında karşıladı beni Nazlı… Öyle samimi ki insana yıllar önce tanıştığı hissini veriyor. Anladığım kadarıyla onu binada sevmeyen yok. Bazı spikerler gibi kaprisleri, egoları hiç yok. Kendi halinde, işinde… Başarı kelimesi onunla epeyce bir özdeşleşmiş. Aslında Nazlı’yı burada anlatmak zor. Çok mütevazı bir kadın bir o kadar da sevecen. İsmi gibi hiç de Nazlı olmadığını, nasıl bir cengaver olduğunu biraz yanında kalınca anlıyor insan... Epey sohbet etme şansımız oldu, yanında büyük keyif aldım. Eminim siz de bu röportajı okuyunca bana katılacaksınız.Ne diyeyim, başarı ona yakışıyor. Keşke onun sahip olduğu imkanlara sahip olan herkes de onun gibi olabilse... Ya da olmayı denese..
“Hayatta her şey olabilirsin; fakat mühim olan hayatın içerisinde "İNSAN" olabilmektir.” diye boşuna dememiş Şems-i Tebrizi…

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN


Kadın ve başarı deyince akla gelen ilk isimlerden biri kuşkusuz ki Nazlı Öztarhan. Varlıklı bir aile. İyi yaşam koşullarına rağmen tırnaklarla kazıyarak gelinen bir nokta ve soyadının arkasında sığınmayan bir isim; sizi böyle tanıyoruz. Biraz da siz bize Nazlı’yı anlatsanız.

Nazlı önce anne, sonra gazeteci, televizyoncu. Muhabirlikten başlayan haber koordinatörlüğüne varan 15 yıllık bir haber serüveni. Ana haber bülteni sunmanın ötesinde sahada geçmiş 7 yıl, gece haberleri ve Erdoğan Aktaş ile birlikte hazırlayıp sunduğumuz bir de Kırmızı Koltuk programı var. 

 

BAŞARI IÇIN HENÜZ ÇOK ERKEN
Şöyle bir size bakınca Nazlı Öztarhan’ı en iyi anlatacak birkaç kelime buldum. Başarı, azim, güzellik ve mütevazılık yanılmıyorum değil mi?

Teşekkür ederim. Başarı için henüz çok erken, gidilecek yolumuz uzun. Çalışkan ve azimli olduğumu kabul ederim. Mütevazilik boynumuzun borcu. Güzellik ise göreceli ve geçici bir kavram. O yüzden üzerinde çok da konuşulmaya değer olduğunu düşünmüyorum.

DAHA KOLAY BIR HAYATIM OLABİLİRDİ, TERCİH ETMEDİM

Aslında çok büyük bir başarı öyküsü sizinki; yurt dışında çift dalda iyi bir eğitim...  Üniversiteden dereceyle mezuniyet, varlıklı bir aileye rağmen resmen sahada savaşarak buralara gelen bir isimsiniz. Nedir bu azmin sırrı?

Daha kolay bir hayatım olabilirdi, tercih etmedim. İnsanın tutkuyla bağlı olduğu bir işinin olması hayatta bir şanstır. O şansa sahip olduğum için zorluklarını da seve seve kabullendim.

HAYATI SOKAKTA HABER PEŞİNDE KOŞARKEN ÖĞRENDİM

Sanki habere aşık bir kadın var karşımda. Peki haber Nazlı Öztarhan için ne anlam ifade ediyor?

Evet öyle. Bunca fedakarlık isteyen bu iş başka türlü yapılmaz. Ben hayatı biraz da sokakta haber peşinde koşarken öğrendim. Haber iyisiyle kötüsüyle hayatın ta kendisi çünkü.

ZIRVELERDE RÜZGÂRLAR SERT ESER

Yıllarca polis-adliye muhabirliği yapmak, haberi koklamak, en zor ve en güzel iş; isteseydiniz torpil yoluyla da çok rahat şimdi bulunduğunuz noktaya gelirdiniz ama yapmadınız; neden ?

Torpille bir yere varabilir, hatta zirveye oturabilir ama torpille orada kalamazsınız. Çünkü zirvelerde rüzgârlar sert eser. Tutunabilmek için çok çalışmak,başarılı olmak zorundasınız..

Çok mu mücadelecisiniz yoksa; savaşarak, hak ederek bir yerlere gelmek yaşam tarzı mı sizin için ?

Hayat her yönüyle bir mücadele değil mi zaten? Ben de ömrüm boyu hiç kolaycı olmadım. Çünkü zorluklarla elde edilen başarı hem kalıcı olur hem de daha değerli...

HABERCILIKTE KADIN-ERKEK AYRIMI YOKTUR

Sadece anchorwoman olarak görev yapmıyorsunuz Star’da; sunduğunuz haberleri hazırlayan haber merkezinin de patronusunuz. Haberin başında bir kadın patrona; size bağlı olan ekibiniz nasıl bakıyor?

Habercilikte kadın-erkek ayrımı yoktur. Ama habere bir kadın bakış açısı vardır. Ekibimle birlikte habere eleştirel, duyarlı ,tarafsız ve de estetik bakıyoruz. İroniye bayılıyoruz. Sanıyorum Onlarda bu durumdan memnunlar. Kadın-erkek hep birlikte bir başarı öyküsü yazmaya çalışıyoruz. 

Tahmin ediyor muydunuz birgün haberin patronu olacağınızı?

Tuhaf gelecek belki ama ben her günü, geldiği gibi, yarını ise plansız yaşarım. Hiç öyle bir hesabım olmadı. Ama vardığım noktadan mutluyum.

Zor mudur Türkiye’nin en büyük medya kuruluşlarından birinin en saygın haber merkezlerinden birine hükmetmek zor mu ?

Elbette kolay değil. Star Türkiye’nin ilk özel televizyonu. Bunun bilinciyle her gün milyonlarca kişinin evine konuk olmak, büyük bir sorumluluk. Ama yanımda güvendiğim genç ve çok iyi bir ekibim var.

Nazlı Öztarhan haber merkezinde güne nasıl başlar, iyi bir yönetici midir?

Ben işe erken giderim. Gazeteleri, köşe yazarlarını okuyarak, interneti tarayarak başlıyor gün. Sonrasında toplantı, işlerin dağılımı, konuklar, canlı bağlantılar, akış, yeni eklenen gelişmeler derken akşam oluyor. 12 saatlik yorucu bir mesai. İyi bir yönetici olup olmadığımı arkadaşlarıma sormak lazım. Ama prensip sahibi ve disiplinliyim iş hayatında.

Sert bir yapınız var sanki; :) haber merkezi korkuyor olmalı. Ya da ifadeniz öyle?

İşin gerektirdiği gibi davranırım. Bazen yakın birer arkadaş, bazen de otoriter bir yönetici. Ama katı hiyerarşiye inanmam. Herkesin fikrini söyleyebilmesinden yanayım.

Habere bakışınız ne? Daha doğrusu size göre haber ne, nasıl karar veriyorsunuz o gün hangi haberin girip girmeyeceğine akışa?

Halkın ve sokağın gündemi bizim de gündemimiz. Siyasetten, ekonomiye, adliyeden, magazine hayatın her alanının yer aldığı dengeli bir bülten gayretindeyiz. 45 dakikada insanlar Türkiye’nin gündemini en rafineri şekilde alabilmeli.

En büyük desteğiniz kim haberde size?

Haber müdürümüz Ünal Oymak ve elbette editörlerimiz.

HABERDE ‘BEN’ OLMAZ , ‘BİZ’ VARDIR

Star Haber Türkiye için çok önemli, hele de Uğur Dündar ekibiyle daha da reyting rekorları kırmıştı, hep zirvedeydi; koltuğu devralışta hiç sendelediniz mi ya da acaba dediniz mi, o ekibin ardından “Ben başarılı olabilir miyim” diye sordunuz mu kendinize, yani “acaba”lar oldu mu hiç?

Bir haber merkezi için kolay değildir. Sonuçta Uğur Dündar sembol bir isim. Ayrıca kanalın patronu da değişti. Çok sayıda kişinin kafasında soru işareti oluştuğunu biliyorum, başarısızlığı bekleyenlerin olduğunu da. Fakat ben 8 yıldır bu kanalda ekrana çıkıyorum ve televizyon 3 kez el değiştirdi. Her geçiş dönemi sancılıdır ama ayakta kalmayı bildik. O zor dönemi başarıyla geçireceğimizden kuşkum yoktu. Şimdi yine zirvedeyiz.  Özellikle AB grubunda rakiplerimizi geride bırakıyoruz. Şunu da söylemek istiyorum ‘ben gittim kanal bitecek’ diye birşey yoktur. Haberde ‘ben’ olmaz , ‘biz’ vardır. İyi ekip iyi haberdir.



RAKİPLERİMİZİN YARISINDAN AZ KADROYLA BU YARIŞTAYIZ

Star Haber şu anda nerede, sizinle birlikte ne değişti?

Star haber zirvede. Üstelik eski haber merkezinin kadrosunu 3’te bire indirmek zorunda kalmamıza rağmen. Rakiplerimizin yarısından az kadroyla bu yarıştayız. Buna rağmen lider olmak ayrı bir keyif. Henüz geçen hafta Ömer Özgüner ve şirket yönetimi haber merkezimizi ziyaret edip, performansımızdan ötürü pastayla küçük bir kutlama yaptılar.

Hem o patronluk koltuğu hem de anchorwomanlık ; iki işi birarada yürütmek bir hayli zor olmalı?
Aslında daha kolay. Mutfak örneği gibi. En iyi servisi, mutfakta o yemeği pişirenler yapabilir.

Star Haber’i diğer haber kanallarından ayıran en önemli özellik ne ya da fark?

Hayatın ve sokağın nabzını tutma konusunda iddialıyız. Star Haber’in oturmuş bir kimliği, kabul görmüş bir duruşu var.

ŞEHIT HABERLERINE KARŞI ÇOK DUYARLIYIZ
Asla “es geçmeyiz” dediğiniz haberler var mı, varsa ne tür haberler bunlar?

Şehit haberlerine karşı çok duyarlıyız. Vatanı koruyanlara saygımızın gereği. Bir de kadın ve çocuğa şiddet konusunda tavrımızdan taviz vermeyiz.

INTIHAR HABERLERINI GÖRMEYIZ

Ne tür haberleri genelde görmez Star haber ?

Mesela intihar haberlerini görmeyiz. Çünkü istatistikler özendirici olduğunu gösteriyor. Ajitasyondan kaçınırız.

ÖNCELIĞIMIZ KALITELI HABERCILIK
Star Haber’in reytingleri bu sıralar oldukça iyi dediniz. Pastayı kesip, kutlamayı bile yaptınız. Bu çalışma azminizi katbe kat artırıyordur değil mi?

Elbette iyi reyting motivasyondur. Hedefi yükseltir ve sizi daha başarılı olmak için kamçılar..Ama şunu da biliriz ki, kanalın genel algısı da belirleyici ve önemlidir. Reytingi önemseriz ama tek kriterimiz değildir. Önceliğimiz kaliteli habercilik.

En beğendiğiniz ekran yüzü kim, mesela benim sizsiniz?

Çok teşekkürler. Ama benim özellikle ‘şu’ diyebileceğim bir isim yok.

EN BÜYÜK YARIŞIM KENDİMLE, KENDİMİ AŞMAK İÇİN
Rakibiniz var mı?

TV dünyasında rekabet çetindir. Dört büyük kanal arasında hep bir yarış vardır. Biz uzunca bir süredir ilk ikideyiz. Kişiler arasında soruyorsanız; öyle bir rakip algım yok. En büyük yarışım kendimle, kendimi aşmak için.

Bazı spikerler elinde makyaj çantası haber saatine doğru gelir. Ama siz tahminen 11- 12 saat kanaldasınız ve bu hep böyle oldu değil mi?

İşim haber okumak değil ki. 15 yıldır haberi hazırlayan sürecin içindeyim. Bu da tüm gün mesai gerektirir.

Size hayran olmalı birçok haberci hemcinsleriniz?

Bilmiyorum.

Sizin başarınızın en büyük sırlarından biri muhabirlikten gelmeniz ve haberi iyi koklamanız sanırım?

Bunu memnuniyetle kabul ederim. Muhabirlik yapmayan ve o ruhu taşımayan ben gazeteciyim demesin. Beni heyecanlandıran her haber bilirim ki seyirciyi de heyecanlandırır.

Gazetecilikte kadının gücüne inanıyorum demiştiniz birara; bunu biraz açar mısınız?
Ayrım yapmayalım ama kadınların daha titiz, daha detaycı ve mükemmeliyetçi bir yapısı var. Bu da yaptıkları işe yansıyor. İyi bir haberci takımında kadın da, erkek de olmalı.

Bu sektörde kadın olmak bence çok zor. Kendinizi ispat etmek, baylardan bir adım öne çıkmak için 2 kat çalışmak lazım sanki; daha çok erkek egemenliği söz konusu.

Türkiye’de iş hayatında kadın olmak zor zaten. Tüm sektörlerde bu böyle. Çünkü kadın kendini kanıtlamak için daha fazla çalışmak zorunda.  Ailenin ve çocuğun yükünü de kadınlar üslenir. Bu da, doğal olarak iş hayatını kesintiye uğratıyor. Aradaki farkı kapatmak için de erkeklerden daha çok çalışmak gerekiyor sanırım.

Herkes spiker olmak istiyor. Özellikle genç kadınlarımız, çok iyi bir eğitim, donanımlı bir  bilgi olmadan sadece güzellikle bir yerlere gelineceğini düşünebiliyorlar. Sizce güzellik sadece yeterli mi, haber için? Bir de sektör adına büyük bir talihsizlik değil midir bu durum?

Eskiden güzellik ve iyi bir diksiyon yeterli kriterlerdi. Ama düz spiker döneminin kapandığını düşünüyorum. Öncelik haber ve haberci de…




SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU KISKANÇLIK VE TAHAMMÜLSÜZLÜK

Bizim sektörün en büyük talihsizliği size göre ne?

Kıskançlık ve tahammülsüzlük. Bu sektörde başarıyı alkışlayamadığımız gibi, başarana da saldırılıyor.

Spikerlik mi muhabirlik mi? Hangisi daha heyecanlı?

Muhabirlik... Hayatın tam içinde keşfeden, sorgulayan olmak bambaşka.

Siz Türkiye’de gerçekten iyi habercilik yapıldığına inanıyor musunuz hala?

Muhabir düzeyinde kesinlikle evet. Gazete ve TV’lerde çok önemsediğim, takip ettiğim muhabir arkadaşlarım var ama doğrusunu söylemek gerekirse bir iki televizyon ve gazete dışında o haberlerin hakkıyla değerlendirildiğini düşünmüyorum.

Haber kanalları doyurucu mu?

Geçen yıla kadar evet. Ama son bir yıldır tüm haber kanallarında bir düşüş görüyorum. Özellikle haber programlarından vazgeçilip farklı alternatiflere yöneldiler. Bu da kanalların kimliklerini zedeledi.
MUHALEFETE DE, İKTİDARA DA HAKKIYLA YER VERİYORUZ.
Medyanın en büyük problemi oto sansür deniyor; sizce de öyle mi?
Diğerleri adına konuşamam ama Star Haber için şunu söyleyebilirim. Mümkün olduğunca Star Haber’de temposu yüksek en güzel bülteni hazırlamaya çalışıyoruz. Gerçek bir tarafsızlık uygulamaya gayret ediyoruz. Muhalefete de, iktidara da hakkıyla yer veriyoruz. Rating sonuçları da halkın bizi anladığını gösteriyor.

Korkarak ve suya sabuna dokunmadan habercilik yapmak mümkün mü?

Hayır değil. Zira gazeteci sorgulayan, eleştiren, irdeleyen ve çomak sokandır.

En zorlandığınız yayın hangisi oldu ?

Zeytinburnu’nda bir akşam.. Sıcak bir yaz günü. 8 yaşındaki çocuk serinlemek üzere denize giriyor. Tam o sıra da bir deniz otobüsü geçiyor. Dev dalgalar çocuğu arasına katıyor. Eşinden ayrılmış olan baba evladını kurtarmak için denize atlıyor. Kurtarma çırpınışları ama nafile. Saatler sonra o baba-oğulun cesedini birbirine kenetlenmiş halde çıkardılar denizden.. Hâlâ gözümün önünden gitmez..

Bunca yoğunluk, haber derken kendinize iyi vakit ayırabiliyor musunuz, hiç yoruldum dediğiniz anlar olmuyor mu?

Elbette yoruluyor insan.. Günlük yaşamın yarısından çoğu aynı binada geçiyor. Buradan çıkınca da bitmiyor. Son dakika gelişmelerinde gece yarısı çalan telefonlarla, ekrana çıkmadığım haftasonlarıda sürüyor mesai. Ama mesleki doyum ağır basıyor o yorgunluğa..Bunun ötesinde haftada 3 gün düzenli spor..Kendime yaptığım en önemli iyilik budur.

35 yaşındasınız. Buna  hiç ama hiç inanamadım. En fazla 27-28 gösteriyorsunuz. Maşallah diyeyim nazar değdirmeyeyim. Hem böylesine güzel bir yüz hem bu kadar iyi bir fizik , bunu neye borçlusunuz?

Pozitif olmaya sanırım. İçimde kötülük barındırmıyorum, bu da dış görünüşe yansıyor bence. Düzenli uyku, beslenme, spor, kızım ve dostlarım iyi geliyor.

HAYATIMI İKİYE BÖLDÜM: İŞİM VE KIZIM

Kızım dediniz de onunla devam edelim. Dünya güzeli Kayra; hiç şikayetçi oluyor mu sizden; ona yeterince vakit ayırabiliyor musunuz; çünkü en zor iştir habercilik ve tüm vakti alır. Refleksler nedeniyle de bunu hiç farkedemeyiz...

Hayatımı ikiye böldüm. İşim ve kızım. Bunu da iyi planlıyorum. Kayra herşeyin üstünde.

Kayra’nın da haberci olmasını ister misiniz?

Tercih etmem, çünkü çok fedakarlık isteyen bir meslek.

Sizi izliyor mu Kayra?

Denk geldikçe izliyor. Hatta bir gün haftasonunda evde birlikte açtık star haberi... ‘’Aaa anne senin Star’ına başkası binmiş’’ dedi. 4,5 yaşında ama olayı benden çok sahiplenmiş gözüküyor valla.


BİR DİZİDEN BAŞROL TEKLİFİ ALDIM
Peki haber dışında da ilginç teklifler alıyor musunuz hiç, görsel yanınız da çok güçlü çünkü?
 
Zamanında Star’da yayınlanan bir dizi için başrol teklifi gelmişti. Buna benzer bir kaç dizi, reklam, sunuculuk vs.  Ama ben haberciyim, bilmediğim hiçbir konuda da iddialı değilim.

Başarılı ve çalışmayı çok seven kadınlar özel hayatlarında işin aslı çok da mutlu olamıyor Burak Bey’le de kopma noktanız bu mu oldu diye sorsam eğer çok özel olmazsa.

Özel hayatımı her zaman iş hayatımdan ayrı tuttum. Böyle kalmasını da istiyorum.

Aileniz sizinle gurur duyur olmalı?

Ben de onlarla gurur duyuyorum. Harika bir anne babanın evladıyım ben. Onlara layık olma yolunda ne varsa tereddütsüz yaparım. 

Sosyal medya ile aranız nasıl. Özellikle twitter şu sıralar epeyce bir rağbet görüyor haberciler tarafından?

Tüm teknolojik ve sosyal trendleri takip ederim. Twitterda kullanıyorum. Çok faal olmasam da, neler olup bittiğini yakından takip ediyorum.

Medyaradarla ilgili neler söylemek istersiniz.. Birde bu röportajla ilgili :)

Son dönemde medya siteleri içinde kendine özgü bir yer ediniyor; özellikle röportajlarıyla dikkat çekiyor Medyaradar. Bu röportaja gelince: Hiç aklımda yokken biraz da tatlı tatlı ısrar ederek beni ikna ettiniz. Çok da titiz çalıştınız. Teşekkür ederim.

Böyle başarılı bir kadın haberci ile olmak, onu  tanımak büyük bir keyifti. Çok teşekkür ediyorum.