Gündem
19 Eki 2015 13:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:57

SSK Hizmet Dökümü SGK Bağkur Borç Sorgulama Emeklilik Hesaplama

SGK Hizmet dökümü alma SGK Bağkur borç sorgulama ve emeklilik tarihi öğrenme işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesi ve e devlet üzerinden yapılan sorgulamalar arasında bulunmaktadır.

Bilindiği gibi ülkemizde Sosyal güvenlik Kurumu çalışanların her türlü işlemlerini gerçekleştirilmesi üzerine kurulmuş bir sistem oluşturmuştur. Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımız hangi sektörde olursa olsun veya hangi okulu bitirmiş olursa olsun işe başladıkları zaman sigorta primleri yatırılması zorunlu tutulmuştur. İşverenler açısından kanuni zorunluluk olan bu işlemlerde SSK primleri yatırılmayan çalışanın tüm sorumluluğu işverene sorulmaktadır. Peki Sosyal Güvenlik kurumuna bağlı olarak primleri yatırılan vatandaşlarımız için süreç nasıl başlamaktadır. İşe başlama sürecinden önce işveren için 1 aylık çalışanı deneme süreci bulunmaktadır.

BAĞKUR BORÇ SORGULAMA

SİGORTA SORGULAMA

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM ÖĞRENME

SGK PİRİM SORGULAMA TIKLA!


Bu süreçte işveren memnun olmaması halinde işçinin işine son verme hakkına sahiptir. Ancak yine de sigorta primlerinin yatırılması gerekmektedir. SGK tarafından kontrolü sağlanan bu hizmetlerde müfettişler sürecin gelişimini takip etmektedir. SGK sorgulama ve SSK mevzuatı ile ilgili her türlü bilgi Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesi üzerinden yürütülmektedir. Çalışanlar sigorta primlerinin düzenli olarak yatıp yatmadığını öğrenmek için kendi bilgilerini sisteme girerek öğrenebilmektedirler. Özel sektör çalışanlarının bu şekilde öğrenilirken kendi primlerini yatırarak emekli olmak isteyen vatandaşlarımız ise Bağkur sorgulama ekranından gerekli bilgileri alabilmektedir. Bağkur isteğe bağlı bir emeklilik sistemidir. Bu sistemde kendi işini gerçekleştiren vatandaşımız 20 yıl veya 25 yıllık bağkur primlerini yatırarak hem sağlık imkanlarından yararlanma yolunu seçmekte hem de primlerini yatırdığı için emeklilik gün sayısını tamamlaması halinde emeklilik başvurusu gerçekleştirebilmektedir.

Ödenmeyen bağkur borçlarından ötürü bağkur borç sorgulama ekranını kullanarak prim borçlarınızın ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. Düzenli bir şekilde bağkur primlerini yatıran vatandaşlarımız gün sayılarını doldurmaları halinde emeklilik sürecini başlatabilmektedirler. Ancak prim yatırma konusundan dönem dönem aksaklıkların meydana gelmesinden ötürü kendi işini yapan esnaf, çiftçi veya diğer meslek gruplarına sahip kişilerin bağkur borçları sistemde görünmektedir. Emeklilik yaşı ve prim gün sayısını doldurmuş olsanız bile eksik primlerin yatırılmamasından ötürü emeklilik başvurusu başlatılamamaktadır. Günümüzde kademeli emeklilik yasasına göre emeklilik yaşı öğrenilmektedir. Bu yasa gelmeden önce tüm çalışanlar için 25 yıl prim yatırma tek şart olarak görülmekteydi. Yani 20 yaşında işe başlayan biri 45 yaşında emekli olabilmektedir. Günümüzde ise 65 yaş erkekler için emeklilik yaşı belirlemesi yapıldığı için 2o yalında işe başlayan birinin 45 yıl prim yatırması gerekmektedir. Çıktığı ilk dönemlerde mezarda emeklilik olarak yorumlandığı için tartışmalara neden olsa da kademeli işe başlama ve yaş belirlemesi olumlu bir düzenleme olarak görülmüştür. Emeklilik hesaplama ve emeklilik tarihi öğrenme işlemleri internet üzerinden yapılmaktadır. Çalışanlar için ne zaman emekli olurum sorusuna cevap aramak emeklilik hesaplama yazılımları ile son derece kolay bir hal almıştır. SSK gün sorgulama, bağkur prim borcu öğrenme ve emeklilik sorgulama işlemleri online olarak yapılabilmektedir.