Gündem
19 Haz 2014 17:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:19

SPK Başkanı'ndan kritik uyarı! Turkcell çözmezse müdahale edeceğiz!

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş BloombergHT Televizyonu Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, BloombergHT Televizyonu Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı. Ertaş, "Turkcell yönetim konusunu kendi çözmezse müdahale edeceğiz." bilgisini paylaştı.

"Bizim nasıl hareket edeceğimiz kanunla belirlendiği için bir yasa değişikliği olmadan bizim bir şey söylememiz doğru değil. Mümkün de değil." diyen Ertaş daha önceki açıklamalarını şu sözlerle hatırlattı:

"Biz ne dedik? 31 Mart 2015’e kadar Turkcell’in ortakları genel kurullarını kendi iradeleriyle toplayıp yönetim kurullarını seçerlerse, o tarihe kadar ya şirket ortakları kendi iradeleriyle bu kararları alacaklar. Ya da 1 Nisan 2015’ten itibaren bu haklar Yatırımcı Tazmin Merkezine geçiyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun karar organı da yönetim kuruludur. Biz Ticaret Kanunu’nun yönetim kuruluna verdiği yetkiler 1 Nisan 2015’ten itibaren SPK’ya geçmiş olacak. Dolayısıyla bu tarihe kadar şirketin ortaklarının süresi var. Bu arada ya ortaklar bir araya gelip konuşacaklar, uzlaşacaklar, Ticaret Kanunu’ndaki prosedürleri yerine getirecekler. Ya da bu işleri biz yapacağız."

"Ortakların büyük problemleri var." diyen Ertaş, "Bir an önce bunların çözülmesini istiyoruz ki, orada yüz bin yatırımcı var. İki tane borsada işlem gören Türkiye’nin bir marka değeri. Bir an önce belirsizliklerin çözülmesi ve 1 Nisan’dan itibaren de o yükün bizim üstümüzde kalmaması tercihimiz." açıklamasında bulundu.

Başkan Ertaş, "Önümüzdeki dönemde sukuk ihraçları artacak." vurgusunda bulundu.

"Artık küreselleşme hepimizi etkiliyor." diyen Ertaş, "İngiltere ilk defa bir batılı ülke yarın, sukuk ihracatı gerçekleştirecek. Biz geçen sene sukukla ilgili biliyorsunuz çok kapsamlı bir düzenleme yaptık. Dünyanın bütün piyasalarını, uygulamalarını taradık ve en iyi uygulama olduğuna inandığımızı 5 yeni maddeyi mevzuatımıza kattık. Gerçekten de büyük bir ilgi var. Şunu görüyoruz ki, artık geleneksel  finansman araçları dediğimiz bankacılıkla, ya da sadece tahville finansman bonosuyla bundan sonra yatırımları finanse etmek kolay değil. Mutlaka her firmanın alternatif finansman kaynaklarını kullanması lazım." vurgusunda bulundu.

"Son küresel kriz İslami finansal araçlar dediğimiz ve bunun öncü aracı sukuğu ön plana çıkardı." diyen Ertaş, "Görülebilir bir varlık var. Nereye yatırdığını biliyor. Vadesini biliyor. Projenin getirisini tahmin edebiliyor ve kazan - kazan yaklaşımıyla hareket ediliyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde sukuk ihraçlarının daha fazla artacağını görüyoruz. Tabi yetmez, biz sadece sukuğu düzenlemedik, geçen sene altyapı gayrimenkul yatırım ortaklarına ilişkin düzenlememizi güncelledik. Gayrimenkul yatırım ortaklarına ilişkin düzenlemelerimizi hayata geçirdik. Gayrimenkul sertifikalarına ilişkin düzenlememizi yaptık. Dolayısıyla bundan sonra bizim istediğimiz ve dünyanın da gittiği trend: Farklı alternatif kaynakların birlikte değerlendirilmesi." ifadelerini dile getirdi.

"Düzenlemelerimiz İstanbul'u finans merkezi yapmaya yönelik." diyen Ertaş, "Aracılık sektörümüz bugüne kadar yeterli seviyede değildi." açıklamasında bulundu.

Ertaş, düzenlemerlin AB normlarına göre yapıldığını kaydetti. SPK Başkanı, yatırımcıları Forex piyasalarında işlem yaparken dikkatli olmaları konusunda da uyardı.

Ertaş, yatırımcının bilinçlenmesi ve kaldıraç oranları ile ilgili bu yıl içinde yeni bir karar alacaklarını açıkladı, "Yakın dönemde finansal uyuşmazlık daha hızlı çözülecek." dedi.

-Faiz oranlarının arttığı bir dönemi gözlemleyeceğiz

Fed’in bir 10 milyar liralık kesintisini hatırlatan Ertaş, "Tahmin ediyoruz ki bu yılın sonuna kadar bu kesinti sonlanacak, sıfırlanacak. Ondan sonra da zaten yavaş yavaş tartışması başladı. Faiz oranlarının arttığı bir dönemi birlikte gözlemleyeceğiz. Ancak gidilecek yol konusunda önümüzü geçen yıla ve bir önceki yıla oranla daha iyi görebiliyoruz." dedi.

Öngörülebilirliğin Türkiye piyasaları açısından son derece önemli olduğunu belirten Ertaş, "Çünkü biz bugün burada altyapı yatırımlarının finansmanını konuşuyoruz. Altyapı yatırımları bugün nereden baksanız, en küçüğü 3 yıllık 5 yıllık projeler. Dolayısıyla buraların finansmanını sağlayabilmek için yatırımcıların da iş yapan firmaların da önünü daha fazla görebilmeleri için bu noktada daha iyi bir döneme giriyoruz." açıklamasında bulundu.