Gündem
20 Tem 2015 16:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:44

Sosyal medyadan Urfa Valisine IŞİD tepkisi!

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen ve İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından gözler Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’e çevrildi.

Vali Küçük, İstanbul’da olduğunun öğrenilmesinin ardından sosyal medyada, “Şanlıurfa’da IŞİD’li var mı?” şeklinde soru yağmuruna tutuldu. İlerleyen saatlerde Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de bir açıklama yaparak Vali Küçük’e aynı soruyu yöneltti.

Özellikle Twitter’da birçok kullanıcı Vali Küçük’e hitaben mesajlar paylaştı.

Kullanıcılar, tweet'lerinde, Küçük’ün 16 Haziran tarihinde Şanlıurfa’nın Akçakale Sınır Kapısı’na inceleme ziyareti yaptığı sırada, IŞİD’le ilgili sorular soran üç gazetecinin gözaltına alınmasını hatırlattı.

İşte o tweet’lerden birkaçı:



ÇGD'DEN AÇIKLAMA
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından yapılan yazılı açıklamada da Haziran ayında Akçakale'de yaşanan olay hatırlatılarak, “Aradan bir ay gibi kısa bir süre geçtikten sonra, aynı şehirde, emniyetin dikkatle takip ettiği bir yardım organizasyonunda, herkesin gözü önünde bir katliam gerçekleştirilmiştir” denildi.

ÇGD'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

”Şimdi Vali Küçük'e tekrar soruyoruz: Kentte IŞİDçi var mıdır yok mudur? Tüm kolluk ve istihbarat yetkililerinin, çıktıkları şehirden Urfa'ya varana kadar dikkatle takip ettikleri gençler nasıl olur da bombalı saldırıya uğramışlardır? Çeteler, Urfa il sınırlarında, ellerini kollarını sallayarak, üstelik gündüz vakti, nasıl bombalı saldırı düzenleyebilmektedir?

Gazetecilerin sorularını yanıtlamak ve kamuoyunun endişelerini dindirmek yerine beğenmediği soruları soran gazetecileri gözaltına aldıran Urfa Valisi İzzettin Küçük başta olmak üzere, Suriye'ye yönelik askeri operasyon için tansiyonu ısrarla artıran Cumhurbaşkanı ve AKP iktidarı katliamın sorumluları arasındadır.

Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, hayatını kaybedenlerin üzüntüsünü yaşıyor, yakınlarına sabırlar diliyoruz.

Hükümeti ve yetkilileri, gazetecilerle uğraşmak yerine asıl vazifeleri olan vatandaşlarının can güvenliğini sağlamaya, bu saldırının gerçek sorumlularını bir an önce bulmaya çağırıyoruz.”

16 HAZİRAN’DA NE OLDU?

Şanlıurfa Valisi Küçük, savaştan kaçanların Türkiye’ye girdiği Akçakale Sınır Kapısı’nda incelemeler yaptığı sırada bir gazetecinin sorusu üzerine, sığınmacıların IŞİD’den değil PYD ve koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının bombardımanından kaçtığını söyledi. Bir başka gazetecinin, “Buraya gelen insanların can güvenliğinin tehdit altında olduğu ve Akçakale’de IŞİD’lilerin olduğu söyleniyor” sorusunu Vali Küçük, “Hayır hiçbir tehdit yoktur” diye yanıtladı ve kamptan ayrıldı. Vali Küçük’le tartışmaya giren Cumhuriyet gazetesi muhabiri Pınar Öğünç, Evrensel gazetesi muhabiri Hasan Akbaş ve Alman medyasına çalışan Deniz Yücel gözaltına alındı. Gazeteciler kimlik tespitlerinin ardından serbest bırakıldı.