Gündem
02 Eki 2017 17:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:09

Sözcü Gazetesi iddianamesi hazır: Burak Akbay ne ile suçlanıyor?

Sözcü gazetesine ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi.

AA’nın aktardığına göre İstanbul Başsavcılığının iddianamesinde gazetenin imtiyaz sahibi Burak Akbay, muhabir Gökmen Ulu, internet sorumlu müdürü Mediha Olgun ve muhasebe müdürü Yonca Kaleli ‘terör’le suçlandı.

Savcı Asım Ekrem tarafından hazırlanan 73 sayfalık iddianamede ‘silahlı terör örgütünü yönetme’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’la suçlanan Akbay için 16,5 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istendi.

Diğer üç sanık için de ‘silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etmek’ten 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapis talep edildi.

İddianame, İstanbul ağır ceza mahkemesine gönderildi. Mahkeme eğer iddianameyi kabul ederse dört isim hakkında dava açılacak.

Hangi haberler suçlama konusu?

Gazete hakkında başlatılan ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında gazetenin imtiyaz sahibi Burak Akbay’a yakalama kararı çıkarılmış, Mediha Olgun ve muhabir Gökmen Ulu tutuklanmış, muhasebe müdürü Yonca Kaleli ise mahkemece serbest bırakılmıştı. Olgun, geçen günlerde tahliye edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’nun soruşturma dosyasında iki haber var. İlki, 15 Temmuz 2016’da gazetenin internet sitesinde 16.25’te yayınlanan ‘Sözcü Erdoğan’ı buldu’ başlıklı haber.



Ulu’nun haberinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te tatil yaptığı otelin adres ve görüntüsü yer alıyordu.

Darbe girişiminden birkaç gün önce Erdoğan’ın basına çıkmadığı ve etkinliklere katılmadığı dikkat çekmiş, tatil yaptığına ilişkin haberler basına yansımıştı.



Sözcü’nün suçlandığı ikinci haber ise 1 Ocak 2016’da manşetten yayınlanan ‘2016 falınız’ başlıklı haber.

Haberde kullanılan, ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik ifadelerin yer aldığı görsel’ de soruşturma dosyasında.