Polemik & Kulis
22 Ağu 2012 13:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:03

STAR GAZETESİ'NDEN TARİHİ TASHİH! (MEDYARADAR/ÖZEL)

Star bugün hem de sürmanşetten verdiği bir “anons”ta, “Bu kadarı da olmaz” dedirten tarihi bir yazım yanlışına imza attı.

Sayfa düzeniyle gittikçe Zaman Gazetesi’ne benzeyen Star Gazetesi bugün hem de sürmanşetten verdiği bir “anons”ta, “Bu kadarı da olmaz” dedirten tarihi bir yazım yanlışına imza attı.
Muhafazakar kesimin idolü olan Necip Fazıl Kısakürek’in 1943-1978 yılları arasında yayınladığı Büyük Doğu Dergisi’nin tıpkı basımlarını okurlarına vermeyi planlayan gazete yönetimi, bugün bu girişimi sürmanşetten “anons” olarak okurlarına duyurdu.
Ancak derginin adı Büyük Doğu olduğu halde, anonsta “Büyüdoğu dergisi” diye çıktı.
Gazetenin imza attığı ve “gaf”a dönüşen bu yazım yanlışı, Star okurlarından büyük tepki gördü.

BÜYÜK DOĞU DERGİSİ

Büyük Doğu, 1943-1978 yılları arasında, Necip Fazıl Kısakürek’in değişik evrelerde yayınladığı dergidir.
Dergi yazarları kendilerine "Büyük Doğucu"lar derlerdi. İslamî bir bakış açısına sahipti. Büyük Doğu dergisi, başlangıçta, birçoğu Necip Fazıl’ın yakın arkadaşı olan ve dönemin ünlü entelektüellerini kadrosunda barındıran bir dergiydi.
İlk dönem Büyük Doğu’larda, Sait Faik’ten Özdemir Asaf’a, Oktay Akbal’dan Salih Murad Uzdilek’e kadar pek çok isim göze çarpar. Necip Fazıl’ın önderliğinde çıkan Büyük Doğu dergisi, gerek tek parti döneminde, gerekse Demokrat Parti iktidarı döneminde yürüttüğü şiddetli muhalefetle iktidarın tepkisini çekmiştir. Necip Fazıl’ın sadece 1950’li yıllarda hakkında açılan davaların yarısı mahkumiyetle neticelense 300 yıldan fazla hapis yatması gerekecekti...
Büyük Doğu, 1940-80 arası dönemde, İslâmcı bir düşünce ekolü olarak da göze çarpar ve dönemin İslamcılığa yakın duran pek çok düşünür, siyaset adamı ve aydınını etkilemiştir. Mesela Cemil Meriç "bir yanımla Büyük Doğu’cuyum..." demiştir.
Büyük Doğu, aynı zamanda Necip Fazıl’ın kurduğu Büyük Doğu Hareketi düşünce sisteminin de adıdır. Özet olarak İdeolocya Örgüsü adlı eserinde açıkladığı bu düşünce sistemiyle Necip Fazıl, özgül bir tarih muhasebesi, devlet anlayışı, estetik bakış ve fikrî duruş sergiler. (16 kere kurulup kapatılmıştır)



MEDYARADAR/ÖZEL