Gündem
02 Kas 2013 16:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:44

SOSYAL MEDYADAN ‘MARMARAY' GEÇTİ!

Sosyal medyada da geniş yankı bulan 'asrın projesi'yle ilgili analizler ortaya çıktı.

Asrın Projesi Marmaray, Cumhuriyet’in 90. yıldönümünde tarihi bir törenle hizmete girdi. İki cumhurbaşkanı ve üç başbakanın katıldığı törenin ardından devletin zirvesi ilk seferi gerçekleştirdi.

Günler öncesinden sosyal paylaşım platformu Twitter’da başlayan ‘Marmaray’ gündemi, açılış töreni ve ücretsiz seferlerde yaşanan gelişmelerle devam ediyor.

Vatandaşların 15 gün boyunca ücretsiz olarak yararlanacağı Marmaray ilk gün oldukça yoğun ilgi gördü ve 300 bin civarında yolcu taşıdı. Seferlerde yaşanan aksaklıklar ise güne damgasını vurdu. Sabah 08.00’deki sefer esnasında elektrik kesintisi yaşanınca tramvay rayda kaldı, yolcular Boğaz’ı yürüyerek geçti. Daha sonra yine bir teknik arıza sebebiyle Marmaray, Sirkeci durağında durmadı; Üsküdar’da indirilen yolcular şaşkına döndü. Öğle saatlerinde ise kapı arızası nedeniyle tüm seferler bir saate yakın süreyle durduruldu. Yaşanan sıkıntıların ardından açıklama yapan TCDD, aşırı yoğunluk ve meraklı yolcuların ’acil durum butonuna basması’ nedeniyle seferlerde aksamalar yaşandığını belirtti.

Marmaray’daki arızalar sosyal medyada da geniş yankı buldu. Yaşanan problemlerden dolayı ’ÇarşıdanAldımMarmarayEveGeldimTabanvay’ etiketiyle Marmaray’ı ti’ye alan gruba, ’MarmarayiCekemeyenImdatKolunuCekmis’ etiketiyle cevap geldi. Öte yandan Başbakan Erdoğan sosyal medyadaki Marmaray eleştirilerine tepki gösterdi. İzmir’de konuşan Erdoğan, "Vatandaşlarımız ’İmdat’ kolunu çekiyor,  tweetler başlıyor. Böyle bir mantık olabilir mi?" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Sosyal Medya Arşivi Sosyalmedya.in’in verilerine göre gün gün Marmaray kelimesinin geçtiği tweet istatistikleri
 
23 Ekim: 3.507 kişi, 4.806 tweet
24 Ekim: 2.688 kişi, 3.429 tweet
25 Ekim: 2.528 kişi, 3.359 tweet
26 Ekim: 7.540 kişi, 17.711 tweet
27 Ekim: 20.236 kişi, 53.750 tweet
28 Ekim: 41.219 kişi, 94.273 tweet
29 Ekim: 136.688 kişi, 332.508 tweet
30 Ekim: 132.199 kişi, 289.545 tweet
 
Ayrıca 27 Ekim’de @marmaray2013 hesabı #hayaldigercekoldu sponsorlu etiketiyle, 28 Ekim’de de #4dakikada sponsorlu etiketiyle TT listesinde yer aldı.
 
27 Ekim -  #hayaldigercekoldu – 26.661 kişi, 53.960 tweet
28 Ekim -  #4dakikada – 23.736 kişi, 46.688 tweet
 
Ünlülerden Marmaray tweetleri

İbrahim Tatlıses: “MARMARAY’ımız da bugün açılıyor emeği geçen herkese teşekkürler hayırlara vesile olsun. Bende klostrofobi var nasıl geçerim onun derdindeyim.”

Gizem Özdilli: “Hayırlı uğurlu olsun MARMARAY! Emeği geçen herkese tskler &helal olsun gerçekten çok önemli proje ...Kazasız belasız inşallah..”

Hilal Kaplan: “Atatürk meclisi dualarla açınca doğal, Erdoğan #Marmaray’ı dualarla açınca auvv diyen ulusalcılar, ulusalcılarımız..”

Bedirhan Gökçe: “Marmaray İstanbul’a değil, ülkeme hayırlı olsun. İlk kez Danimarka’dan İsveç’e denizin altından geçmiştim ve keşke bizde de olsa demiştim.”

Demet Sağıroğlu: Marmaray hayırlı olsun, peki bu güne açılış sözü verilen Atatürk Kültür Merkezi niye yine açılamadı? AKM için de harika bir açılış bekliyoruz.”

Cemil İpekçi: “Marmaray’dan sonra Kılıçdaroğlu da uçan otomobil açılışı yapar demiş Blun’cum:):)Haklı, çünkü balon uçurtmaktan başka yaptıkları bir şey yok:)”

Ezgi Başaran: “Umarım Marmaray İstanbul’a hayırlı olur. Biraz az araba alsak, bu araçları kullansak, trafikte ömür tüketmesek...”

Hilal Cebeci: “Ben Marmaray’a binemem panik atağım var suyun altından geçmek zorunda mıydı, hızlı vapur yapsınlar o zaman tekerlekli olsun karada da gitsin”

İsmet Berkan: “İmdat frenini çekip Marmaray’ı durduranlar ’Bidon kafa’ mıymış? En son buraya mı geldik?”

Nedim Şener: “Marmaray’daki arızayı hala "Hükümete karşı komplo" diye yorumlayan olmadı mı? Oldu da biz mi görmedik?”

Oray Eğin: “Marmaray’a bineceğime Q trenine biner Dekalb-Canal arası gel-git yaparım. Hem manzaralı, hem tünelli, hem sanat eseri de var.”

Mirgün Cabas: Demek ki neymiş, Marmaray’ın Dolmabahçe’de bir saat trafikte beklemeye faydası yokmuş. Kilisenin faydasız papazı yani.”

Doğa Rutkay: Uzun bir koşu günü sonrası,neyse ki tv de Marmaray açılışına yetiştim bari! Bu arada Cumhuriyet bayramımız bi kere daha kutlu olsun !

Beyinsiz Adam: “Bundan sonra 29 Ekimlerde Cumhuriyet Bayramı yerine Marmaray kutlanacak. Uyumaya devam.”

Cüneyt Özdemir: İstanbul’un bayram hediyesi Marmaray

Yiğit Bulut: Cumhuriyet, karayolu ve montaj sanayii uzerinden semiren turetme burjuvazinin engellemelerine ragmen MARMARAY’I yapabilmektir...

Hasip Kaplan: İstanbul trafiğini kitle ulaşım projeleri çözebilir,bu nedenle "Marmaray" hayırlı olsun,emeği geçenler sağolsun,daha fazla projeler olsun

Emre Uslu: Marmaray hayırlı olsun, yapana teşekkür. İki tarafta abarmasın. Bırakın millet binip işine gitsin....

Emre Uslu: İlk durağı "Ayrılık Çeşmesi" olan Marmaray siyaseti yine ayırmış... :))

Ertuğrul Günay: Marmaray’ın arkeolojik araştırmalara da önemli yararı oldu. Istanbul’un 8.500 yıllık tarihi ile ilgili çok değerli bilgilere ulaştık.

Ferdi Carrefour: "senden elektrik alamıyorum :(" - Marmaray.

Taci Kalkavan: Beraber yürüdük biz Marmaray’da. Beraber ıslandık tüm Marmara’da. Şimdi geçtiğim tüm raylarda. Bana herşey hızlı treni hatırlatıyor.

İsmet Berkan: İmdat frenini çekip Marmaray’ı durduranlar ’Bidon kafa’ mıymış? En son buraya mı geldik?

Suat Kılıç: Adam Marmaray’ı akvaryum sanmış olmalı ki balık göremedim diye hayıflanıyor.