Ekonomi
14 Şub 2023 17:31 Son Güncelleme: 14 Şub 2023 17:35

SPK’dan borsa için yeni deprem kararları

SPK depremin finansal piyasalar üzerindeki olumsuz etkisini asgariye indirmeyi amaçlayan kararlar açıkladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) depremin finansal piyasalar üzerindeki olumsuz etkisini asgariye indirmeyi amaçlayan kararlar açıkladı.

SPK’nın yazılı olarak açıkladığı kararlar şöyle:

* 10 Nisan tarihine kadar aracı kurumların portföyü 1 milyon TL altında müşterilere uygulanacak kredi faiz oranını makul bir seviyede belirlemesi tavsiye kararı alındı.

* 6 Şubat itibariyle ikametgâhı, işyeri adresi veya şubede hesabı deprem bölgesinde bulunan müşterilerin temerrüt durumlarında 30 Haziran tarihine kadar işlem tesis edilmemesi, temerrüde ve temerrüt sonucuna bağlı işlemlerin yapılmaması şeklinde uygulamanın yönlendirilmesine karar verildi.

* 30 Haziran’a kadar aracı kurumların hazırladığı sermaye yeterliliği tablolarında, kendi portföylerine alınan paysenetlerine ilişkin pozisyon riski oranı yüzde 10 yerine yüzde 3 üzerinden hesaplanacak.

* Genel işlem sınırı hesaplamasında, 6 Şubat tarihi itibariyle deprem bölgesinde ikametgâhı, işyeri adresi veya şubede hesabı bulunan müşterilere kullandırılan kredilerin dikkate alınmamasına karar verildi.

* Yüzde 35 olarak belirlenen başlangıç özkaynak koruma oranının, 10 Nisan 2023 tarihine kadar yüzde 20 olarak uygulanmasına karar verildi.

* Kredi hesabı altında izlenen “diğer müşteriler” için pozisyon riski oranını ise yüzde 8 yerine yüzde 4 üzerinden hesaplanacak.

* Bes’te sermaye piyasası araçları, kredili alım, açığa satış ve ödünç işlemlerinde özkaynak olarak kabul edilebilecek kıymetler arasına eklenecek ve bu alacakların yüzde 100’ü özkaynak olarak kabul edilecek.

* İkinci bir duyuruya kadar; halka açık şirketlerin genel kurul kararı aranmaksızın yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabileceğine karar verildi.