Gündem
04 Eyl 2019 14:48 Son Güncelleme: 04 Eyl 2019 15:01

Sözcü gazetesi davası: Sanıklar son savunmalarını tamamladı

Gazetenin yönetici ve yazarları hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, gazeteciler ve çalışanlara yönelik, “FETÖ/PDY’ye hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım” suçundan açılan davanın karar duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşmaya hukukçuların, gazetecilerin, STK temsilcilerinin yanı sıra CHP'li milletvekilleri de katılıyor. Avukat Celal Ülgen duruşmaya 6 klasörlük savunma metni ile geldi.

Davada Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, İzmir muhabiri Gökmen Ulu, muhasebe elemanı Yonca Yücekaleli ve internet sitesi eski sorumlu müdürü Mediha Olgun, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ile gazetenin internet sitesi Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ve Koordinatörü Yücel Arı “örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek yardım” suçuyla yargılanıyor. Gazetenin yönetici ve yazarları hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

İKİ DAVA BİRLEŞTİRİLDİ

Hazırlanan ikinci bir iddianameyle bu kez Sözcü gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ile gazetenin internet sitesi Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ve Koordinatörü Yücel Arı hakkında da aynı suçlama yapıldı. Bu iki dava İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirildi. Sözcü gazetesi davasına sonradan atanan duruşma savcısı, avukatların delillerin toplanması, mali yönden inceleme yapılması ve tanıkların dinlenmesi taleplerini göz ardı ederek mütalaasını sundu.

CELAL ÜLGEN'DEN 6 KLASÖRLÜK SAVUNMA

Sözcü gazetesi mensupları  ve avukatları sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’ne geldi. Son savunmayı yapacak olan avukat Celal Ülgen duruşmaya 6 klasörlük savunma metni ile geldi. Duruşma saat 10:15’te başladı.

Duruşmada son savunmasını yapan sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin “FETÖ’cü değilim. FETÖ’ye hiçbir zaman bilerek ve isteyerek yardım etmedim. Bundan sonraki gazetecilik hayatımda da etmeyeceğim. Tek bir işim var o da gazetecilik. Hakkımdaki tüm iddiaları reddediyorum ve beraatimi talep ediyorum” dedi.

Mustafa Çetin’in ardından Sözcü Gazetesi muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli de son savunmasını yazılı olarak yaptı. Yücekaleli “İddianamede hakkımda delil yok beraatımı istiyorum” dedi.

"İDDİANAME SAVCILIĞIN SUBJEKTİF GÖRÜŞLERİNİ OLUŞTURUYOR"

Avukatların savunmasına geçildi.

Emin Çölaşan’ın avukatı Serhan Özdemir savunmasında “Basın Kanunu'na göre 4 ay geçtikten sonra dava açılmaz. Düşme kararı verilmesi lazım. İddianamede ‘2013 yılından itibaren FETÖ'nün silahlı terör örgütü olduğunun yavaş yavaş anlaşılmasından sonra' ifadesi geçiyor. İddia makamının sanıkları cezalandırmak amacı burada görülüyor. Anladıysanız silahlı terör örgütü olduğunu neden işlem yapmadınız? İddianame savcılığın subjektif görüşlerini oluşturuyor. Beraat kararı talep ediyorum. Kabul edilmezse düşme kararı talep ediyorum" dedi.

Celal Ülgen, savunmasında “Yargı içinde halen faaliyet gösteren yeni kuşak FETÖ'cüler var. Bunların oyunlarına gelmek istemiyoruz. Suçlayacaksanız adam gibi suçlayın ve neden sonuç ilişkisi kurun. Suçlamalarda hiçbir neden sonuç ilişkisi yok. Bir tek Sözcü hakkında soruşturma açılıyor. O dönemde Reza Zarrab'ı ekrana çıkardılar ve Türk bayrağı önünde konuşturdular. Aynı şeyi Takvim gazetesi de veriyor. Sözcü'nün etkin muhalefetini susturmak amaçlanıyor. Sözcü'nün devamını sağlamaları gerekiyor” dedi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Duruşmaya İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun yanı sıra, CHP milletvekilleri; Gürsel Tekin, Turan Aydoğan, Mahmut Tanal, Ünal Demirtaş ile eski vekiller Barış Yarkadaş, Umut Oran ve Erdoğan Toprak da katılıyor.