Ekonomi
26 Nis 2023 10:24 Son Güncelleme: 26 Nis 2023 10:30

SPK soruşturmasında flaş gelişme! MKK kayıtlarını sızdıran köstebek yakalandı

MKK’daki özel yatırımcı bilgilerinin sızdırıldığı iddiaları üzerine harekete geçen SPK, köstebeği ortaya çıkardı. MKK çalışanı olmayan ancak eriştiği bilgileri manipülatörlere satan O.K.’nın 1 milyon euro menfaat sağladığı belirlendi.

Şirket ve şahıs yatırımlarının elektronik ortamda üyeler ve hak sahipleri adına kaydedildiği, hisse bazında kimin ne kadar paya sahip olduğunu gösteren kayıtların merkezi saklamasının yapıldığı Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndaki (MKK) çok özel bilgilerin, kurum dışındaki bir el tarafından manipülatörlere sızdırıldığı yönündeki iddialarla ilgili flaş bir gelişme yaşandı.

Çok özel yatırım sırlarının satıldığı iddiaları üzerine harekete geçen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkililerinin başlattığı soruşturmada, özel bilgileri menfaat karşılığı sattığı öne sürülen ‘köstebek’ O.K. yakalandı. O.K'nin MKK çalışanı olmadığı ancak kurumdaki bilgilere erişim özelliği bulunduğu öğrenildi.

1 MİLYON EURO'NUN ÜZERİNDE SERVET

Borsagundem.com’a ulaşan bilgilere göre, sadece manipülatörlerle değil, bazı aracı kurum patronlarıyla da bağlantı kurduğu söylenen ‘köstebek’, kuruma ait bilgi ve şifreleri para karşılığı anlaştığı bu şahıslara verdi. İddialara göre O.K., MKK tarafından saklanan özel bilgileri sızdırma yoluyla 1 milyon eurodan fazla bir servetin sahibi oldu.  

O.K’nın telefonunda yapılan incelemede ise çok sayıda manipülatör numarasının kaydına rastlandığı ifade edildi.

SPK KİRLİ İLİŞKİLERİ ORTAYA ÇIKARDI

Bir süredir, söz konusu sızıntı söylentileri çerçevesinde, bazı manipülatörlerin gizlice elde ettikleri MKK kayıtları sayesinde yatırımcı hesaplarını detaylarıyla öğrendiği, kişisel sırları kendi planlarına göre kullandığı iddiaları kulislerde dile getiriliyordu. Sermaye Piyasalarının otoritesi SPK’nın iddialar üzerine olaya el koymasıyla, ‘köstebek’ ve kirli gizli ilişkiler ağı ortaya çıkarıldı. SPK’nın, köstebeği ortaya çıkararak yatırımcıların isim isim portföylerinin kanun dışı yöntemle paylaşılmasının önünü kesmesi, sermaye piyasalarına olan güveni tazeledi. SPK'nın soruşturmayı derinleştirdiği, incelemelerin sürdüğü öğrenildi.