Medya
14 Nis 2011 09:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:14

SOSYAL MEDYA TV'DE NEYİ TAKİP EDİYOR?

"Basın bültenlerinin dışında merak ettiğim şuydu; sosyal medya neyi nasıl takip ediyor? İşte ilk bilgiler;"

SOSYAL MEDYA TV’DE NEYi TAKiP EDiYOR?

Netfork son dönemde verileriyle ortaya çıkan kuruluş. Sosyal medya ya da daha basit anlatımıyla milletin üşenmeden bilgisayar başına oturup televizyon üzerine yazdıklarının sosyolojik analizleri. Kıstas değinme sıralaması. Yani en çok konuşulan konular. Bu açıdan önemli. Benim bildiğim daha çok ekşi sözlük gibi  geniş kitleleri olan siteleri takip ediyorlar. Ve buralarda konuşulanları bir yerde tasnifliyorlar. Ben de bir süredir onları takip ediyorum. Basın bültenlerinin dışında merak ettiğim şuydu; sosyal medya neyi nasıl takip ediyor? İşte ilk bilgiler;

Yayınlandığı  güne damgasını vuran yapımlar
Yani o gün çok konuşulan programlar. Şöyle sıralanıyor Netfork verilerine göre: Pazartesi ‘Ezel’, salı ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’, çarşamba ‘Muhteşem Yüzyıl’, perşembe ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’, cuma ‘Beyaz Show’, ‘Adını Feriha Koydum’, cumartesi ‘Survivor’, ‘Disko Kralı’, pazar ‘Survivor’, ‘Behzat Ç.’

Dizi karakterlerinde ayrılana üzülüyor,
yeni gelene seviniyorlar

Sosyal medyanın müdavimleri çok izlenen dizi karakterlerinin gitmesine bayağı üzülüyor. Ramiz’in yanı sıra, önceki haftalarda Efe’nin ölmesi de sosyal medyacıları epey kızdırmış. ‘Yahşi Cazibe’ ve ‘Çocuklar Duymasın’a gelen yeni karakterlerinse dizileri renklendirdiği görüşündeler.
 
Maç günü ‘Papatyam’ olmaz
Hah, işte ben de aynı görüşteyim. Sosyal medyada   televizyon yayınları üzerine en çok konuşulan konulardan biri Star TV’nin Şampiyonlar Ligi maçlarını salı günü yayınlamaması. Efendim D Smart’taki Eurofutbol’daymış. Sosyal medyacılar da şikayetçi işte.
M. United  - Chelsea maçı mı önemli, yoksa Totenham- R. Madrid mücadelesi mi? Gerçekten önemli maçları geniş kitleler izleyemedi salı akşamları. Bu bir gerçek... Bir de yeni yayın saati ve günü tepkisi varmış. Sosyal medyada çözüm, bu dizilerin internetten takip edilmesi oluyormuş.

Yarışmalar üzerine yorumlar
İnternette televizyon yayınları üzerine yorumlarda yarışmalar ciddi pay alıyor. Hangi ayrıntılara takılıyor yorumlar?
‘Canlı Para’nın yarışmacılarını nasıl seçildiği merak konusu. ‘Kelime Oyunu’ değinme sayısı olarak diğer programlardan oldukça geride olsa da izleyen kemik kitlenin vazgeçilmezi. Yani aslanlar gibi arkasında duruyorlar   yarışmanın.

Bu diziler nasıl sürüyor?
Yani bir yerde ‘baydığı’ söylenen diziler. Bu konuda en çok üzerinde konuşulan diziler şunlar; ‘Unutulmaz’, ‘Kurtlar Vadisi Pusu’, ‘Arka Sıradakiler’, ‘Akasya Durağı’, ‘Kavak Yelleri’, ‘Arka Sokaklar’.

Sina KOLOĞLU / MİLLİYET