Gündem
22 Tem 2012 10:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:56

SOSYAL MEDYA FAKA BASTI; KATLİAM DOĞRU FOTOĞRAFLAR YANLIŞ!

Sanal alem, bir kez daha araştırmasızlığın kurbanı oldu. Bir sürü ilgisiz fotoğraf, Burma katliamı diye sunuldu

Burma’da yaşanan katliamın haberlerine farklı zamanlarda ve dünyanın farklı yerlerinde çekilmiş fotoğraflar eşlik etti.

Haberler.com’un haberine göre; sanal alemde her zamanki gibi paylaşılan bilginin doğruluğu kontrol edilmeden yüzlerce, binlerce insana iletildi ve şu anda neredeyse katliamın simgesi olan fotoğrafın, Tibetli rahiplerin, Çinli deprem kurbanlarına yardım ettiği ve hayatını kaybedenler için dua ettikleri bir âna ait olduğunu kimse bilmedi.

Oysa Guang Niu adlı fotoğrafçının çektiği bu kare, düynyanın en prestijli fotoğraf ödüllerinden Word Press ödülü sahibiydi.



 

Özellikle Facebook’ta paylaşım rekorları kıran ve Burma’dan geldiği iddia edilen bir diğer fotoğrafsa 2004’te Tayland’da çekilmiş. Yine sanal alemde Müslüman katliamına ilişkin olduğuna dair bilgiler eşliğinde paylaşılan bu fotoğrafsa Reuters ajansının, 2004’te Tayland’da görüntülediği protestoculara ait.




Burmalı Müslümanlar’ın boğularak öldürüldüğüne dair bir bilgi eşliğinde paylaşılan diğer bir fotoğraf ise 2008 yılında tsunami felaketinin hemen sonrasına ait. 7 aile, birbirine iple bağlayarak kurtulmak isterken feci halde hayatlarını kaybetmişti.



 
Facebook’ta hazla yayılan ve Burmalı bir Müslümanın yandığını gösterdiği iddia edilen fotoğrafsa Çin liderinin, Hindistan ziyaretini protesto için kendini yakan bir Tibetli’ye ve 2012 Mart ayına ait. 

 


Tayland’ın komşularından Myanmar’ın batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletindeki Rohingya Müslümanlarını hedef alan şiddet olaylarında son bir ay içerisinde binden fazla Müslüman katledildi. Kendilerine yönelik yok etme politikasından kaçarak Bangladeş’e sığınmak isteyen Arakanlı Müslümanlar’a hükümet izin vermiyor.

Bölgeye giden İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Myanmar Sorumlusu Sait Demir, geçtiğimiz haftalarda bölgeye gitti. Demir, Myanmar tarafına geçemediklerini anlatırken azınlık halindeki Müslümanlar’ın bölgede katliama maruz kaldığını belirtti. Demir ayrıca binlerce Arakanlı Müslüman’ın evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve sığınacak yerlerinin olmadığını aktardı.

Bölgeden kaçan halkla göç yollarında görüştüklerini anlatan İHH yetkilisi Demir, "Son bir ay içerisinde binden fazla Müslüman katledilince Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş’e sığınmak istedi. Fakat Bangladeş hükümeti, siyasi şartların ve maddi imkanlarının yetersiz olması sebebi ile bunu kabul etmiyor. Bangladeş’e girmeyi başaran yaralılar da kaçak olarak gelebiliyor. Tedavi olmakta bile zorlanıyorlar. Camileri yakıyorlar. Camilerin etrafını kuşatarak Cuma namazına gidilmesini bile engelliyorlar. Saldırılar tamamen Müslümanlığa karşı" diye konuştu.

’’MÜSLÜMANLARA KARŞI ÖFKE VAR’’

Müslüman köylerinin yakıldığını anlatan Demir, "Saldırılar yalnızca Müslümanlar’a yöneltiliyor" dedi. Rohingya Müslümanları’nın çok zor şartlar altında olduğunu bildiren Demir, şöyle konuştu:

"Kendi bölgesinde hakimiyet kurmaya çalışan Myanmar hükümeti, Müslümanlar’ı katlediyor. İngilizlerin o bölgede işçiye ihtiyacı vardı ve Hindistan’dan Müslümanlar’ı buraya getirmişti. Arakanlılar şimdi dışlansalar da yüzyıllardır oradalar. Orası Arakanlı Müslümanlar’ın kendi toprağıdır. Arakan’da iki toplum yaşıyor. Yerli halk, Müslümanlar’dan ve Rakhine Budistleri’nden oluşturuyor. Müslümanlar’a karşı bir öfke var. Myanmar hükümeti Budizm milliyetçiliğini savunduğu için (Budist) Rakhinelere dokunmuyor. Rakhineleri kışkırtan Myanmar hükümeti, Müslümanlar’ın üzerine gidiyor. Myanmar’daki vatandaşlık yasasına göre Arakanlı Müslümanlar, ’yerleşimci halk’ olarak görünüyor. Devlet dairesinde görev alamıyor. Doğan her çocuk, Müslümanlar’ın başına iş açıyor. Her Müslüman, hükümetin isteği doğrultusunda ücretsiz çalışmak zorunda"

"BİR ANDA PATLAMASININ SEBEBİ, SOSYAL MEDYA"

Kendisinin 9 yıldır Myanmar’da görev yaptığını kaydeden Demir, olayların bir anda büyümesinin sebebinin "sosyal medya" olduğunu söyledi. Demir, Myanmar’da Müslümanlar’ın yıllardır sıkıntı çektiğini belirterek, yaklaşık 1 buçuk milyon Myanmarlı Müslüman’ın sesini sadece sosyal medya aracılığıyla duyurduğuna dikkati çekti.

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgiye göre Myanmar yönetimi, önceliğini olay bölgesindeki çatışmayı kontrol altına almak olarak belirledi. Yaklaşık 100 bin Müslüman’ın yerinden edildiği bölgede sıkıyönetim ilan edildi.