Medya
07 Nis 2011 11:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:12

SÖZCÜ TRT EKRANLARINDA NEDEN YOK? İBRAHİM ŞAHİN'İN YANITINA ÇÖLAŞAN ATEŞ PÜSKÜRDÜ!

Emin Çölaşan CHP milletvekili Şahin Mengü'nün önergesine TRT Genel Müdürü'nün verdiği cevabı köşesine taşıdı.

TRT kimle alay ediyor?

SEVGİLİ okuyucularım, bugün size bir TRT rezaletini daha belgeliyorum. Devletin ve milletin televizyonu olan TRT, anayasa ve yasalar uyarınca tarafsız yayın yapmakla yükümlüdür.
Bu kurumun gelirlerinde hepimizin, özellikle elektrik abonesi olan istisnasız her vatandaşın payı vardır.
Elektrik faturalarınıza bir bakın. Orada TRT payı adı altında bu kuruma her ay tıkır tıkır ödediğiniz parayı göreceksiniz. Bu parayı milyonlarca abone ile çarparsanız, bizden toplanan paranın hangi boyuta ulaştığını anlarsınız.
Bu iktidar döneminde TRT, vatandaşın parasıyla AKP borazanlıgı yapan bir yayın organıdır. Yandaş medyanın en önde gelenlerinden biridir.
CHP Manisa milletvekili Şahin Mengü bundan bir süre önce Meclis Başkanlığına bir soru önergesi vermiş, TRT’nin yanıtlamasını istemişti. Önerge özetle şöyleydi:
"TRT kanallarının haber programlarında gazete manşetlerinden başlıklar verilmektedir. Tam bir tarafsızlık içinde yayın yapması gereken devletin radyo ve televizyonlarında bazı gazeteler ise görmezden gelinmektedir. Buna göre:
- Tirajı 230 bin olan Türkiye’nin beşinci büyük gazetesi Sözcü gazetesi, TRT’de manşetleri okunan gazeteler arasında neden yer almamaktadır?
- Haber yapılan gazeteler hangi kriterlere göre seçilmektedir? Sözcü gazetesine bu programlarda yer verilmemesi için talimatınız var mıdır?
- Büyük bir okuyucu kitlesine sahip olan Sözcü gazetesinin TRT’de yok sayılmasının, yaptığı haberlerle ilgisi var mıdır?
- Kamu kurumu olan TRT’nin bu tutumu tarafsızlık ve halkın haber alma özgürlük ilkesine aykırı değil midir?
- Hükümetinizin hoşlanmadığı tarzda haber yapan yayın organlarına baskı ve bir nevi sansür uygulandığı görüşü için ne diyorsunuz?"
Mengü’nün önergesinin tarihi 10 şubat 2011 idi.
• • •
Aradan tam 48 gün geçti ve önergeye lütfen yanıt geldi. Demek ki, TRT genel müdürü olan ibrahim Şahin isimli şahıs 48 gün boyunca oturup "Acaba ne diyelim, ne yanıt verelim" diye düşünmüştü!
Merakla beklenen gün sonunda geldi! TRT’nin bu önergeye verdiği 28 Mart 2011 tarihli yanıt Meclis Başkanlığına ve Şahin Mengü’ye ulaştı.
Bir tek cümleden oluşan bu ibret belgesini sizlere aynen iletiyorum:
"Bir kamu yayın kuruluşu olan TRT, diğer yayınlarında olduğu gibi gazete haber başlıklarını aktarırken de anayasa, ilgili kanun hükümleri ve yayın ilke ve esaslarını gözetmektedir. İbrahim Şahin. TRT Genel Müdürü."
Şimdi bu yanıt için ne demeli? TRT birileriyle alay ediyor, dalga geçiyor da, acaba kimle?
Bu önergeyi veren milletvekili ile mi? Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış olan Meclis’te soru önergesi verme hakkıyla mı? Soru önergelerine mutlaka yanıt verilmesi gerektiğini vurgulayan yasal hükümlerle mi?
Sen bir devlet kurumusun. Sana Meclis aracılığı ile soru soruluyor ve aklınca geçiştirmeye yelteniyorsun.
Bu nasıl ciddiyetsiz bir iştir ki, adam gibi bir yanıt vermekten kaçıyor, işi gargaraya getiriyorsun... Çünkü biliyorsun ki, sen iktidar partisinin borazanı olarak görev yapıyorsun ve bu günahın altında eziliyorsun.
Sözcüyü ekranda okumama nedenini açıklamasına bakın!
"Anayasa, ilgili kanun hükümleri ve yayın ilke ve esaslarını gözetiyoruz!"
Sözcü anayasa ve yasalara aykın bir yayın mı yapıyormuş? Terörü, tecavüzü, şiddeti, adam öldürmeyi mi teşvik ediyormuş? Ya da yeraltında çıkan bir gazete miymiş?
İşte size AKP’nin "ileri demokrasi" palavrasından küçücük bir örnek! Nalıncı keseri gibi hep kendine yontacaksın, muhalefetin sesini yok sayacaksın.
Bu rezaletin gerçek nedenini söyleyeyim, gayet basittir:
Sözcü’den korkuyorlar.
Bu yaptıklarının hesabı günün birinde elbette sorulacak. Bu saygısızlığın, ciddiyetsizliğin ve partizanlığın hesabını yargı önünde mutlaka verecekler

Emin Çölaşan/Sözcü