Gündem
10 Eyl 2010 10:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:36

SON REFERANDUM ANKETİ NASIL? EVET Mİ HAYIR MI ÖNDE?

Seçim sonuçlarını büyük bir oranda tutturan KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin yaptığı anket referandumun sonucu hakkında ipuçları veriyor.

2007’deki Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlarını doğru tahmin eden KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, referandum öncesinde çarpıcı bir anket yayınladı. Haziran’dan bu yana her ay düzenli olarak anket yapan KONDA, ’evet’ oylarının son düzlükte yüzde 56.8’e ulaştığını ’Hayır’ oylarının ise yüzde 43.2’ye gerilediğini belirledi.

4 AYLIK VERİLER
Tarihi referanduma saatler kala KONDA Araştırma Şirketi, yaklaşık 3 bin kişiyle yapılan anketle vatandaşın son 4 ay içersinde ’evet’ tercihini artırdığını tespit etti.

Eski bir CHP’li olan Tarhan Erdem’in araştırma şirketi olan KONDA, 38 ilde yaş ve sosyal sınıflara göre 2 bin 767 kişi üzerinde referandum anketi yaptı. Çalışma, Haziran ayından itibaren her ay düzenli olarak gerçekleştirildi. Referandum’da ’evet’ oyu kullanacağım diyenlerin oranı haziran ayında yüzde 53.3, temmuzda yüzde 53.8 ağustosta ise yüzde 54 olarak belirlendi. ’Hayır’ oyu vermek için sandığa gideceklerin oranı ise haziranda yüzde 46.7, temmuzda yüzde 46.2, ağustosta ise yüzde 46 olarak tespit edildi.

HAYIR OYU İNİŞE GEÇTİ
Eylül ayı sonuçlarına göre ise ’evet’ diyecek vatandaşların oranı yüzde 54’ten yüzde 56.8’e yükseldi. ’Hayır’ diyecekler ise yüzde 46’dan yüzde 43.2’ye geriledi.

"Anayasa değişikliği konusuyla ilgili sizce hangi cümle doğrudur" sorusuna "Demokratikleşmemiz için bu değişiklikler doğru ve gereklidir" diyenlerin oranı yüzde 41.8 olarak belirlendi. "İktidar kendi iktidarını pekiştirmek, sivil diktatörlüğe gitmek için bunları yapıyor" cümlesine katıldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 32.7 oldu.

Tarhan Erdem, araştırmacıların anket sonuçlarını verirken yorum ve verilere ait çıkarımları karıştırdığını belirtti. "Görüşlerinizi mi yoksa verilerinizi mi yazıyorsunuz ya da söylüyorsunuz belli olmaz" diyen Erdem, bu nedenle sonuçlarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

BUGÜN