Gündem
25 Ağu 2017 08:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:04

Sözcü: Yargının basın özgürlüğü dediği haberlerimize 'bilirkişi' suç dedi!

Sözcü davasına bilirkişi olarak atanan Ömer Faruk Gerçek 76 sayfalık rapor hazırlamıştı.

Sözcü gazetesi, çalışanlarının tutuklu ve tutuksuz yargılandığı davaya bilirkişi olarak atanan Ömer Faruk Gerçek'in 'suç' dediği haberlere Sözcü gazetesi, yargının 'basın özgürlüğü' dediğini belirtti. Gazete haberinde, "Sözcü soruşturmasına bilirkişi olarak atanan Gerçek, hazırladığı 76 sayfalık raporunda baltayı taşa vurdu" ifadesini kullandı.

Sözcü'de yer alan haber aynen şöyle:

Sözcü Gazetesi ve sözcü.com.tr’nin çeşitli tarihlerdeki haberlerini, rapora koyup bunlardan suç üretmeye kalkıştı.OYSA, bilirkişinin “kanaatindeyim, düşüncesindeyim” diyerek suçmuş gibi göstermeye kalktığı haberlerimize savcılar dava bile açmamıştı. Şikayet konusu haberlerimizi de hakim ve savcılar “basın özgürlüğü” kapsamında değerlendirmişti.

Dava hakkında rapor hazırlamakla görevlendirilen taraflı bilirkişi Ömer Faruk Gerçek, 3 aylık süre içerisinde gazetemizin 2008'den bu yana yayınlanan nüshalarının manşetlerini inceleyip 76 sayfalık rapor hazırladı. SÖZCÜ ile FETÖ'yü ilişkilendirecek delili bulmak için hukuki yorumlar yaptı. Yayınlandığı dönemde savcılarca soruşturma açılmayan ve ‘basın özgürlüğü' olarak değerlendirilen haberlerimiz, bugün kendini mahkeme yerine koyan bilirkişi eliyle ‘suç' olarak gösteriliyor.

Sözcü'nün siyasi iktidara ve devlete karşı halkı kışkırtma, terör üzerinden iç kargaşa çıkarmaya çalıştığı iftirası atılıyor. Oysa bilirkişi raporunda; suç olduğu öne sürülen birçok haberimiz hakkında ya ‘kovuşturmaya yer olmadığı' gerekçesiyle soruşturma açılmadı ya da yargılandık ve tamamında aklandık.

BİLİRKİŞİ HABERİ SUÇ SAYDI

Kumpas Ergenekon davasının savcısı FETÖ'cü Zekeriya Öz'ün haberi de bilirkişinin ‘suç' olarak göstermeye çalıştıkları arasında. O dönemin savcısının açıklamalarını yayınlamayı “SÖZCÜ, Öz'ü savundu” diye yorumladı. Oysa bilirkişinin suçladığı gazetenin yazarı Emin Çölaşan, yazısı nedeniyle Öz tarafından şikayet edilmişti. Hakkında kamu davası açılan Çölaşan, Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sonucu beraat etmişti.

SAVCILIK ‘BU HABERDİR' DEDİ

Bilirkişi, sosyal paylaşım sitesi Twitte'da “Fuat Avni” mahlası ile yazan kişinin ülke gündemine dair paylaşımlarının haber yapılmasını, SÖZCÜ ile FETÖ arasında irtibat varmış gibi gösterdi. Oysa daha önce Fuat Avni'nin paylaşımlarını haberleştirdiği gerekçesiyle SÖZCÜ hakkında çeşitli soruşturmalar başlatılmıştı. Soruşturmaların bir kısmı hakkında kovuşturmaya yer olmadığına kararı verildi. Bir kısmından ise yargılandık ve beraat ettik.