Gündem
10 Eki 2012 16:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:14

STAR GAZETESİ'NDEN SANSÜR ŞOKU! DÜNYACA ÜNLÜ YAZARINI NEDEN SANSÜRLEDİ?

Star Gazetesi dünya çapındaki yazarını sansürledi. Robert Fisk'in bu yazısı gazeteye girmedi.

Independent gazetesinin tecrübeli ismi ve dış polika uzmanı Robert Fisk'in yazıları bildiğiniz gibi Türkiye'de de Star Gazetesi tarafından yayınlanıyor.

Ancak Fisk'in kaleme aldığı son yazısı Star yönetiminin sansürüne takıldı. Star gazetesi BBC Türkçe'nin dahi çeviri yaparak yayınladığı bu yazıyı sayfalarına almadı.

Star bu yazıyı vermedi çünkü Robert Fisk, Suriye konusunda AK Parti hükümetini eleştirmişti. Haliyle de iktidarın suyuna gitmesi ile bilinen Star gazetesi ünlü yazarının bu yazısını yayınlama cesaretini gösteremedi.

İşte Star'ın yayınlamadığı "Küçük cesur Türkiye, Suriye'ye karşı mı? O kadar basit değil" başlıklı yazıdan bölümler;
"Hükümet havlıyordu: Komşu ülkenin desteğini alan 'teröristler' orduyu ve hükümeti yok etmeye çalışıyor, sınırları geçiyordu. Sınırlardan silahlar sokulup, hükümete karşı savaşan isyancılara teslim ediliyordu. 'Silah dışındaki' yardımlarla muhalefet besleniyordu. Geçen gün hepsini bir bir hatırladım sınırı geçerken, Türkiye'den Suriye'ye değil ama, İrlanda Cumhuriyeti'nden Kuzey İrlanda'ya geçerken."

IRA dönemini hatırlatan Fisk yazısında yeniden kalemini Türkiye'ye doğrultuyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor;

"Şimdi de küçük cesur Türkiye, Suriye rejimine muhalefeti topraklarında barındırıyor, silahları ve silahlı militanları Türkiye'den Suriye'ye akıtıyor, Beşar Esad'ın devrilmesini teşvik ediyor. IRA'nın işgalci İngilizlere karşı yürüttüğü 'terörizm', burada Şam'a demokrasi getirmek için ezilmesi gereken Baasçı Alevi yönetimine karşı savaşan yiğit Suriye direnişçilerine dönüşüyor."

İKİYÜZLÜLÜĞÜN DİK ALASI!

"İş uluslararası hukuka, etiğin sulandırılmasına, ikiyüzlülüğün dikâlâsına geldiğinde birinciliği Batılı güçler alır. Hilary Clinton bir yandan Türkiye'de bir kadın ile dört çocuğunu öldüren Suriye ateşinden sonra Suriye'ye söylemediğini bırakmaz, ama diğer yandan Suriye'de rejim yanlılarını öldüren, işkence eden ve intihar bombalarıyla yok eden milislere yardım eder. Halbuki Clinton'dan önceki ABD dışişleri bakanları Kuzey İrlanda söz konusu olduğunda bambaşka düşünüyordu. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Suriyeli isyancılara 'silah dışı' yardım yolladığımızı söyler durur ama İrlanda Cumhuriyeti de bizim siyasi ve askeri muarızlarımıza 'silah dışı' yardım yapmıyor muydu vaktiyle?"

HATAY SURİYELİ

Fisk, Hatay'ın 1939 yılına kadar "yüzlerce yıl Suriyeli olduğunu" öne sürdükten ve İskenderun'un bir zamanlar Suriye'nin en önemli limanı olduğunu söyledikten sonra, "Fakat 1930'larda Nazi Almanyası'nın gücü arttıkça, Milletler Cemiyeti adına Suriye'de manda rejimini yürüten Fransa, Türklerin Hitler'e karşı müttefiklere katılması umuduyla Hatay'ı Türkiye'ye vermeye karar verdi. Hileli bir referandum yapıldı ve onbinlercesi Alevi olan, bugün Esad rejiminin belkemiğini oluşturan Araplar ve 1915 soykırımından geriye kalan bir o kadar Ermeni, kitleler halinde güneye kaçtı.

(...)

"Bugün bunlardan söz eden yok. Hatay Türk, Hitler öldü. IRA bir dereceye kadar muzaffer oldu. Tarih tuhaf bir şey. Bugün var. Yarın yok."