SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat, tüm emeklilik sistemi değişiyor! İşte prim yılı, yaş ve gün tabloları…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin emeklilik sisteminde Bağ-Kur ile SSK arasındaki prim farkının giderileceğini açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor? Emekli olmak için uygulanan sisteminde nasıl bir değişiklik olacak? İşte 3,5 yıl detayının da olduğu o yenilikler ve milyonları ilgilendiren prim yılı, yaş ve gün tabloları...

SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat, tüm emeklilik sistemi değişiyor! İşte prim yılı, yaş ve gün tabloları… - Sayfa 1

Emeklilik şartları ve hak kazanma koşullarına standart geliyor. Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme olacak hem de SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkı ortadan kalkmış olacak. Burada prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre de değişecek. Buna göre de üç ayrı dönem ele alınacak.

141
SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat, tüm emeklilik sistemi değişiyor! İşte prim yılı, yaş ve gün tabloları… - Sayfa 2

Türkiye'de 2008 yılında yapılan reform ile tüm sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplandı. Böylece daha önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı adı altında yürütülen işlemler Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) adı altında birleştirilmiş oldu.

241
SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat, tüm emeklilik sistemi değişiyor! İşte prim yılı, yaş ve gün tabloları… - Sayfa 3

Ancak bu reforma rağmen kurumlar arasında bir norm birliği de sağlanmadı. Tüm kurumlarda emeklilik işlemleri, emekli maaşı bağlama sistemleri farklı olarak uygulanmaya devam ediyor.

341
SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat, tüm emeklilik sistemi değişiyor! İşte prim yılı, yaş ve gün tabloları… - Sayfa 4

Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mensuplarının emekli olmak için bekleme süreleri ve prim gün şartları farklılık gösteriyor. Yine emekli maaşı hesaplanırken de farklı hesaplama sistemleri uygulanıyor.

441