Gündem
18 Nis 2019 11:11 Son Güncelleme: 18 Nis 2019 11:49

Sözcü davasında hapis talebi! Kime kaç yıl ceza istendi?

Emin Çölaşan, Necati Doğru, Gökmen Ulu, Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Yonca Yücekaleli hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay ve çalışanlarının “FETÖ” iddiasıyla yargılandığı davada savcı mütalaasını hazırladı.

Burak Akbay’ın savunması alınamadığı gerekçesiyle dosyasının ayrılması istenilen mütalaada; sanıklar Emin Çölaşan, Necati Doğru, Gökmen Ulu, Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Yonca Yücekaleli hakkında ise “FETÖ/PDY’nin içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bu örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

Dava karar duruşması için 14 Haziran'a ertelendi.

17 SAYFALIK MÜTALAA

Sözcü’de yer alan habere göre; bugün İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada heyet başkanı, duruşma savcısının 17 sayfadan oluşan mütalaasını verdiğini açıkladı. Mahkeme başkanı sanıklara mütalaaya karşı süre talepleri olup olmadığı sordu. Sanık avukatları mütalaanın kendilerine tebliğ edilmediğini söyledi. Heyet başkanının sanıklara mütalaaya karşı süre isteyip istediklerini sorması üzerine tüm sanıklar mütalaayı tebliğ almadıklarını belirterek, süre talep etti. Ankara'dan SEGBİS ile bağlanan Emin Çölaşan da mütalaayı tebliğ almadıklarını belirterek, süre talep etti.

SÖZCÜ AVUKATLARI KARŞI ÇIKTI

Sözcü gazetesi avukatı İsmail Yılmaz dosyanın bu aşamasında mütalaa verilemeyeceğini söyleyerek, “Dosya tekerrür etmemiştir. Dosya eksiktir. Tekerrür etmeden mütalaa yazılamaz. Deliller eksiktir. Şahitler var. Bunlar olmadan bu dosyada savcının mütalaa yazması son derece yanlıştır. Şu aşamada mütalaanın okunmamasını talep ediyoruz” dedi.

Avukat Ceren Yakışır da “Daha mali konuda teknik bir inceleme yapılmadan mütalaa verilmesi hatalıdır” dedi. Avukat Celal Ülgen ise “Mütalaa henüz tebliğe verilmedi. Oysa daha henüz dün size ulaşıyor ve tebliğe çıkarılmamıştır. Bu hususun düzeltilmesini istiyoruz” talebinde bulundu.

SAVCI MÜTALAAYI TEKRARLADIĞINI SÖYLEDİ

Avukatların taleplerine karşı duruşma savcısı “Tevsi tahkikat talepleri konusunda daha önceki celse karar verilmişti” diyerek mütalaayı tekrarladığını söyledi.

Avukat İsmail Yılmaz yeniden söz alarak, “Israrla şu aşamada mütalaa verilemeyeceğini düşünüyoruz. Bu son derece hukuka aykırıdır. Savcı dosyaya yeni geldi. Bu dosyada soruşturma aşamasında yapılması gerekenlerin yüzde 50'si yapılamadı. Bitmeyen dosya bitirilmeye çalışılıyor” dedi.

MAHKEME MÜTALAAYI KABUL ETTİ

Talebin değerlendirilmesi için duruşmaya 20 dakikalık ara veren mahkeme başkanı Sözcü avukatlarının talebini reddetti ve davayı karar duruşması için 14 Haziran’a erteledi. Mahkeme Başkanı, Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay için de kırmızı bülten çıkarılmasını istedi.

ÜLGEN’DEN YANDAŞ MEDYA ELEŞTİRİSİ

Mütalaanın daha mahkeme tarafından kabul edilmeden yandaş medya organlarında çıkmasını eleştiren Avukat Celal Ülgen, mahkeme başkanına “Sayın Başkan siz bir gazete muhabiri değilsiniz” diye tepki gösterdi.

Ülgen “Siz iddianameyi daha bize okumadınız. Esas hakkındaki mütalaa bize tebliğ edilmemiş olmasına rağmen bugün Sabah Gazetesi’nin internet sitesinde yayına girmiştir. Sayın Başkan siz kimsiniz? Türkiye Cumhuriyeti’nin mahkemelerisiniz. Siz bir gazetenin muhabirleri değilsiniz. Bunu soruşturun lütfen.” dedi. Mahkeme başkanı ise “Dün savcı bey yazılı mütalaayı verdi. Yazılı olarak UYAP sistemine yüklendi. Yani o konuda ben nasıl aldılar nasıl verdiler bilemem ben.” diyerek salonu terk etti.  Bu esnada Avukat Ülgen “Bunları FETÖ’de de yaşadık” dedi.

“ETKİN MUHALEFET YAPARSANIZ SİZİ PERİŞAN EDERİZ” DENİLİYOR

Mahkemenin skandal kararını duruşma çıkışı da değerlendiren Avukat Celal Ülgen  “Bu kararla Sözcü’ye ‘Eğer siz etkin muhalefet yaparsanız; reisimize, cumhurbaşkanımıza, bizde o takdirde sizi perişan ederiz.’ deniliyor. ‘Sizi FETÖ’cülükle suçlarız’ deniliyor. Ancak biz bu çemberi de yırtacağız. Nasıl seçimlerde Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi alınmış ve çember yıkılmıştır, bu yargı çemberini de yırtacağız. Tıpkı FETÖ çemberini yıktığımız gibi.” diye konuştu.