Gündem
19 Şub 2013 17:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

SONER YALÇIN NEDEN YURTDIŞINA ÇIKMAK İSTİYOR?

Odatv davasından yargılanan Soner Yalçın yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi.

Tutuklu yargılandığı ''Odatv'' davasında bir süre önce tahliye edilen gazeteci-yazar Soner Yalçın'ın, ''Menekşe'den Önce'' adlı belgesel yapımının gösterileceği Türkiye-Almanya Film Festivali'ne katılabilmesi için yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması istendi.

Yalçın'ın avukatları tarafından İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verilen dilekçede, 27 Aralık 2012 tarihli celsede tahliye edilen müvekkilleri hakkında ''yurt dışına çıkış yasağı'' ve ''her hafta çarşamba günü en yakın polis merkezine giderek imza atmak'' şeklinde adli kontrol hükümleri uygulandığı hatırlatıldı.

''Sivas Katliamı''nu konu alan ''Menekşe'den Önce'' isimli belgesel çalışmasını yürüttüğü sırada tutuklanan Soner Yalçın'ın sanatçı dostları tarafından tamamlanan bu eserin, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ''Toplumsal Vicdan'' ödülüne layık görüldüğü belirtilen dilekçede, gazeteci-yazar ve yapımcı olan Soner Yalçın'ın imzasını attığı eserlerle Türkiye'yi çeşitli platformlarda temsil ettiği, birçok film festivaline katılması için de davetler aldığı kaydedildi.

Bu belgesel yapımın uluslararası yarışmalardan davetler aldığı, Nürnberg Şehir Belediyesi, Bavyera Başbakanlık Dairesi, Almanya Kültür Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen Türkiye-Almanya Film Festivali'ne de belgeselin yönetmeni olarak Yalçın'ın davet edildiği anlatılan dilekçede, bu kapsamda düzenlenecek panelde de konuşmacı olarak gösterilen Yalçın'ın 14-18 Mart 2013 tarihleri arasında Almanya'ya davet edildiği vurgulandı.

Dilekçede, Soner Yalçın hakkındaki çok ağır olan bu iki adli kontrol tedbirinin kişisel ve mesleki konumuyla bağdaşmadığı, mesleğini yapamaz hale gelmesine neden olduğu belirtilerek, Yalçın'ın yurt dışına çıkış yasağı ile her hafta imza verilmesi şeklindeki tedbirin kaldırılması istendi.

Dilekçede, mahkemenin, aksi durumda, Yalçın'ın yurt dışına çıkış yasağının Almanya'nın Nürnberg şehrinde gerçekleşecek Türkiye-Almanya Film Festivali'ne katılmak üzere 14-18 Mart 2013 tarihleri arasında geçici olarak kaldırılması istendi.