Gündem
11 Eyl 2014 22:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:42

SPK Turkcell için nihayet tarihi verdi!

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Turkcell ile ilgili, "31 Mart 2015 nihayet tarih. Bu tarihe kadar ortaklar anlaşmalı ya da SPK gerekeni yapacak" diye söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Turkcell ile ilgili, "31 Mart 2015 var ortaklar için nihayet tarih. Bu tarihe kadar ya kendileri oturup anlaşıp normal bir şirket haline dönüştürecekler, ya da SPK lüzumlu adımları atacak" diye söyledi.
SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye'nin nihayet senelerde tasarruf oranı giderek azalan bir memleket konumuna geldiğini, tasarruf oranının yüzde 18'lerden yüzde 13'lere kadar düştüğünü dedi.
Tasarrufları artırmanın mühim bir yolunun kurumsal yatırımcı tabanını genişletmekten, tüketim alışkanlıklarını değiştirmekten ve kaynakları verimli kullanmaktan geçtiğini belirten Ertaş, Türkiye'de kurumsal yatırımcı dendiği vakit akla yatırım fonlarının, emeklilik fonlarının ve sosyal emniyet kurumunun fonlarının geldiğini kaydetti.
YENİ SİSTEMİ MÜJDELEDİ
Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) kamunun geçen sene mühim bir düzenleme yaptığını anımsatan Ertaş, aradan geçen 20 aylık sürede 1,8 milyon kişinin sisteme iç olduğunu, şu anda 4,8 milyon katılımcı ile 34 milyar liralık portföye ulaşıldığını dile getirdi.
Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu projesi üzerinde çalıştıklarını ve bu sene sonunda hizmete alacakları bilgisini veren Ertaş, "TEFAS ne demek? Türkiye'deki bütün yatırım fonu dağıtım platformunu bir bir terminalde birleştiren bir alım satım sistemi" diye söyledi.
"TURKCELL İÇİN SPK GEREKEN ADIMLARI ATAR"
Turkcell'deki nihayet durumla ilgili soruları da yanıtlayan Ertaş, Turkcell'de 3 adet yargıç ortağın, bir de 100 bine yakın borsada pay senedi alım satımı yapan yatırımcısının olduğunu dedi.
Ortakları arasındaki mühim hukuki sorunlardan ötürü şirketin 4 yıldır umumi kurulunu yapamadığını, bu nedenle kanunda yer alan bir hüküm nedeniyle olaya müdahil olduklarını bildiren Ertaş, "Kanun şunu diyor; 31 Mart 2015'e kadar ortaklar kendi aralarında anlaşıp umumi kurulu yaparlarsa idare kurulunu kendileri seçebilecekler. Eğer ortaklar bu iradeyi ortaya koyamazlarsa, bu tarihten sonra SPK TTK'nın Genel Kurula verdiği bütün yetkileri kullanma hakkına sahip olacak. 31 Mart 2015 var ortaklar için nihayet tarih. Bu tarihe kadar ya kendileri oturup anlaşıp normal bir şirket haline dönüştürecekler, ya da SPK lüzumlu adımları atacak" diye söyledi.
"TERCİHİMİZ ŞİRKETİ ORTAKLARIN YÖNETMESİ"
Yatırımcılar tarafından temettü ödemesinin en fazla merak edilen konuların başında geldiği ve SPK'nın bu konuda ne düşündüğü yönündeki bir sual üzerine ise Ertaş, gelecekte 7 aylık bir sürecin olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu süreçte beklentimiz şirketin ortakları tarafından yönetilmesi, tercihimiz de bu yönde. Dolayısıyla bu 7 aylık süreyi bekleyeceğiz. Ortaklar adımları atmazlarsa; SPK yönetimi olarak da konuyu o tarihte değerlendirmek lazım. Şirketin projeksiyonları nedir, kaynak ihtiyacı nedir, var birikmiş temettü miktarı ne kadardır?
Şirketi tanımadan, şirketin finansallarını, projeksiyonlarını görmeden bugünden bir şey söylemek doğru olmaz. Eğer olur da biz idare de o hakkı kullanacak olursak, şirketin projeksiyonlarını gördükten sonra o kararı vermek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum."